ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νεογέννητο: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν έχετε ένα βρέφος

Νεογέννητο: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν έχετε ένα βρέφος

Νεογέννητο: Είναι σημαντικό για τους φροντιστές να διασφαλίζουν ότι το νεογέννητο λαμβάνει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Νεογέννητο είναι ένα βρέφος που βρίσκεται στις πρώτες 28 ημέρες της ζωής μετά τη γέννησή του. Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης καθώς το νεογέννητο προσαρμόζεται στη ζωή εκτός της μήτρας και μαθαίνει να προσαρμόζεται στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το νεογέννητο υφίσταται πολλές φυσιολογικές αλλαγές στην αναπνοή, την κυκλοφορία και την πέψη. Το νεογέννητο αναπτύσσει επίσης σημαντικές ικανότητες όπως το πιπίλισμα, η κατάποση και τα αντανακλαστικά ριζοβολίας, τα οποία βοηθούν στη σίτιση και στη σύνδεση με τους φροντιστές.

Τα νεογέννητα χρειάζονται συνεχή προσοχή και φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της συχνής σίτισης, αλλαγής πάνας και παρακολούθησης για σημεία ασθένειας. Χρειάζονται επίσης άφθονο ύπνο και ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν. Οι φροντιστές μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός νεογέννητου παρέχοντας επαφή δέρμα με δέρμα, μιλώντας και τραγουδώντας του και κάνοντας απαλές κινήσεις όπως λίκνισμα και ταλάντευση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα νεογνά μπορεί να είναι ευάλωτα σε ορισμένους κινδύνους για την υγεία, όπως λοιμώξεις, ίκτερος και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους φροντιστές να συνεργάζονται στενά με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσουν ότι το νεογέννητο λαμβάνει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε σε ένα νεογέννητο μωρό

  • Κουνάτε υπερβολικά το μωρό: Το κούνημα ενός μωρού, έστω και λίγο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο. Αποφύγετε να κουνάτε το μωρό από απογοήτευση ή να παίζετε χοντροκομμένα.
  • Καπνίζετε γύρω από το μωρό: Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) και άλλων προβλημάτων υγείας στα μωρά. Κρατήστε το μωρό μακριά από καπνιστές και βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται είναι απαλλαγμένο από καπνό.
  • Υπερβολική θέρμανση του μωρού: Τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όπως και οι ενήλικες. Η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, θερμική εξάντληση και άλλα προβλήματα υγείας. Αποφύγετε να τυλίξετε το μωρό σε πάρα πολλά στρώματα, ειδικά σε ζεστό καιρό.
  • Τοποθετείτε το μωρό στο στομάχι του για να κοιμηθεί: Η τοποθέτηση ενός νεογέννητου στο στομάχι του για ύπνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο SIDS. Συνιστάται να τοποθετείτε το μωρό ανάσκελα για ύπνο, σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια, χωρίς μαλακά αντικείμενα ή χαλαρά κλινοσκεπάσματα.
  • Δίνετε στο μωρό νερό ή άλλα υγρά: Τα νεογέννητα λαμβάνουν όλη την ενυδάτωση που χρειάζονται από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα. Η χορήγηση νερού ή άλλων υγρών στο μωρό μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του και να προκαλέσει βλάβη.
  • Αφήνετε το μωρό μόνο του με κατοικίδια ή μικρά αδέρφια: Ενώ τα κατοικίδια και τα αδέρφια μπορούν να είναι υπέροχοι σύντροφοι για ένα μωρό, είναι σημαντικό να επιβλέπετε στενά τις αλληλεπιδράσεις τους. Τα κατοικίδια μπορεί να βλάψουν ακούσια το μωρό και τα μικρά αδέρφια μπορεί να μην καταλαβαίνουν πώς να χειριστούν το μωρό απαλά.
  • Καθυστερείτε την ιατρική φροντίδα: Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ασθένειας ή μη φυσιολογικής συμπεριφοράς στο μωρό σας, μην καθυστερήσετε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Η καθυστέρηση της ιατρικής περίθαλψης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βρέφη ξεπερνούν την τεχνητή νοημοσύνη στην "κοινή ψυχολογία''

Μωρό που γεννήθηκε με δόντια. Πρέπει να Ανησυχείτε;

Η γέννηση ενός μεγαλόσωμου μωρού μπορεί να είναι σημάδι κινδύνου διαβήτη

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα