Επιστημονικά Νέα

Νέα μελέτη για τη σχέση ηλικίας και επέμβασης κατά της παχυσαρκίας

Νέα μελέτη για τη σχέση ηλικίας και επέμβασης κατά της παχυσαρκίας

Ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους δεν πραγματοποιούνται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτές οι διαδικασίες μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχή απώλεια βάρους και καλύτερο έλεγχο του διαβήτη σε ηλικιωμένους ενήλικες. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για την Ενδοκρινολογία στο Μπράιτον, υποδεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση (γαστρική παράκαμψη ή γαστρικό χιτώνιο) μπορούν να αναρρώσουν καλά και να έχουν μειωμένο κίνδυνο περιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, .

Η παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία της υγείας που απαιτεί αποτελεσματικότερες στρατηγικές παρέμβασης για την αποφυγή των εξουθενωτικών επιπλοκών, όπως η καρδιακή νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και ο διαβήτης τύπου 2. Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σπάνια συνιστάται για τους παχύσαρκους ενήλικες άνω των 65 ετών, λόγω του αυξημένου κινδύνου, αλλά η υγεία και η ποιότητα ζωής αυτής της ομάδας ασθενών μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά για πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με τα πιθανά οφέλη ή τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους σε ηλικιωμένους ασθενείς .

Ο Δρ Nader Lessan και ο συνεργάτης της μελέτης Dr. Saradalekshmi Radha, και από το Κέντρο Διαβήτη του Imperial College στο Αμπού Ντάμπι στα ΗΑΕ, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 22 ασθενών που είχαν παρακολουθήσει το ιατρικό τους κέντρο και είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μετά την ηλικίας 65 ετών. Δύο χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, οι ασθενείς είχαν, κατά μέσο όρο, απώλεια 24% του αρχικού βάρους τους. Επιπλέον, από τους 11 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ινσουλίνη για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, τέσσερις δεν το χρειάστηκαν πλέον, ενώ για άλλους, η απαιτούμενη συνολική δόση ινσουλίνης είχε μειωθεί σημαντικά. Οι μόνες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου ήταν οι ανεπάρκειες του σιδήρου και της βιταμίνης D, οι οποίες συμβαίνουν και σε νεότερους ασθενείς.

Ο Dr. Lessan δηλώνει ότι “αν και βασίζεται σε μικρό αριθμό ασθενών, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η επιτυχής απώλεια βάρους και ο βελτιωμένος έλεγχος του διαβήτη μπορούν να επιτευχθούν με ασφάλεια με χειρουργική επέμβαση σε ηλικιωμένους ασθενείς, πράγμα που θα μπορούσε να έχει πραγματικά οφέλη για τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής τους”.

Δεδομένου ότι η μελέτη αυτή ήταν αναδρομική χρησιμοποιώντας τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, το επόμενο βήμα θα ήταν η διεξαγωγή μιας προοπτικής, παρατηρητικής μελέτης στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αποτελεσματικότερα τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης με άλλες παρεμβάσεις, όπως η φαρμακευτική αγωγή ή οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής. Ο Dr. Lessan σχολιάζει: “Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη σε γήρας είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχει πολύ σκεπτικισμός γύρω από τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν στους ηλικιωμένους ενήλικες ως αποτελεσματική παρέμβαση απώλεια βάρους βοήθειας και σχετικές επιπλοκές. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια η σχέση μεταξύ της ηλικίας των γονέων και των συγγενών διαταραχών;

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.