Tεχνολογία

Τοκετός: Έξυπνο γάντι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη επικίνδυνων γεννήσεων με την ανίχνευση της θέσης του εμβρύου

Τοκετός: Έξυπνο γάντι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη επικίνδυνων γεννήσεων με την ανίχνευση της θέσης του εμβρύου

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν το γάντι μπορεί να παρέχει τις ίδιες πληροφορίες σε πραγματικές συνθήκες. Εάν επιτύχει, η τεχνολογία θα μπορούσε να παρέχει ένα απλό και φθηνό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον αποφραγμένο τοκετό σε περιοχές του κόσμου με χαμηλές πηγές πόρων.

Τοκετός: Μπορούν οι φθηνές τεχνολογίες να προσφέρουν χείρα βοηθείας κατά τη διάρκεια του τοκετού; Μια νέα μελέτη στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης ‘Σύνορα στην Παγκόσμια Γυναικεία Υγεία’ (Frontiers in Global Women’s Health) αποκάλυψε ένα γάντι αισθητήρων χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό. Οι ερευνητές δημιούργησαν τη συσκευή για να βοηθήσουν το υγειονομικό προσωπικό στον εντοπισμό της θέσης του εμβρύου και της δύναμης που ασκείται στο κεφάλι του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού, παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην απόφραξη του τοκετού και στα κακά αποτελέσματα του τοκετού. Η τεχνολογία μπορεί να παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια κολπικών εξετάσεων, βελτιώνοντας ενδεχομένως τα αποτελέσματα των γεννήσεων σε περιοχές με χαμηλές πηγές πόρων.

Εκβάσεις τοκετού σε περιοχές με χαμηλούς πόρους

Όταν ο τοκετός δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα ιατρικών τεχνολογιών για να προσδιορίσουν τι δεν πάει καλά. Ωστόσο, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αυτές οι τεχνολογίες και το εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει δεν είναι πάντα διαθέσιμα. Οι ερευνητές πίσω από αυτή την τελευταία μελέτη ανέφεραν ότι το 98% των θνησιγενών γεννήσεων συμβαίνουν σε τέτοιες χώρες, γεγονός που αντικατοπτρίζει το κόστος αυτού του προβλήματος. Η παρεμπόδιση του τοκετού, όπου η θέση ή το μέγεθος του εμβρύου εμποδίζει τη διέλευσή του από το γεννητικό κανάλι, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που υποκρύπτει αυτό το ζήτημα. Οι γιατροί μπορούν να διορθώσουν αυτή την κατάσταση χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, αλλά πρέπει πρώτα να εντοπίσουν το πρόβλημα, κατά προτίμηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το κίνητρο πίσω από αυτή τη μελέτη ήταν να δημιουργηθεί μια λύση χαμηλού κόστους για τους γιατρούς σε περιοχές με χαμηλούς πόρους.

Γάντι ανίχνευσης για κολπικές εξετάσεις

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα απλό χειρουργικό γάντι ως βάση για αυτή την τεχνολογία. Εκτύπωσαν εύκαμπτους αισθητήρες πίεσης και δύναμης στις άκρες των δακτύλων του γαντιού. Οι αισθητήρες αυτοί αποτελούνται από νανοσύνθετα μέταλλο-οξείδιο που μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα όταν αγγίζουν ή τρίβονται πάνω σε αντικείμενα. Με έξυπνο τρόπο, οι ερευνητές εξασφάλισαν ότι οι αισθητήρες ήταν αρκετά λεπτοί ώστε να μην παρεμβαίνουν στην αίσθηση αφής του γιατρού. Ένα δεύτερο χειρουργικό γάντι μπορεί να φορεθεί πάνω από το γάντι της ομάδας, για να διατηρηθούν τα πράγματα αποστειρωμένα στην κολπική κοιλότητα. Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης μια εφαρμογή για smartphone, η οποία επιτρέπει στους κλινικούς γιατρούς να βλέπουν τα δεδομένα των αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο. Η παραγωγή κάθε γαντιού ανίχνευσης κοστίζει λιγότερο από 1 δολάριο.

Δοκιμή του συστήματος Για να δοκιμάσουν το σύστημα, οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα του κεφαλιού ενός μωρού από ελαστομερές σιλικόνης, το οποίο αναπαρήγαγε τις ευαίσθητες επιφανειακές δομές του πραγματικού. Ένας έμπειρος μαιευτήρας πραγματοποίησε εικονικές κολπικές εξετάσεις χρησιμοποιώντας το γάντι ανίχνευσης και τα κεφάλια σιλικόνης, για να ελέγξει αν το σύστημα μπορούσε να εντοπίσει χαρακτηριστικά που θα έδειχναν τη θέση του εμβρύου και να μετρήσει τη δύναμη που ασκείται στο κεφάλι. Το γάντι ανίχνευσης υπέδειξε με επιτυχία τις αρθρώσεις μεταξύ των “οστών” των μοντέλων κεφαλιών με ένα άλμα στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς το δάχτυλο του γαντιού περνούσε από πάνω τους. Αυτό θα επέτρεπε σε έναν κλινικό γιατρό να προσδιορίσει πού βρίσκονται αυτές οι αρθρώσεις και, επομένως, να υπολογίσει τον προσανατολισμό του εμβρύου. Το γάντι ανίχνευσε επίσης με επιτυχία τη δύναμη που ασκείται στα κεφάλια, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην εφαρμογή smartphone.

Μετάφραση της τεχνολογίας

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν το γάντι μπορεί να παρέχει τις ίδιες πληροφορίες σε πραγματικές συνθήκες. Εάν επιτύχει, η τεχνολογία θα μπορούσε να παρέχει ένα απλό και φθηνό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον αποφραγμένο τοκετό σε περιοχές του κόσμου με χαμηλές πηγές πόρων. Μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης για τους κλινικούς γιατρούς σε τέτοιες περιοχές. “Πρόκειται για το πρώτο γάντι του είδους του που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της θέσης του εμβρύου και επομένως μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσει τα αποτελέσματα του τοκετού”, δήλωσε η Δρ Shireen Jaufuraully του University College του Λονδίνου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Ελπίζουμε ότι με την επιτυχή κλινική μετάφραση, το γάντι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως, αυξάνοντας την ασφάλεια του υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα νανοσωματίδια διασχίζουν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με την υπερέμεση στην εγκυμοσύνη

Η γονιδιακή δραστηριότητα ξεκινά από το στάδιο του ενός κυττάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών με Ιατροτεχνολογικά  προϊόντα 

Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Πολλαπλή και διαχρονική η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα  και την οικονομία.Οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.

Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις σε περίπτωση πυρκαγιών.

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Αλγόριθμος σε πιθανές θεραπείες για την covid-19 και για μελλοντικές πανδημίες

Οι ερευνητές είναι μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από ανοσολόγους, βιολόγους, χημικούς, επιστήμονες δεδομένων, θεωρητικούς παιγνίων, γενετιστές, μαθηματικούς και γιατρούς, που επιδιώκει να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19.