Επιστημονικά Νέα

ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο ανθυγιεινό είναι να καπνίζει κανείς στο σπίτι;

ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο ανθυγιεινό είναι να καπνίζει κανείς στο σπίτι;

Η ζωή στο ίδιο σπίτι με έναν καπνιστή, μπορεί να αποβεί το ίδιο ανθυγιεινή με το να ζει κανείς σε μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, υποστηρίζει μία έρευνα από την Σκωτία.                                                 

Με άλλα λόγια, το κάπνισμα στο σπίτι, σύμφωνα με την έρευνα, οδηγεί σε πραγματικά κακή ποιότητα του αέρα και έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων, τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, να θεωρούνται το ίδιο επιβλαβή με αυτά που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο – αέρα μιας μεγαλούπολης.

Τα σωματίδια αυτά, γνωστά ως PM2.5, μπορούν να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμα και να εισέλθουν στο αίμα. Έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο.

Τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια συνήθως προκύπτουν από την καύση.

Σε εξωτερικούς χώρους, οι πρωτογενείς πηγές είναι εξάτμισης ενός οχήματος, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και οι πυρκαγιές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το ασφαλές όριο έκθεσης για τα σωματίδια PM2.5, είναι κατά μέσο όρο 25 μικρογραμμάρια, ή 25 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο αέρα σε μια περίοδο 24 ωρών, ή το μέσο ετήσιο επίπεδο του 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Στους εσωτερικούς χώρους, οι σόμπες με ξύλα ή άνθρακα, το μαγείρεμα αερίου αλλά και ο καπνός του τσιγάρου είναι οι πιο κοινές πηγές ΑΣ2,5 στον αέρα. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θέτει το όριο των 24 ωρών κατά μέσον όρο σε 12 μικρογραμμάρια.

Με τη σύγκριση της ρύπανσης του αέρα εσωτερικών χώρων στα σπίτια των καπνιστών και των μη καπνιστών, στη συνέχεια, συγκρίνοντας τον με τις πιο μολυσμένες πόλεις, οι ερευνητές ήλπιζαν να υπογραμμίσουν τους κινδύνους του καπνού στους εσωτερικούς χώρους, στη διάρκεια μιας ζωής.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από τέσσερις ξεχωριστές μελέτες που μέτρησαν τα επίπεδα PM2.5, σε 93 σπίτια της Σκωτίας όπου οι άνθρωποι κάπνιζαν και 17 σπίτια που ήταν «άκαπνα».

Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα PM2.5 στα σπίτια των καπνιστών ήταν περίπου 31 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο – 10 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο των τριών ​​μικρογραμμαρίων σε σπίτια μη-καπνιστών.

Επιπλέον, υπήρχε ένα ευρύ φάσμα συγκεντρώσεων καπνού στα σπίτια των καπνιστών ενώ, στο ένα τέταρτο από αυτούς, ο μέσος όρος στο 24ωρο ήταν 111 μικρογραμμάρια.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι στη διάρκεια μιας ζωής, ένας μη-καπνιστή που ζει με έναν καπνιστή, εισπνέει περίπου 6 γραμμάρια περισσότερα σωματίδια από έναν μη καπνιστή που ζει σε ένα σπίτι χωρίς καπνό.

Οι ερευνητές, καθιστούν σαφές βέβαια ότι αυτή η ποσότητα μπορεί να μην θεωρείται μεγάλη, αλλά είναι πιθανό να έχει μια σημαντική επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Ο ρόλος που παίζουν τα πλασμίδια βακτηρίων στη μικροβιακή αντοχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.