Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Πώς σχετίζεται η εγκεφαλική διαταραχή με τις ασυμμετρίες του εγκεφάλου των μωρών;

Έρευνα: Πώς σχετίζεται η εγκεφαλική διαταραχή με τις ασυμμετρίες του εγκεφάλου των μωρών;

Έρευνα: Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα με και χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν διαφορετικές εγκεφαλικές ασυμμετρίες.

Ερευνητές  εξέτασαν πόσο διαφορετική (ασύμμετρη) ήταν η αριστερή και η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου των μωρών όσον αφορά το σχήμα και τα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας για να δημιουργήσουν ένα σημείο αναφοράς για μελλοντικές μελέτες για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ασυμμετρίες σχετίζονται με εγκεφαλικές διαταραχές.

Εγκεφαλικές διαταραχές

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα με και χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν διαφορετικές εγκεφαλικές ασυμμετρίες. Υπάρχει περιορισμένη κατανόηση του πόσο ασύμμετρος είναι ο εγκέφαλος των μωρών κατά τη γέννηση και δεδομένου ότι τα μωρά ενεργούν διαφορετικά από τους ενήλικες και δεν μπορούν να κάνουν εργασίες κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, αυτή η μελέτη είχε στόχο να κατανοήσει πόσο ασύμμετρος είναι ο εγκέφαλος κατά τη γέννηση, αν όχι καθόλου.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ασυμμετρίες σε 442 υγιή νεογέννητα νεογνά (νεογέννητα τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση) χρησιμοποιώντας εικόνες MRI που έδειχναν τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου, από το Developing Human Connectome Project.

Αυτές οι διαφορές συγκρίθηκαν με παρόμοια πρότυπα που λήφθηκαν από 103 πρόωρα νεογνά που σαρώθηκαν στην ίδια ηλικία, καθώς και με 1.110 υγιείς νεαρούς ενήλικες από το Human Connectome Project.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε την παρουσία πολλών εγκεφαλικών ασυμμετριών στις περιοχές που είναι υπεύθυνες για εργασίες γλώσσας και όρασης όπως η αναγνώριση προσώπου. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι οι ασυμμετρίες του εγκεφάλου στα μωρά που γεννήθηκαν νωρίς ήταν ίδιες με εκείνες των μωρών που γεννήθηκαν στην ώρα τους.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή το να γεννηθεί κανείς νωρίς επηρεάζει σχεδόν όλες τις άλλες πτυχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου εκτός από την εγκεφαλική ασυμμετρία, δήλωσε ο Logan Williams, Ph.D. φοιτητής της Σχολής Βιοϊατρικών Μηχανικών & Επιστημών Απεικόνισης.

Και πρόσθεσε, «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ασυμμετρίες του εγκεφάλου είναι σκληρές και είναι πολύ σημαντικές για τη μελλοντική ανάπτυξη του εγκεφάλου».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος των νεογνών είναι πολύ ασύμμετρος και παρουσιάζει παρόμοια μοτίβα με τους ενήλικες. Αυτό το εύρημα θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και επιτρέπουν στους επιστήμονες να ερμηνεύουν μελέτες όπου διερευνούν αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με ποιες κοινές ιατρικές παθήσεις σχετίζεται η εγκεφαλική παράλυση;

Πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό;

Είναι ασφαλής η κατανάλωση κονσέρβας τόνου;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το διαβητικό κώμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».