Επιστημονικά Νέα

Αρτηριακή πίεση: Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Μπορεί να βλάψει σοβαρά σημαντικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και τα μάτια σας. Τα καλά νέα είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση για να μειώσετε τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καρδιακή προσβολή και καρδιοπάθεια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει:

 • Πόνος στο στήθος, που ονομάζεται επίσης στηθάγχη. Καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στην καρδιά σας εμποδίζεται και ο καρδιακός μυς αρχίζει να πεθαίνει χωρίς αρκετό οξυγόνο. Όσο περισσότερο εμποδίζεται η ροή του αίματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη στην καρδιά.
 • Καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση που σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα και οξυγόνο στα άλλα όργανά σας.
 • Εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα εγκεφάλου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή απόφραξη των αρτηριών που παρέχουν αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό. Τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες στην ομιλία, την κίνηση και άλλες βασικές δραστηριότητες. Ένα εγκεφαλικό μπορεί επίσης να σας σκοτώσει.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά στη μέση ηλικία, συνδέεται με φτωχότερη γνωστική λειτουργία και άνοια αργότερα στη ζωή.

Νεφρική Νόσος

Οι ενήλικες με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή και τα δύο έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο από εκείνους που δεν έχουν αυτές τις παθήσεις.

Μάθετε για καταστάσεις που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση:

 • Χοληστερίνη
 • Καρδιακή ασθένεια
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση σε παιδιά και εφήβους
 • Πνευμονική υπέρταση
 • Εγκεφαλικό

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση: Ζητήστε από γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας να τη μετρήσει. Η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης είναι γρήγορη και ανώδυνη. Συζητήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την τακτική μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι, που ονομάζεται επίσης αυτομετρούμενη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης (SMBP). Η υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή συνήθως δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι την έχουν.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω ή να διαχειριστώ την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση σε ένα υγιές εύρος ή να διατηρήσουν τον αριθμό τους σε ένα υγιές εύρος κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής:

 • Τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα (περίπου 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα)
 • Όχι κάπνισμα
 • Υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του νατρίου (αλάτι) και του αλκοόλ
 • Διατήρηση υγιούς βάρους
 • Διαχείριση του άγχους

Εκτός από την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, ορισμένα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για τη διαχείριση της αρτηριακής τους πίεσης. Μάθετε περισσότερα για τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Λαμβάνοντας μέτρα για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης καρδιαγγειακή νόσο (CVD).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφεΐνη

Πόσο συχνά ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στους εφήβους;

Επιλέγετε καισαρική τομή για να "προστατεύσετε" το πυελικό σας έδαφος; Εδώ είναι γιατί αυτό δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα

10 Tips για καινούργιες μαμάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.