Επιστημονικά Νέα

Αρτηριακή πίεση: Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Μπορεί να βλάψει σοβαρά σημαντικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και τα μάτια σας. Τα καλά νέα είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση για να μειώσετε τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καρδιακή προσβολή και καρδιοπάθεια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει:

 • Πόνος στο στήθος, που ονομάζεται επίσης στηθάγχη. Καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στην καρδιά σας εμποδίζεται και ο καρδιακός μυς αρχίζει να πεθαίνει χωρίς αρκετό οξυγόνο. Όσο περισσότερο εμποδίζεται η ροή του αίματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη στην καρδιά.
 • Καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση που σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα και οξυγόνο στα άλλα όργανά σας.
 • Εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα εγκεφάλου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή απόφραξη των αρτηριών που παρέχουν αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό. Τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες στην ομιλία, την κίνηση και άλλες βασικές δραστηριότητες. Ένα εγκεφαλικό μπορεί επίσης να σας σκοτώσει.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά στη μέση ηλικία, συνδέεται με φτωχότερη γνωστική λειτουργία και άνοια αργότερα στη ζωή.

Νεφρική Νόσος

Οι ενήλικες με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή και τα δύο έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο από εκείνους που δεν έχουν αυτές τις παθήσεις.

Μάθετε για καταστάσεις που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση:

 • Χοληστερίνη
 • Καρδιακή ασθένεια
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση σε παιδιά και εφήβους
 • Πνευμονική υπέρταση
 • Εγκεφαλικό

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση: Ζητήστε από γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας να τη μετρήσει. Η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης είναι γρήγορη και ανώδυνη. Συζητήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την τακτική μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι, που ονομάζεται επίσης αυτομετρούμενη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης (SMBP). Η υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή συνήθως δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι την έχουν.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω ή να διαχειριστώ την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση σε ένα υγιές εύρος ή να διατηρήσουν τον αριθμό τους σε ένα υγιές εύρος κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής:

 • Τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα (περίπου 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα)
 • Όχι κάπνισμα
 • Υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του νατρίου (αλάτι) και του αλκοόλ
 • Διατήρηση υγιούς βάρους
 • Διαχείριση του άγχους

Εκτός από την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, ορισμένα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για τη διαχείριση της αρτηριακής τους πίεσης. Μάθετε περισσότερα για τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Λαμβάνοντας μέτρα για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης καρδιαγγειακή νόσο (CVD).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφεΐνη

Πόσο συχνά ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στους εφήβους;

Επιλέγετε καισαρική τομή για να "προστατεύσετε" το πυελικό σας έδαφος; Εδώ είναι γιατί αυτό δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα

10 Tips για καινούργιες μαμάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.