Επιστημονικά Νέα

ΕΡΕΥΝΑ: Ζουν περισσότερο όσοι αισθάνονται νέοι

ΕΡΕΥΝΑ: Ζουν περισσότερο όσοι αισθάνονται νέοι

Αν και όλοι κάποια στιγμή μοιραία θα αφήσουμε αυτό τον κόσμο, μια νέα έρευνα δείχνει πως όσοι αισθάνονται νέοι μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια από εκείνους που… αισθάνονται στην ηλικία τους ή και μεγαλύτεροι.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία –όπου η έρευνα έλαβε χώρα- που αισθάνονταν τουλάχιστον τρία χρόνια νεότεροι από τη πραγματική τους ηλικία ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ ετών σε σχέση με εκείνους που αισθάνονταν στην ηλικία τους ή και μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους.

«Αυτή η “σχέση” έχει αποδειχθεί στο και παρελθόν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα όσο στην εν λόγω μελέτη, στην οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα τέτοιο εύρος των πιθανών εξηγήσεων», δήλωσε ο Andrew Steptoe , ο οποίος συμμετείχε στη έρευνα, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο University College του Λονδίνου. “Ακόμα δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε ακριβώς την εξήγηση.”

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από μια προηγούμενη μελέτη για τη γήρανση, ο Steptoe και με τον συνεργάτη του, ανέλυσαν περισσότερους από 6.000 ενήλικες που ήταν τουλάχιστον 52 ετών.

Το 2004 ή το 2005, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο χρονών αισθάνονταν.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι ένιωθαν τουλάχιστον τρία χρόνια νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους, ενώ το ένα τέταρτο δήλωσε πως αισθάνεται στην πραγματική ηλικία του και λιγότερο από πέντε τοις εκατό αισθανόταν περισσότερο από ένα χρόνο μεγαλύτερο.

Ακολουθώντας την ομάδα των 6.000 ενηλίκων ως τον Μάρτιο του 2013, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 14 τοις εκατό των ατόμων που αισθάνονταν νεότεροι είχε πεθάνει, σε σύγκριση με περίπου το 19 τοις εκατό των ατόμων που αισθάνονταν στην ηλικία τους και περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς που ένιωθαν μεγαλύτεροι.

«Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε είναι ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται μεγαλύτεροι από την κανονική του ηλικία, είναι πιο άρρωστοι, και αυτός είναι ο λόγος που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν”, σημείωσε ο Steptoe.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι συγγραφείς έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους τις προ-υπάρχουσες συνθήκες υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της αρθρίτιδας και άλλων ασθενειών που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την έρευνα.

«Ακόμα και αφού λάβαμε αυτές τις ασθένειες υπόψη σε στατιστικά μοντέλα μας, η σχέση με την αντίληψη της ηλικίας παρέμεινε αρκετά ισχυρή», δήλωσε Steptoe. «Μετρήσαμε επίσης προβλήματα κινητικότητας, παράγοντες τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατάθλιψη, και τη γνωστική λειτουργία. Αλλά κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν εξήγησε τη σχέση που είδαμε»

Συμπεράσματα

Το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ηλικία τους σχετίστηκε με το θάνατο από καρδιακή νόσο, αλλά όχι από τον καρκίνο, ανακάλυψαν οι συγγραφείς της έρευνας.

Στο δεύτερο μισό της ζωής, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται νεότεροι από ό, τι είναι, κατά μέσο όρο περίπου εννέα χρόνια νεότεροι.

Η μελέτη είναι σημαντική, διότι παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι οι αντιλήψεις της γήρανσης του πληθυσμού μπορεί να έχουν πραγματικές συνέπειες για την υγεία των ηλικιωμένων ατόμων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

ΗΠΑ: Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Αφού παύσουν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου σταθεροποιούνται και τα επίπεδα φωτός των νευρονημάτων στο αίμα μειώνονται.

Πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν στη γεύση και την οσμή στη μήτρα

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις πληροφορίες που δίνονται στις μητέρες σχετικά με τη σημασία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.