ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκεφαλική παράλυση: Με ποιες κοινές ιατρικές παθήσεις σχετίζεται στα παιδιά;

Εγκεφαλική παράλυση: Με ποιες κοινές ιατρικές παθήσεις σχετίζεται στα παιδιά;

Εγκεφαλική παράλυση: Η διάγνωση της εγκεφαλικής παράλυσης αλλάζει τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας, ενώ η σοβαρότητα ποικίλλει ευρέως σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια κατηγορία κινητικών διαταραχών που διαγιγνώσκονται στη βρεφική ή πρώιμη παιδική ηλικία. Προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη που συμβαίνει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Περιστασιακά, μια λοίμωξη ή τραυματισμός στο κεφάλι κατά τον πρώτο χρόνο περίπου της ζωής μπορεί επίσης να οδηγήσει στη διάγνωση. Περίπου 1 στα 345 μωρά που γεννιούνται θα διαγνωστεί με εγκεφαλική παράλυση.

Εάν το μωρό σας υστερεί σε αναπτυξιακά ορόσημα, όπως το γύρισμα ή η αδυναμία να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά, ο παιδίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε νευρολόγο για περαιτέρω εξετάσεις. Τα μωρά που διαγιγνώσκονται με εγκεφαλική παράλυση συχνά περιγράφονται ως με δύσκαμπτο ή δισκέτα σε σύγκριση με άλλα βρέφη στην ηλικία τους.

Η διάγνωση της εγκεφαλικής παράλυσης αλλάζει τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας. Η σοβαρότητα ποικίλλει ευρέως σε όλη τη διάρκεια ζωής. Μερικά παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται με ελάχιστες διακοπές στην καθημερινή ζωή, ενώ άλλα εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από άλλα για φροντίδα. Όπως είναι λογικό, πολλοί γονείς καταπονούνται κατά την αρχική διάγνωση. Οι επισκέψεις ειδικών, οι δοκιμές και οι αξιολογήσεις μπορεί να είναι δύσκολο να συντονιστούν και να διαχειριστούν. Ενώ κάθε παιδί με εγκεφαλική παράλυση θα αναπτυχθεί με τον δικό του ρυθμό και με μοναδικές προκλήσεις, μερικές ιατρικές καταστάσεις είναι πιο συχνές από άλλες.

Συνθήκες κινητικότητας

Η εγκεφαλική παράλυση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική κινητικότητα, τον συντονισμό και τη μυοσκελετική ανάπτυξη ενός ατόμου.

  • Μετατόπιση ισχίου: Η μη φυσιολογική στάση επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών του ισχίου και των μυών.
  • Σκολίωση: Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί επίσης να προκαλέσει καμπύλη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
  • Πόνος: Ο μη φυσιολογικός συντονισμός και η στάση των μυών προκαλούν σημαντικό πόνο σε πολλά άτομα με εγκεφαλική παράλυση.
  • Μη φυσιολογικό βάδισμα: Περίπου τα 2/3 των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση μαθαίνουν να περπατούν, αλλά πολλά θα χρειαστούν μια βοηθητική συσκευή.
  • Επιληψία: Περίπου τα μισά από τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με εγκεφαλική παράλυση θα αναπτύξουν επίσης μια διαταραχή επιληπτικών κρίσεων γνωστή ως επιληψία.

Η μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα προκαλεί επιληπτικές κρίσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιληπτικών κρίσεων, ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Συνήθως διαρκούν οπουδήποτε από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργικές επεμβάσεις και συχνή παρακολούθηση από νευρολόγους.

Διατροφικές ανησυχίες

Η κακή διατροφή είναι ένα κοινό πρόβλημα και επηρεάζει κάθε πτυχή της ανάπτυξης του παιδιού σας. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου βασίζεται στη βέλτιστη διατροφή. Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακής διατροφής για διάφορους λόγους. Οι σωματικές απαιτήσεις για το φαγητό, όπως ο συντονισμός χεριού-στόματος και η ικανότητα μάσησης και κατάποσης, μπορεί να είναι μια πρόκληση. Τα παιδιά με τη σπαστική μορφή εγκεφαλική παράλυση ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια από τα παιδιά με φυσιολογική ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, απαιτούν πραγματικά υψηλότερες ποσότητες θερμίδων.

Κάθε παιδί που διαγιγνώσκεται με εγκεφαλική παράλυση θα πρέπει να παραπέμπεται σε λογοπαθολόγο (SLP). Αυτοί οι επαγγελματίες εργάζονται με ανησυχίες που σχετίζονται με την ομιλία και την επικοινωνία, αλλά αξιολογούν επίσης την ικανότητα ενός ατόμου να καταπίνει το φαγητό με ασφάλεια. Οι SLP συνεργάζονται με ολόκληρη την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσουν τις καλύτερες διατροφικές ανάγκες για το παιδί σας.

Αισθητηριακές ανησυχίες

Οι αισθητηριακές ανησυχίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του παιδιού σας να μαθαίνει και να αναπτύσσεται. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ακοή. Η ικανότητα ακοής του παιδιού σας θα παρακολουθείται στενά κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του και μπορεί να χρειαστεί ακουστικά βαρηκοΐας ή άλλες συσκευές.
  • Όραση. Περίπου το 25% των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση έχουν προβλήματα όρασης. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την αρχική εγκεφαλική βλάβη που προκάλεσε εγκεφαλική παράλυση ή λόγω προκλήσεων συντονισμού των μυών για τους μύες που ελέγχουν την κίνηση των ματιών.
  • Ομιλία και επικοινωνία. Ακριβώς όπως η κατάποση, χρειάζεται μεγάλος συντονισμός των μυών για να μιλήσει. Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση συχνά δυσκολεύονται με αυτόν τον συντονισμό. Πολλά παιδιά μαθαίνουν να μιλούν, αλλά οι SLP συνεργάζονται με τα παιδιά για να επικοινωνούν με άλλους τρόπους όταν αυτό δεν είναι δυνατό. Οι εναλλακτικές μέθοδοι επικοινωνίας μπορεί να περιλαμβάνουν τη νοηματική γλώσσα ή εφαρμογές που επιτρέπουν στο παιδί σας να εκφραστεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πολλά υποσχόμενη γονιδιακή θεραπεία παρέχει θεραπεία απευθείας στον εγκέφαλο για την νόσο Rylae-Ann.

Το προγνωστικό μοντέλο προσδιορίζει την εγκεφαλική παράλυση σε βρέφη

Υπερακουσία: Όταν ακόμη και ο πιο συνηθισμένος ήχος είναι επώδυνος

Οι αυθόρμητες κινήσεις του μωρού είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του συντονισμένου αισθητικοκινητικού συστήματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Γιατί είμαστε τόσο ασθενείς;

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Συνολικά, εκτιμά ότι σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτό που αποκαλεί μια κατάσταση περιορισμού της εργασίας. 

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.