Επιστημονικά Νέα

Καναδάς μελέτη: Ίσως υποτιμούμε τις δυνατότητες μνήμης των παιδιών

Καναδάς μελέτη: Ίσως υποτιμούμε τις δυνατότητες μνήμης των παιδιών

Καναδάς μελέτη: Σύμφωνα με έρευνες, ένα τμήμα του παιδικού εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. συνεχίζει να αναπτύσσεται αργότερα στην παιδική ηλικία από ό,τι πιστεύαμε.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ υποδηλώνει ότι μπορεί να υποτιμούμε το τι είναι ικανά τα παιδιά όσον αφορά τις αναμνήσεις τους. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications, διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών ανταγωνίζονται τους ενήλικες χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη τεχνική γνωστή ως «χρονική ομαδοποίηση» όταν ανακαλούν πληροφορίες. 4 ομάδες παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 10 ετών μεταφέρθηκαν σε μια εβδομαδιαία καλοκαιρινή κατασκήνωση στο ζωολογικό κήπο του Τορόντο και τους παρουσιάστηκαν διαφορετικά εκθέματα.

Στο τέλος της κατασκήνωσης, όταν τους ζητήθηκε να ονομάσουν τα ζώα που είδαν στο ζωολογικό κήπο, οι απαντήσεις τους εξέπληξαν τους ερευνητές. «Μας ενδιέφερε πόσα ζώα θυμήθηκαν παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Βρήκαμε το αναμενόμενο μοτίβο ότι τα μεγαλύτερα παιδιά ανακαλούσαν περισσότερα ζώα από τα μικρότερα παιδιά. Μας ενδιέφερε όμως ιδιαίτερα η σειρά της ανάκλησής τους. Έδειχναν τα παιδιά χρονική ομαδοποίηση; Και ανακαλύψαμε ότι ήταν». Ο καθηγητής ψυχολογίας του York και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Thanujeni Pathman δήλωσε σε δελτίο τύπου.

Η χρονική ομαδοποίηση – η ιδέα ότι οι άνθρωποι θυμούνται πράγματα σε ομάδες με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτών των εμπειριών – είναι μια καλά τεκμηριωμένη διαδικασία στους ενήλικες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών αναζητούν αναμνήσεις χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία. «Αν η απάντηση ανάκλησης ενός παιδιού ήταν «στρουθοκάμηλος, γορίλας», αυτά θα ήταν ζώα που έβλεπαν σε διαφορετικά χωρικά και χρονικά πλαίσια. Αυτό δεν είναι παράδειγμα χρονικής ομαδοποίησης.

Αλλά αν το παιδί έλεγε «στρουθοκάμηλος, ζέβρα» – αυτά τα ζώα ήταν έμπειρα μαζί, οπότε η απόκριση θα έδειχνε χρονική ομαδοποίηση», πρόσθεσε ο Πάθμαν. Σύμφωνα με έρευνες, ένα τμήμα του παιδικού εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. συνεχίζει να αναπτύσσεται αργότερα στην παιδική ηλικία από ό,τι πιστεύαμε. Οι ερευνητές λένε ότι η νέα μελέτη υποστηρίζει προηγούμενα ευρήματα ότι υπάρχει ένα άλμα στη μνήμη γύρω στην ηλικία των επτά ή οκτώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνολογία gaming χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της άνοιας

Η άσκηση αποτρέπει την γνωστική έκπτωση στις γυναίκες

Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας αντιμετωπίζουν την άνοια;

Πόσο βοηθάει η άσκηση στη βελτίωση της νόσου του Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Σε μεταγενέστερες έρευνες έχουμε δείξει ότι η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει σημαντικά την επούλωση του βλεννογόνου στην θυλακίτιδα πουγκίτιδα. Το vedolizumab είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Τι απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε κορίτσι με πρώιμη εμμηναρχή που θέλει στο μέλλον να γίνει μαμά

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτή τη γνώση και τις εναλλακτικές που υπάρχουν χάρη στην επιστήμη η οποία είναι με το μέρος τους.

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης.