Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ανοσία: Μελέτη δείχνει πιθανή προστασία βραχείας διάρκειας

Κορωνοϊός ανοσία: Μελέτη δείχνει πιθανή προστασία βραχείας διάρκειας

Κορωνοϊός ανοσία: Η διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 μπορεί να είναι βραχύβια, υποδηλώνει μια μελέτη που διερευνά ανοσία σε τέσσερις άλλους, παρόμοιους κορωνοϊούς. Τα ευρήματα από μια μελέτη περίπτωσης δέκα υγιών ατόμων που παρακολουθήθηκαν πάνω από 35 χρόνια δημοσιεύονται στο Nature Medicine. Η επαναμόλυνση με τον ίδιο εποχιακό κορωνοϊό εμφανίστηκε συχνά περίπου ένα χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να απαιτείται προσοχή όταν βασίζεστε σε πολιτικές που απαιτούν μακροχρόνια ανοσία, όπως εμβολιασμό ή φυσική λοίμωξη για να φτάσετε στην ανοσία της αγέλης. 

Αν και υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις επαναμόλυνσης μετά από έκθεση σε SARS-CoV-2, θεωρείται γενικά ότι πραγματοποιείται επανεμφάνιση από κορωνοϊούς. Για να προετοιμαστείτε για μελλοντικά κύματα μόλυνσης από SARS-CoV-2, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τη διάρκεια της ανοσίας στην επαναμόλυνση. Ο Lia van der Hoek και οι συνεργάτες του εξέτασαν τέσσερα στελέχη ανθρώπινου εποχιακού κορωνοϊού – HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 και HCoV-HKU1 – που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται αυτοί οι κορωνοϊοί μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικά όλων των ανθρώπινων κορωνοϊών, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2.

koronaios1.jpg

Για να μάθουν πόσο συχνά εμφανίζονται εποχιακές λοιμώξεις κορωνοϊού, οι συγγραφείς εξέτασαν συνολικά 513 δείγματα ορού που συλλέχθηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη δεκαετία του 1980 από δέκα υγιείς ενήλικες άνδρες στο Άμστερνταμ. Οι συγγραφείς μέτρησαν τις αυξήσεις των αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης νουκλεοκαψιδίου – μια άφθονη πρωτεΐνη κορωνοϊού – για κάθε εποχιακό κορωνοϊό. Η αύξηση των αντισωμάτων θεωρήθηκε νέα λοίμωξη . Παρατήρησαν τρεις έως 17 μολύνσεις κορωνοϊού ανά ασθενή, με χρόνους επαναμόλυνσης μεταξύ έξι και 105 μηνών. Οι λοιμώξεις παρατηρήθηκαν συχνά στους 12 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν στις Κάτω Χώρες τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είχαν το χαμηλότερο ποσοστό λοιμώξεων και για τους τέσσερις εποχιακούς κορωνοϊούς, γεγονός που υποδηλώνει υψηλότερη συχνότητα λοιμώξεων το χειμώνα σε εύκρατες χώρες. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να έχει το ίδιο μοτίβο μετά την πανδημία. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερες κοόρτες, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μολύνσεις συμβαίνουν συχνά και για τους τέσσερις εποχιακούς κορωνοϊούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό για όλους τους ανθρώπινους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2. Επίσης: Κορωνοϊός ανοσία: Ο έλεγχος της πανδημίας και η τρίτη ηλικία.

article-immunity-m.png

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πρέπει να κάνεις γυμναστική τουλάχιστον 150 – 300 λεπτά την εβδομάδα

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου mRNA CureVac έναντι της COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πρώτη παιδική μνήμη χρονολογείται στα δυόμιση έτη σύμφωνα με νέα έρευνα

Μνήμη Παιδιού: Aυτό που πολλοί άνθρωποι παρέχουν όταν τους ζητείται η πρώτη τους μνήμη δεν είναι μια οριακή μνημονική αρχή πριν από την οποία δεν υπάρχουν αναμνήσεις. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει μια ομάδα πιθανών αναμνήσεων που προηγούνται αυτής.

Ερευνητές θεωρούν τον Δεκέμβριο του 2019 ως τον πιθανό χρόνο ύπαρξης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Οι συγγραφείς επίσης δεν γνωρίζουν εάν οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού ή εντός των κοινοτήτων τους και θα ήθελαν να δουν την εργασία τους να επιβεβαιώνεται σε περαιτέρω μελέτη.

Παχυσαρκία: Η κατανόηση της συναισθηματικής σχέσης με το φαγητό είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της

Παχυσαρκία Καρδιά: Παχύσαρκα άτομα που παρακολούθησαν ένα εξατομικευμένο, μη - κριτικό, πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής και βελτίωσης της σχέσης με το φαγητό ενίσχυσαν την καρδιαγγειακή και ψυχική τους υγεία μέσα σε μόλις 10 εβδομάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολλές, από καθόλου επικίνδυνες έως και πολύ επικίνδυνες.

Η συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, όταν τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν. Τα άτομα αυτά τείνουν να αντιδρούν σωματικά σε ό,τι συμβαίνει στα όνειρά τους, κάτι που δεν είναι και πάντα θετικό, καθώς μπορεί να περιέχει κάποια επίθεση ή βίαια κίνηση.

Διαλειμματική νηστεία: Η αποτελεσματικότητα της αμφισβητείται

Διαλειμματική διαίτα: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα αμφισβητεί τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι διαλειμματικές δίαιτες είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε βάρος.

Μία επιπλέον δόση εμβολίων COVID-19 ασπίδα για ασθενείς με μεταμόσχευση

Προς το παρόν, "ο καλύτερος τρόπος για την προστασία αυτών των ανθρώπων είναι να εμβολιαστούν οι άλλοι", έτσι είναι λιγότερο πιθανό να εκτεθούν στον κορωνοϊό, τόνισε ο Kim του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. 

Πάνω από τους μισούς θανάτους εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως καταγράφονται στην Ασία

Καρδιαγγειακές παθήσεις Ασία: Πάνω από τους μισούς θανάτους εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων που σημειώνονται παγκοσμίως συμβαίνουν στην Ασία. Νέα μελέτη στοχεύει στην διερεύνηση και τον εντοπισμό των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των καρδιαγγειακών παθήσεων στις ασιατικές χώρες με σκοπό την καταπολέμηση της επιδημίας.