ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη: Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό.

Μείζονες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός, θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως παράγοντες κινδύνου για τη γυναικεία καρδιακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό, λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου στο BMJ.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης σχετίζονται με καρδιακή νόσο

Οι πέντε επιπλοκές είναι: πρόωρος τοκετός (λιγότερο από 37 εβδομάδες κύησης), μικρό μωρό για την ηλικία κύησης κατά τη γέννηση, προεκλαμψία (διαταραχή αρτηριακής πίεσης), άλλες διαταραχές αρτηριακής πίεσης της εγκυμοσύνης και διαβήτης κύησης.

«Οι γυναίκες με δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξετάζονται για έγκαιρη προληπτική αξιολόγηση και μακροπρόθεσμη μείωση του κινδύνου για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ισχαιμικής καρδιακής νόσου», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Ο Δρ Κέισι Κραμπ, από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη, ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών βιώνουν μια δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, είπαν οι συγγραφείς στις σημειώσεις του φόντου. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως.

Για τη μελέτη, Αμερικανοί και Σουηδοί ερευνητές εντόπισαν περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια γυναίκες στη Σουηδία χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου. Ο καθένας είχε γεννήσει ένα μόνο ζωντανό βρέφος μεταξύ 1973 και 2015 σε μέση ηλικία 27 ετών. Χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία, οι ερευνητές παρακολούθησαν περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων από την ημερομηνία τοκετού έως το 2018. Αυτός ήταν ένας μέσος χρόνος παρακολούθησης 25 ετών.

Εξέτασαν την ηλικία της μητέρας, τον αριθμό των παιδιών, την εκπαίδευση, το εισόδημα, τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και το ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη ή υψηλής χοληστερόλης. Η καρδιακή νόσος διαγνώστηκε σε περισσότερες από 83.000 – ή σχεδόν 4% – των γυναικών σε μέση ηλικία 58 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα 10 χρόνια μετά τον τοκετό, τα σχετικά ποσοστά καρδιακών παθήσεων αυξήθηκαν 1,7 φορές σε όσους είχαν ιστορικό πρόωρου τοκετού και 1,5 φορές σε γυναίκες με προεκλαμψία. Επιπλέον, διπλασιάστηκαν σε γυναίκες με άλλες διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξήθηκε 1,3 φορές σε άτομα με διαβήτη κύησης και 1,1 φορές σε εκείνα που γέννησαν ένα μικρό για την ηλικία κύησης βρέφος.

Οι γυναίκες που είχαν παρουσιάσει αρκετές ανεπιθύμητες εκβάσεις εγκυμοσύνης εμφάνισαν περαιτέρω αυξήσεις στον κίνδυνο. Αυτοί οι κίνδυνοι παρέμειναν σημαντικά αυξημένοι 30 έως 46 χρόνια μετά τον τοκετό. Εξηγήθηκαν μόνο εν μέρει από κοινούς γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες μέσα στις οικογένειες, σημείωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει μια άμεση σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι έδειξε η έρευνα για το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με τη μελλοντική υγεία της καρδιάς των γυναικών

Αυξάνουν ορισμένες δουλειές τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης μιας γυναίκας;

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Candida auris: Δυνητικά θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται στις εγκαταστάσεις υγείας των ΗΠΑ

Candida auris: Μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκάλυψε ότι ο μύκητας Candida auris εξαπλώνεται ταχέως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. 

Οι εγκέφαλοι των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού

Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.