Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Πόση απώλεια μνήμης είναι φυσιολογική με τη γήρανση;

Εγκέφαλος: Πόση απώλεια μνήμης είναι φυσιολογική με τη γήρανση;

Εγκέφαλος: Πολλές περιπτώσεις στην καθημερινή ζωή μπορεί να μας κάνουν να αναρωτηθούμε εάν τα κενά στη μνήμη μας είναι φυσιολογικά, σημάδι γνωστικής έκπτωσης ή ακόμη και αρχή της άνοιας.

Πηγαίνετε σπίτι από τη δουλειά ακολουθώντας την ίδια διαδρομή τα τελευταία πέντε χρόνια. Όμως τελευταία, σταματάτε στην ίδια διασταύρωση, προσπαθώντας να θυμηθείτε αν χρειάζεται να στρίψετε αριστερά ή δεξιά. Πολλές περιπτώσεις στην καθημερινή ζωή μπορεί να μας κάνουν να αναρωτηθούμε εάν τα κενά στη μνήμη μας είναι φυσιολογικά, σημάδι γνωστικής έκπτωσης ή ακόμη και αρχή της άνοιας. Το πρώτο μας ένστικτο μπορεί να είναι ότι οφείλεται σε φθορά στον εγκέφαλό μας. Και είναι αλήθεια ότι όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, τα εγκεφαλικά μας κύτταρα συρρικνώνονται όταν γερνάμε.

Κάποια απώλεια μνήμης είναι φυσιολογική

Αλλά δεν οφείλονται όλα τα κενά μνήμης σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στους νευρώνες μας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι πιο ασήμαντοι, συμπεριλαμβανομένης της κούρασης, του άγχους ή της απόσπασης της προσοχής. Το σύστημα μνήμης μας είναι κατασκευασμένο με τρόπο που κάποιου βαθμού λήθη είναι φυσιολογικό. Αυτό δεν είναι ελάττωμα, αλλά χαρακτηριστικό.

Η διατήρηση των αναμνήσεων δεν είναι μόνο μια αποστράγγιση του μεταβολισμού μας, αλλά πάρα πολλές περιττές πληροφορίες μπορεί να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την ανάκτηση συγκεκριμένων αναμνήσεων. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα στο χέρι μας να αποφασίζουμε τι είναι σημαντικό και τι πρέπει να θυμόμαστε. Ο εγκέφαλός μας το κάνει αυτό για εμάς. Γενικά, ο εγκέφαλός μας προτιμά τις κοινωνικές πληροφορίες, αλλά απορρίπτει εύκολα αφηρημένες πληροφορίες.

Η απώλεια μνήμης γίνεται πρόβλημα όταν αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά σας. Δεν είναι τεράστιο πρόβλημα αν δεν θυμάστε να στρίψετε δεξιά ή αριστερά. Ωστόσο, το να ξεχνάτε γιατί είστε πίσω από το τιμόνι, πού προορίζεται να πάτε ή ακόμα και πώς να οδηγείτε δεν είναι φυσιολογικό. Αυτά είναι σημάδια ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Στη συνέχεια, υπάρχει ήπια γνωστική εξασθένηση

Ο δρόμος μεταξύ της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται περισσότερο με την απώλεια μνήμης επινοείται ως ήπια γνωστική εξασθένηση. Ο βαθμός βλάβης μπορεί να παραμείνει σταθερός, να βελτιωθεί ή να επιδεινωθεί. Ωστόσο, υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής νευρογεννητικής νόσου όπως η άνοια. Κάθε χρόνο, περίπου το 10-15% των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση θα αναπτύξουν άνοια.

Για τα άτομα με ήπια γνωστική έκπτωση, η ικανότητα να αναλαμβάνουν συνήθεις δραστηριότητες επηρεάζεται σταδιακά και πιο σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Εκτός από την απώλεια μνήμης, μπορεί να συνοδεύεται από άλλα προβλήματα με τη γλώσσα, τη σκέψη και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Μια ήπια διάγνωση γνωστικής εξασθένησης μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Επιβεβαιώνει ότι οι ηλικιωμένοι ανησυχούν ότι η απώλεια μνήμης τους είναι μη φυσιολογική. Επίσης, εγείρει ανησυχίες ότι θα εξελιχθεί σε άνοια. Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εξερεύνηση πιθανής θεραπείας και σχεδιασμού για το μέλλον.

 

Λάβετε βοήθεια όταν τα κενά μνήμης σας είναι σταθερά

Αν και τα κενά της καθημερινής μνήμης δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει αδικαιολόγητα να ανησυχούμε, είναι συνετό να ζητάτε επαγγελματική συμβουλή υγειονομικής περίθαλψης, όπως από τον γιατρό σας, όταν αυτές οι βλάβες γίνονται πιο έντονες και συνεπείς. Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η έγκαιρη ανίχνευση θα σας επιτρέψει να προγραμματίσετε το μέλλον και την πιο στοχευμένη διαχείριση της διαταραχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούμε να αποτρέψουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε την απώλεια μνήμης;

Καταπολεμήστε την απώλεια μνήμης στην εμμηνόπαυση

Πώς μπορεί το διάβασμα να επηρεάσει την απώλεια μνήμης;

Απειλείται η ζωή μας από την άνοια;

Γιατί ο εγκέφαλος του Αλτσχάιμερ γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.