ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Πώς να βοηθήσετε κάποιον να θυμηθεί καθημερινά πράγματα;

Άνοια: Πώς να βοηθήσετε κάποιον να θυμηθεί καθημερινά πράγματα;

Άνοια: Στο πρώιμο στάδιο της άνοιας, η βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός ατόμου επηρεάζεται κυρίως, καθώς οι παλαιότερες αναμνήσεις είναι πιο βαθιά ριζωμένες.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να θυμόμαστε καθημερινά πράγματα, όπως η ανάκληση ό,τι χρειάζεστε στο παντοπωλείο ή το σημείο όπου βάζετε τα κλειδιά σας, μπορεί να μειωθεί. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να είναι τυπικά σημάδια γήρανσης και προσαρμοζόμαστε κάνοντας λίστες ή σημειώνοντας ραντεβού στο ημερολόγιο. Ωστόσο, κάποιος με διαγνωσμένη γνωστική έκπτωση ή άνοια μπορεί να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να θυμηθεί καθημερινά πράγματα που οι άλλοι μπορεί να θεωρούν δεδομένα. Μερικές εύκολες, οικονομικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν κάποιον με άνοια να διατηρήσει τη βέλτιστη ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με το CDC, υπάρχουν επί του παρόντος σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ με διάγνωση άνοιας. Καθώς ο πληθυσμός μας γερνά, αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί σε 14 εκατομμύρια άτομα με άνοια. Τα άτομα με γνωστική έκπτωση στοχεύουν να παραμείνουν στο σπίτι τους για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ενώ μερικοί άνθρωποι θα χρειαστεί να μετακομίσουν σε εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης, η διαθεσιμότητα των χώρων μπορεί να είναι περιορισμένη, επομένως είναι απαραίτητη η διατήρηση της λειτουργικής ικανότητας ενός ατόμου για τις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ADL).

Στρατηγικές πρώιμου και μεσαίου σταδίου

Στο πρώιμο στάδιο της άνοιας, η βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός ατόμου επηρεάζεται κυρίως, καθώς οι παλαιότερες αναμνήσεις είναι πιο βαθιά ριζωμένες. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να θυμάται κάτι που έκανε πριν από 20 χρόνια, αλλά να μην θυμάται τι είχε για πρωινό σήμερα το πρωί. Η απεικόνιση των στρωμάτων ενός κρεμμυδιού ισχύει εδώ. Οι εξωτερικές στρώσεις είναι οι πιο πρόσφατες που έχουν τοποθετηθεί, επομένως είναι οι πρώτες που ξεκολλάνε. Επομένως, κοινές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η λίστα με τα παντοπωλεία ή το ραντεβού με τον γιατρό, ξεχνιούνται εύκολα, απαιτώντας στρατηγικές διαχείρισης για τις ADL τους.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης:

 • Εφημερίδα. Κρατήστε ένα στυλό, ημερολόγιο ή σημειωματάριο και ένα ημερολόγιο με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να παρακολουθούν λίστες και ραντεβού και να κάνουν καθημερινές σημειώσεις.
 • Σημειώσεις. Χρησιμοποιήστε τα στο σπίτι με σύντομες οδηγίες βήμα προς βήμα και υπενθυμίσεις.
 • Λευκός πίνακας. Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα για να γράψετε βασικές υπενθυμίσεις με μεγάλα “εύκολα ορατά” γράμματα.
 • Ημερολόγιο. Ένα μεγάλο ημερολόγιο τοίχου ή ημερολόγιο υπολογιστή που χρησιμοποιείται ως υπενθύμιση για σημαντικά γεγονότα και συναντήσεις.
 • Λίστες έκτακτης ανάγκης. Κρατήστε τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης και των μελών της οικογένειας στο τηλέφωνο ή σε ένα πολύ οπτικό μέρος. Συμπεριλάβετε τη διεύθυνση του σπιτιού στην περίπτωση κλήσης 100.
 • Πορτοφόλι και κλειδιά. Κρατήστε αυτά τα αντικείμενα στο ίδιο μέρος και βάλτε ετικέτα στο ράφι ή τον γάντζο τοίχου για να διευκολύνετε την αναγνώριση.
 • Υπενθυμίσεις φαρμάκων. Χρησιμοποιήστε δόσεις “συσκευασίας κυψέλης” ή ηλεκτρονικούς διανομείς για να διασφαλίσετε τη συμμόρφωση με τα φάρμακα.
 • Χρονοδιακόπτες. Τα περισσότερα έξυπνα ρολόγια και έξυπνες συσκευές μπορούν να έχουν μια λειτουργία “συναγερμού” με χρονοδιακόπτη που μπορεί να ειδοποιεί ένα άτομο για βασικά ραντεβού ή ώρες χορήγησης φαρμάκων.
 • Τοπική εφημερίδα. Η παράδοση μιας τοπικής εφημερίδας ή η εγκατάσταση μιας ψηφιακής πηγής ειδήσεων σε μια συσκευή θα βοηθήσει ένα άτομο με προσανατολισμό σε ημερομηνίες και εκδηλώσεις.
 • Ρολόι άνοιας. Αρκετές συσκευές που διατίθενται στην αγορά ως “ρολόγια άνοιας” εμφανίζουν την ημερομηνία και την ώρα και μια λειτουργία ήχου “κουμπί” για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους με νοητικό προσανατολισμό.

