Επιστημονικά Νέα

Η νευρική ανορεξία σχετίζεται με οξειδωτικό στρες

Η νευρική ανορεξία σχετίζεται με οξειδωτικό στρες

Συσχέτιση ανακάλυψαν μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και του οξειδωτικού στρες πρόσφατα οι ειδικοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι δείκτες του οξειδωτικού στρες βρέθηκαν αυξημένοι συνδυαστικά με τη νευρική ανορεξία (AN), σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου της International Journal of Eating Disorders.

Ο Marco Salmi, MD, από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση ως προς τη μετα-ανάλυση του οξειδωτικού στρες και των αντιοξειδωτικών επιπέδων σε ασθενείς που πάσχουν από νευρική ανορεξία. Στην εν λόγω ανάλυση, συμπεριλήφθηκαν είκοσι εννέα μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 1729 άτομα, από τους οποίους οι 895 έπασχαν από νευρική ανορεξία ενώ οι υπόλοιποι ήταν υγιείς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βάσει επτά μελετών, οι ασθενείς με νευρική ανορεξία είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Β (ApoB) (p = 0,0003), με την αύξηση της ηλικίας να συνδέεται με υψηλότερο ΑροΒ (P <0,0001). Τα αποτελέσματα δεν μετριάστηκαν από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή τη μέθοδο μέτρησης.

Σε 13 μελέτες, τα επίπεδα λευκωματίνης ήταν συγκρίσιμα για ασθενείς με νευρική ανορεξία και υγιείς ασθενείς (Ρ = 0:38): ούτε η ηλικία, ούτε ο ΔΜΣ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Σε δύο μελέτες, τα χαμηλότερα επίπεδα αναφέρθηκαν αναφορικά με τη δισμουτάση του υπεροξειδίου. Τα ευρήματα είχαν να κάνουν στην ουσία με τη βιταμίνη Α και τους μεταβολίτες της. Σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καταλάσης και μονοξειδίου του αζώτου έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με νευρική ανορεξία σε σύγκριση με την υγιή ομάδα συμμετεχόντων, σε μεμονωμένες μελέτες.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διακρίνουμε αν το οξειδωτικό στρες είναι μια πιθανή αιτία ή αποτέλεσμα της νευρικής ανορεξίας», σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο μοντέλο για τον σχεδιασμό φαρμάκων covid-19

Νέο τεστ εντοπίζει με ακρίβεια προβληματικά κύτταρα στο γλοιοβλάστωμα

Μια εργαστηριακή δοκιμή που αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους βιολόγους του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μπορεί να εντοπίσει, να συλλάβει και να αναλύσει με ακρίβεια τα θανατηφόρα κύτταρα στον πιο κοινό και επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου σε ενήλικες.