Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας αντιμετωπίζουν την άνοια;

Τεχνολογία: Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας αντιμετωπίζουν την άνοια;

Τεχνολογία: Τα άτομα με απώλεια ακοής μπορεί να αποσυρθούν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις και το να μένουν αφοσιωμένοι στον κόσμο είναι γνωστό ότι βοηθά στην αποτροπή της άνοιας.

Θα μπορούσε η απώλεια της ακοής σας καθώς γερνάτε να είναι προάγγελος άνοιας; Ίσως…  Μια νέα έρευνα  διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν προβλήματα ακοής ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια. Αλλά υπάρχουν καλά νέα: Τα ακουστικά βαρηκοΐας – τα οποία είναι τώρα διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή σε πολύ χαμηλότερες τιμές – μπορεί να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Ακουστικά βαρηκοΐας

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η απώλεια ακοής προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Nicholas Reed, ακουολόγος στο Cochlear Center for Hearing and Public Health στο Johns Hopkins Medicine, στη Βαλτιμόρη. «Δεν λαμβάνετε στοιχεία για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ισχυρό, επομένως μπορεί να αναπτύξετε ατροφία σε περιοχές, που οδηγεί σε άνοια». Επιπλέον, ο διαρκής αγώνας για να ακούσετε μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να δουλεύει ακόμα πιο σκληρά, προκαλώντας κόπωση και θέτοντας τις βάσεις για προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη, είπε.

Ένας άλλος πιθανός σύνδεσμος; Τα άτομα με απώλεια ακοής μπορεί να αποσυρθούν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις και το να μένουν αφοσιωμένοι στον κόσμο είναι γνωστό ότι βοηθά στην αποτροπή της άνοιας, πρόσθεσε ο Ριντ. Τα ευρήματα έχουν σημασία για εκατομμύρια: Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς ηλικίας 65 έως 74 ετών και οι μισοί από αυτούς που είναι μεγαλύτεροι έχουν απώλεια ακοής που είναι αρκετά σοβαρή ώστε να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας.

Σε αυτή τη μελέτη με περισσότερους από 2.400 ηλικιωμένους, οι μισοί από τους οποίους ήταν άνω των 80 ετών, υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της απώλειας ακοής και της άνοιας. Συγκεκριμένα, τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογική ακοή. Ωστόσο, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μείωσε αυτόν τον κίνδυνο. Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής που χρησιμοποιούσαν βοηθήματα ακοής για την ενίσχυση του ήχου είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια από τους συνομηλίκους τους που δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικό βαρηκοΐας.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει παρόμοιες συνδέσεις, η νέα μελέτη περιελάμβανε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων ηλικιωμένων και μαύρων Αμερικανών, υποδηλώνοντας ότι τα ευρήματα είναι γενικεύσιμα, είπε ο Ριντ. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, είπε. Ο Ριντ και οι συνεργάτες του διεξάγουν τώρα μια τριετή δοκιμή που θα πρέπει να απαντήσει σε οποιεσδήποτε απομένουσες ερωτήσεις σχετικά με την απώλεια ακοής, τη σύνδεσή της με την άνοια και τον πιθανό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που μπορούν να κάνουν σήμερα για να αποτρέψουν την άνοια και να βελτιώσουν την ακοή τους, συμβουλεύει ο Reed. “Το να παραμείνετε κοινωνικά δεσμευμένοι και δραστήριοι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Από την πλευρά της ακοής, ας υποθέσουμε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι προστατευτικά”, είπε. «Γνωρίζουμε ότι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, επομένως η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής αξίζει όσο μεγαλώνετε».

Ευτυχώς, η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής έγινε πρόσφατα πολύ φθηνότερη: Από τον Αύγουστο του 2022, τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι πλέον διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή για άτομα με ήπια και μέτρια απώλεια ακοής, η οποία είναι η συντριπτική πλειονότητα της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, είπε. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον τομέα της ακουστικής φροντίδας εδώ και δεκαετίες», σημείωσε ο Ριντ.

Μερικοί άνθρωποι με προχωρημένη απώλεια ακοής μπορούν να επωφεληθούν από ένα κοχλιακό εμφύτευμα αντί για ακουστικά βαρηκοΐας, είπε ο Δρ. J. Thomas Roland Jr., πρόεδρος του τμήματος ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. «Μπορούμε να αποκαταστήσουμε την απώλεια ακοής με ένα κοχλιακό εμφύτευμα και αυτό μπορεί να αποτρέψει την άνοια για μερικά χρόνια», είπε ο Roland, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τη νέα μελέτη.

«Τα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύουν τον ήχο, αλλά μετά από ένα ορισμένο σημείο απώλειας ακοής, η ένταση δεν βοηθάει», εξήγησε. Εδώ μπαίνουν τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Αυτές οι συσκευές παρακάμπτουν τα κατεστραμμένα τμήματα του αυτιού και διεγείρουν άμεσα το ακουστικό νεύρο, είπε ο Roland, ο οποίος μόλις τοποθέτησε ένα κοχλιακό εμφύτευμα σε έναν 93χρονο.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ακοή σε θορυβώδη περιβάλλοντα ή στο τηλέφωνο, κάντε εξετάσεις για να δείτε εάν θα ωφεληθείτε από τα ακουστικά βαρηκοΐας ή ένα κοχλιακό εμφύτευμα, πρότεινε ο Roland.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Wearables: Βιοδείκτες αναγνωρίζουν συμπτώματα μετά από τραύμα

5 Λόγοι που η ιατρική εξελίσσεται χάρη στην τεχνολογία

Τι είναι η σπιρομέτρηση και πώς βοηθάει στο άσθμα;

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την δημόσια υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.

Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στη μεταμοσχευτική ιατρική;

Μεταμοσχευτική ιατρική: Η ιατρική τεχνολογία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον τομέα της μεταμοσχευτικής ιατρικής, φέρνοντας επανάσταση στη διαδικασία μεταμόσχευσης οργάνων και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών