ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τοκετός: Επιλέγετε καισαρική τομή για να “προστατεύσετε” το πυελικό σας έδαφος; Εδώ είναι γιατί αυτό δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα

Τοκετός: Επιλέγετε καισαρική τομή για να “προστατεύσετε” το πυελικό σας έδαφος; Εδώ είναι γιατί αυτό δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα

Ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να γυμνάζετε αποτελεσματικά τους μύες του πυελικού σας εδάφους για την πρόληψη και τη θεραπεία των συμπτωμάτων του πυελικού εδάφους, όπως η ακράτεια και η πρόπτωση. Σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα για να ξεκινήσετε.

Τοκετός: Είναι κοινώς κατανοητό ότι η γέννηση ενός μωρού μπορεί να αποτελέσει πρωταρχική αιτία μεταγενέστερων προβλημάτων του πυελικού εδάφους, όπως η διαρροή της ουροδόχου κύστης. Ενώ ο τοκετός μπορεί να είναι μια πολύ ιδιαίτερη και χαρούμενη στιγμή, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη η επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα μετά τον τοκετό. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες που έχουν αποκτήσει μωρό αντιμετωπίζουν ακράτεια ούρων. Ένα παρόμοιο ποσοστό θα έχει συμπτώματα πρόπτωσης, όπως κολπικό βάρος ή διόγκωση. Θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι η επιλογή μιας καισαρικής τομής -δηλαδή ενός χειρουργικού τοκετού μέσω της κοιλιάς- αντί ενός κολπικού τοκετού θα μπορούσε να είναι ένας λογικός τρόπος για να αποφύγετε τέτοια συμπτώματα. Θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονταν κάθε άμεση διάταση και τραυματισμός των μυών του πυελικού εδάφους. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Αποδεικνύεται ότι η ίδια η εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους.

Υπό πίεση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της πίεσης και της καταπόνησης του πυελικού εδάφους από το αναπτυσσόμενο μωρό και το αυξανόμενο φορτίο υγρών. Προσθέστε σε αυτό και τη μεγάλη πιθανότητα δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη που προκαλεί καταπόνηση η οποία αποδυναμώνει περαιτέρω τους ήδη τεντωμένους μύες. Η αυξανόμενη κοιλιά τεντώνει και αποδυναμώνει, επίσης, τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος και αλλάζει τη στάση του σώματός μας, επηρεάζοντας τη σταθερότητα του πυρήνα και τη λειτουργία του κορμού και της λεκάνης. Οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μαλακώνουν τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους μας για να επιτρέψουν στη λεκάνη να διευρυνθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτό μειώνει τη σταθερότητα του πυελικού εδάφους και των υποστηρικτικών ιστών.  Έτσι, ο κίνδυνος για συμβιβασμό του πυελικού εδάφους υπάρχει ήδη – πολύ πριν από κάθε είδους τοκετό.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Προσθέστε σε αυτό και άλλους παράγοντες κινδύνου που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη για αδυναμία του πυελικού εδάφους, όπως

η ιδιότητα της γυναίκας (η διευρυμένη λεκάνη μας και το επιπλέον κενό στους μύες για τον κολπικό σωλήνα θέτουν σε κίνδυνο τη δύναμη του πυελικού εδάφους)

το υπερβολικό βάρος

προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην πύελο

προχωρημένη ηλικία

εθνικότητα και γενετική

οικογενειακό ιστορικό ακράτειας, πρόπτωσης και διαταραχών του συνδετικού ιστού

συμμετοχή σε επαναλαμβανόμενα αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης όπως ο χορός, το CrossFit και το τρέξιμο

επαναλαμβανόμενη ανύψωση βαρέων αντικειμένων (επαγγελματικά ή με αθλήματα όπως η άρση βαρών)

ιστορικό υπερβολικού βήχα, φτερνίσματος ή εμετού

δυσκοιλιότητα και καταπόνηση.

Είναι ένας μακρύς κατάλογος παραγόντων που συμβάλλουν στη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους και δεν έχουν καμία σχέση με τον κολπικό τοκετό ή την καισαρική τομή.

Τούτου λεχθέντος, ένας κολπικός τοκετός (ιδιαίτερα ένας δύσκολος) προσθέτει παράγοντες κινδύνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν:

το μωρό είναι μεγάλο (ζυγίζει πάνω από 4 κιλά) κατά τον τοκετό

απαιτείται ενόργανη βοήθεια, ιδίως λαβίδα

το δεύτερο στάδιο του τοκετού (η φάση της ώθησης) διαρκεί περισσότερο από μία ώρα

παρουσιάζεται μυϊκή βλάβη ή υψηλού βαθμού σχίσιμο του περινέου (βλάβη στους ιστούς μεταξύ του κόλπου και του πρωκτικού σφιγκτήρα).

Η καισαρική τομή δεν είναι σίγουρα ούτε η “εύκολη λύση”. Η ανάρρωση από μια καισαρική τομή, ακόμη και προγραμματισμένη, μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε να σηκώνετε οτιδήποτε βαρύτερο από το μωρό σας για έξι εβδομάδες, να μην οδηγείτε μέχρι να πάρετε ιατρική άδεια, να έχετε μειωμένη κινητικότητα και πόνο στην τομή. Όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως λοίμωξη, αντίδραση στο αναισθητικό, χειρουργικός τραυματισμός και θρόμβοι αίματος.

Προγραμματισμός του τοκετού με γνώμονα το πυελικό σας έδαφος

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στους δύο τρόπους τοκετού, όταν εξετάζονται οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία. Συνιστάται ιδιαίτερα η εξατομικευμένη συμβουλευτική με τον ιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι προσωπικοί παράγοντες κινδύνου, οι περιστάσεις και οι προτιμήσεις του καθενός είναι μοναδικές.

Η χρήση ενός εργαλείου υπολογισμού κινδύνου μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης όταν συζητάτε με την ομάδα φροντίδας σας για το αν ο κολπικός ή ο καισαρικός τοκετός μπορεί να είναι πιο κατάλληλος για εσάς.

Εάν σχεδιάζετε κολπικό τοκετό, υπάρχουν μερικά πράγματα που σύμφωνα με έρευνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού και δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους:

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Nα κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπό την καθοδήγηση κατάλληλα εκπαιδευμένου επαγγελματία, όπως ένας φυσιοθεραπευτής πυελικού εδάφους

Nα συμμετέχετε σε εποπτευόμενα μαθήματα άσκησης ειδικά προσαρμοσμένα για την εγκυμοσύνη και την ευαισθητοποίηση του πυελικού εδάφους

Ξεκινήστε μασάζ στο περίνεο από την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για να βελτιώσετε την ευελιξία των μυών και τη ροή του αίματος

Να υιοθετήσετε όρθιες θέσεις για τον τοκετό, εάν το αισθάνεστε σωστό και είναι ασφαλές και άνετο, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη βοήθεια της βαρύτητας, πιο αποτελεσματικές συσπάσεις και μια διευρυμένη πυελική έξοδο

Σπρώχνετε όταν αισθάνεστε παρόρμηση και όχι όταν ακολουθείτε “κατευθυνόμενες πιέσεις” από άλλους

Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα στο περίνεο κατά τη διάρκεια της κοίλανσης για να χαλαρώσετε τους μύες

Μια μεσοπλευρική επισιοτομή (προγραμματισμένη τομή στους μυς του περινέου) με τομές με λαβίδα αντί να επιτραπεί η ανεξέλεγκτη διάσπαση προς τους μυς του σφιγκτήρα του πρωκτού. Αυτό δεν είναι το ίδιο με τη μεσολοβιακή επισιοτομή, η οποία ενέχει διαφορετικούς κινδύνους.

Το αν θα επιλέξετε να γεννήσετε κολπικά ή με καισαρική τομή είναι μια απόφαση που είναι πολύ προσωπική και περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Λόγω απρόβλεπτων επιπλοκών, μερικές φορές αυτή η απόφαση μπορεί να φύγει από τα χέρια μας, γι’ αυτό είναι ωφέλιμο να είστε καλά ενημερωμένοι και για τις δύο επιλογές. Ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να γυμνάζετε αποτελεσματικά τους μύες του πυελικού σας εδάφους για την πρόληψη και τη θεραπεία των συμπτωμάτων του πυελικού εδάφους, όπως η ακράτεια και η πρόπτωση. Σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα για να ξεκινήσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει την ανοσία των παιδιών ο τρόπος γέννησής τους;

Πόσο σημαντική είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το μωρό κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Μπορεί η γέννα να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;

Συναίνεση Ασθενούς για τοκετό με Καισαρική τομή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του locus coeruleus, ενός «μπλε σημείου» που συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι γίνονται προοδευτικά αϋπνικοί με την ηλικία. Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θέτουν επίσης τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τη δραστηριότητα αυτού του μικρού πυρήνα κατά τη διάρκεια του ύπνου και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην αϋπνία και στη σχέση μεταξύ ύπνου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων χημικών ουσιών και αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης μετά τον τοκετό

Εκείνες που πληρούσαν τα κριτήρια για επιλόχεια κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ισπανόφωνες και από την περιοχή μελέτης του προγράμματος "Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στα Αποτελέσματα της Παιδικής Υγείας" ECHO στο Πουέρτο Ρίκο, να έχουν αποκτήσει μικρότερη εκπαίδευση και σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες προγεννητικής κατάθλιψης.