Στρατηγικές μεσαίου έως μεταγενέστερου σταδίου

Δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, παραμένει μια προοδευτική ασθένεια. Καθώς η γνωστική έκπτωση προχωρά, θα χρειαστούν πιο προηγμένες στρατηγικές για να διατηρηθεί ένα βέλτιστο επίπεδο ανεξαρτησίας. Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες στρατηγικές θα συνεχίσουν να ισχύουν, αλλά πιθανότατα θα απαιτηθούν πρόσθετες ευθύνες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ετικέτες. Γράψτε ετικέτες στα ντουλάπια και στο ψυγείο ως υπενθυμίσεις για τα αντικείμενα που υπάρχουν πίσω από τις πόρτες.
 • Ετικέτες εικόνων. Επισημάνετε τις οικογενειακές φωτογραφίες και τα άλμπουμ φωτογραφιών με τα ονόματα των ατόμων στην εικόνα. Καθώς η άνοια εξελίσσεται, ένα άτομο μπορεί να ξεχάσει τα ονόματα της οικογένειας και των φίλων του, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπο ως κάποιον που «πρέπει» να γνωρίζει. Μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε μια σημείωση με την εικόνα που εξηγεί ποιος είναι για αυτούς το άτομο.
 • Λίστα επαφών. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε φωτογραφίες στη λίστα επαφών στο smartphone του αγαπημένου σας προσώπου, εάν έχει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να έχουν ένα πρόσωπο για να συσχετίσουν το όνομα όταν έρχεται μια κλήση.
 • Ρούχα. Με αυτόν τον τρόπο, το αγαπημένο σας πρόσωπο θα είναι πιο κατάλληλο να ντυθεί κατάλληλα για τον καιρό. Επιπλέον, το να βάλεις πιο κομψά ρούχα μπορεί να δείξει στο άτομο ότι μπορεί να είναι Κυριακή ή ημέρα εκκλησίας.
 • Διαδρομή. Πολλές εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας θα χρησιμοποιήσουν μια εικόνα για να προσδιορίσουν βασικές περιοχές ή δωμάτια. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι ενός ατόμου. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία τουαλέτας μπορεί να υποδείξει κάποιον ότι το δωμάτιο είναι μπάνιο και μπορεί να αποτρέψει ατυχήματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ

Η απώλεια ακοής συνδέεται με την άνοια στη 3η ηλικία

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι; Ένα νέο εργαλείο ελέγχει τον κίνδυνο αυτό

Πόση απώλεια μνήμης είναι φυσιολογική με τη γήρανση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του locus coeruleus, ενός «μπλε σημείου» που συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι γίνονται προοδευτικά αϋπνικοί με την ηλικία. Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θέτουν επίσης τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τη δραστηριότητα αυτού του μικρού πυρήνα κατά τη διάρκεια του ύπνου και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην αϋπνία και στη σχέση μεταξύ ύπνου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων χημικών ουσιών και αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης μετά τον τοκετό

Εκείνες που πληρούσαν τα κριτήρια για επιλόχεια κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ισπανόφωνες και από την περιοχή μελέτης του προγράμματος "Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στα Αποτελέσματα της Παιδικής Υγείας" ECHO στο Πουέρτο Ρίκο, να έχουν αποκτήσει μικρότερη εκπαίδευση και σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες προγεννητικής κατάθλιψης.