Επιστημονικά Νέα

Επανεμφάνιση της οστρακιάς μετά από 100 χρόνια

Επανεμφάνιση της οστρακιάς μετά από 100 χρόνια

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland (UQ) εντόπισαν την επανεμφάνιση της παιδική ασθένειας της οστρακιάς, που σε μεγάλο βαθμό είχε εξαφανιστεί τα τελευταία 100 χρόνια.

Ερευνητές στο αυστραλιανό Κέντρο Λοιμώξεων UQ του Κέντρου χρησιμοποίησαν τεχνικές προσδιορισμού της αλληλουχίας του γονιδιώματος για να ερευνήσουν την αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της οστρακιάς που προκαλούν τα βακτηρίδια και την αυξανόμενη αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ο ερευνητής καθηγητής Μαρκ Γουόκερ, στο Τμήμα Χημείας και Μοριακών Βιοεπιστημών στο UQ είπε ότι η ασθένεια έχει επανεμφανιστεί σε τμήματα της Ασίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Δεν έχουμε ακόμη ξέσπασμα στην Αυστραλία, αλλά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν περισσότερες από 5000 περιπτώσεις στο Χονγκ Κονγκ (αύξηση κατά 10 φορές πάνω) και περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις στην Κίνα.
“Ένα ξέσπασμα επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ως αποτέλεσμα 12.000 περιπτώσεις από πέρυσι», όπως δήλωσε ο Γουόκερ.

Η οστρακιά, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των 10 ετών, έχει εξαπλωθεί από στρεπτόκοκκους της ομάδας Α.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα, πονόλαιμο, πυρετό, κεφαλαλγία και ναυτία.
Είναι σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
Ο ερευνητής δρ Μπεν Zakour Νούρι στο Τμήμα Χημείας και Μοριακών Βιοεπιστημών στο UQ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητικό».
“Έχουμε τώρα μια κατάσταση η οποία μπορεί να αλλάξει τη φύση της ασθένειας και την καθιστά ανθεκτική σε θεραπείες ευρέος φάσματος που προβλέπονται κανονικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως στην οστρακιά.

Η πενικιλίνη παρέχει ακόμα μια εξαιρετική θεραπεία για τους ασθενείς οι οποίοι δεν ήταν αλλεργικοί.
Ο Δρ Μπεν Zakour είπε ότι η αύξηση των περιστατικών της οστρακιάς μπορεί να συνυπάρξει με μια μελλοντική αύξηση της ρευματικής καρδιοπάθειας, η οποία προκαλεί μόνιμη βλάβη της καρδιάς.
“Με αυτή την αυξημένη ευαισθητοποίηση, μπορούμε τώρα να εντοπίσουμε γρήγορα την οστρακιά που σχετίζεται με τα βακτήρια και στοιχεία ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και να παρακολουθείτε η εξάπλωση των στελεχών GAS, που προκαλούν πυρετό” είπε ο Zakour.
Ο Δρ Μπεν Zakour τόνισε, ότι οι εξελικτικές δυνάμεις που κινούν την εμφάνιση των κρουσμάτων, ήταν άγνωστες, αλλά οι βακτηριακές αιτίες, η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνδυνοι, προειδοποιητικά σημάδια και τρόποι υποστήριξης

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.