Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ελλιποβαρή βρέφη: Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το χαμηλό βάρος γέννησης

Ελλιποβαρή βρέφη: Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το χαμηλό βάρος γέννησης

Ελλιποβαρή βρέφη: Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το βάρος της μητέρας, το αρχείο κατάχρησης ουσιών, την ηλικία της μητέρας μαζί με τη στέρηση, το διάστημα εγκυμοσύνης και τη σειρά γέννησης του παιδιού.

Οι πολλαπλές γεννήσεις, το μικρό διάστημα μεταξύ των κυήσεων και οι μητέρες με σωματική ή ψυχική πάθηση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν ελλιποβαρές μωρό, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Swansea. Κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται με βάρος γέννησης κάτω από 2.500 γραμμάρια και θεωρούνται μωρά χαμηλού βάρους (LBW). και οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να προγραμματιστούν αποτελεσματικά.

Η μελέτη κοόρτης περιελάμβανε 693.377 παιδιά που γεννήθηκαν στην Ουαλία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1998 και 31ης Δεκεμβρίου 2018. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων της Εθνικής Κοινότητας για την Υγεία του Παιδιού. Η ερευνητική ομάδα συνέδεσε ανώνυμα πολλά διοικητικά σύνολα δεδομένων που συλλέγονταν τακτικά για να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το LBW.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι μητέρες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν μωρό χαμηλού βάρους περιλάμβαναν:

 • Όσες περιμένουν περισσότερα από ένα μωρά (δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ.)
 • Όσες έχουν μεσοδιάστημα εγκυμοσύνης μικρότερο του ενός έτους
 • Όσες πάσχουν από καταστάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας της μητέρας, όπως διαβήτη, αναιμία, κατάθλιψη, σοβαρές ψυχικές ασθένειες, άγχος και χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν:

 • Κάπνισμα
 • Εισαγωγή στο νοσοκομείο που σχετίζεται με το αλκοόλ
 • Κατάχρηση ουσιών
 • Στοιχεία ενδοοικογενειακής κακοποίησης
 • Ηλικία της μητέρας (35+)
 • Διαμονή σε υποβαθμισμένη περιοχή

Αυτή η μελέτη προτείνει ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου LBW περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

 • Αντιμετώπιση πολλαπλών γεννήσεων (π.χ. σε πρακτικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής)
 • Αντιμετώπιση παραγόντων που σχετίζονται με πρόωρους τοκετούς (προηγούμενο ιστορικό πρόωρου τοκετού)
 • Αντιμετώπιση της υγείας της μητέρας, όπως η μείωση του καπνίσματος, η επένδυση στην ψυχική υγεία της μητέρας, η αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών (αλκοόλ/ναρκωτικά),
 • Αντιμετώπιση υποκείμενων παθήσεων υγείας (διαβήτης/αναιμία),
 • Και η προώθηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης για την παροχή επαρκούς διαστήματος εγκυμοσύνης και υγιούς βάρους της μητέρας, ειδικά για εκείνες που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Amrita Bandyopadhyay δήλωσε: «Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν μητρικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, το βάρος της μητέρας, το αρχείο κατάχρησης ουσιών, την ηλικία της μητέρας μαζί με τη στέρηση, το διάστημα εγκυμοσύνης και τη σειρά γέννησης του παιδιού»«Οι πόροι για τη μείωση του επιπολασμού της LBW θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της υγείας της μητέρας, στη μείωση των πρόωρων τοκετών, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για ένα επαρκές διάστημα εγκυμοσύνης και στην παροχή επαρκούς υποστήριξης για την ψυχική υγεία και την ευημερία των μητέρων».

Ο καθηγητής Kieran Walshe, Διευθυντής της Έρευνας Υγείας και Φροντίδας της Ουαλίας, δήλωσε: «Αυτή η 20ετής μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλό βάρος γέννησης»«Είναι ένα ισχυρό παράδειγμα του πώς οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα που συλλέγονται τακτικά για να βοηθήσουν στη βελτίωση της φροντίδας τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά χωρίς να ασκούν πρόσθετες πιέσεις στους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής»«Τα ευρήματα προσφέρουν απτές συστάσεις σχετικά με το πού να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για τον μετριασμό της συχνότητας εμφάνισης χαμηλού βάρους γέννησης στα νεογνά».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Έξυπνο γάντι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη επικίνδυνων γεννήσεων με την ανίχνευση της θέσης του εμβρύου

Γιατί ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με τις χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις των εφήβων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποιητικά σημάδια φραγμένων αρτηριών στα πόδια και τα πόδια τη νύχτα

Φραγμένες αρτηρίες: Τα προειδοποιητικά σημάδια απόφραξης των αρτηριών στα πόδια μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω μειωμένης ροής αίματος και αλλαγών στη θέση του σώματος.

Ενισχύστε τον εγκέφαλό σας, τις αρθρώσεις, το ανοσοποιητικό με αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3, βιταμίνες

Λειτουργικές τροφές: Τα λειτουργικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τη βασική διατροφή.

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Close Icon