Αυτοφροντίδα

Άσκηση: Η πρωινή προπόνηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Άσκηση: Η πρωινή προπόνηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Άσκηση: Μια πρωινή προπόνηση να προσφέρει περισσότερα οφέλη από μια βραδινή επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Η τακτική άσκηση έχει από καιρό χαρακτηριστεί ως ένας πολύ καλός τρόπος για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, αλλά θα μπορούσε μια πρωινή προπόνηση να προσφέρει περισσότερα οφέλη από μια βραδινή επίσκεψη στο γυμναστήριο; Νέα έρευνα δείχνει ότι για τις γυναίκες από τα 40 και πάνω, η απάντηση φαίνεται να είναι ναι.

Η άσκηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να τονίσω ότι το να είσαι σωματικά δραστήριος ή να κάνεις κάποιο είδος άσκησης είναι ωφέλιμο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας», σημείωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gali Albalak, υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden. Ολλανδία. Πράγματι, οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία αγνοούν εντελώς τον ρόλο του χρονισμού, είπε ο Albalak, επιλέγοντας να επικεντρωθεί κυρίως στο «πόσο ακριβώς, για πόσο καιρό και σε ποια ένταση πρέπει να είμαστε ενεργοί» για να κερδίσουμε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, η έρευνα του Albalak επικεντρώθηκε στις λεπτομέρειες του 24ωρου κύκλου εγρήγορσης-ύπνου – αυτό που οι επιστήμονες αναφέρουν ως κιρκάδιο ρυθμό. Ήθελε να μάθει εάν θα μπορούσε να υπάρχει «πιθανό πρόσθετο όφελος για την υγεία στη σωματική δραστηριότητα» με βάση το πότε οι άνθρωποι επιλέγουν να ασκηθούν. Για να το ανακαλύψουν, αυτή και οι συνάδελφοί της στράφηκαν σε δεδομένα που είχε συλλέξει προηγουμένως η UK Biobank, τα οποία παρακολουθούσαν τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας της καρδιάς σε σχεδόν 87.000 άνδρες και γυναίκες. Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν σε ηλικία από 42 έως 78 ετών και σχεδόν το 60% ήταν γυναίκες.

Όλοι ήταν υγιείς όταν είχαν εξοπλιστεί με έναν ιχνηλάτη δραστηριότητας που παρακολουθούσε τα μοτίβα άσκησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Με τη σειρά του, η καρδιακή κατάσταση παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 2.900 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρδιακή νόσο, ενώ περίπου 800 έπαθαν εγκεφαλικό. Στοιβάζοντας τα «περιστατικά» της καρδιάς σε σχέση με το χρόνο άσκησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν κυρίως «αργά το πρωί» – δηλαδή μεταξύ 8 π.μ. περίπου και 11 π.μ.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες αργότερα μέσα στην ημέρα, όσες ήταν πιο δραστήριες είτε νωρίς είτε αργά το πρωί, βρέθηκε ότι είχαν 22% έως 24% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Και όσοι ασκούνταν ως επί το πλείστον αργά το πρωί είδαν τον σχετικό κίνδυνο για εγκεφαλικό να μειώνεται κατά 35%. Ωστόσο, το αυξημένο όφελος της πρωινής άσκησης δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες. Γιατί; «Δεν βρήκαμε καμία σαφή θεωρία που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό το εύρημα», σημείωσε ο Albalak, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα.

Τόνισε επίσης ότι τα συμπεράσματα της ομάδας της βασίστηκαν σε μια ανάλυση παρατήρησης των ρουτινών άσκησης, παρά σε ελεγχόμενες δοκιμές του χρόνου άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο άσκησης φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ότι προκαλεί αύξηση ή πτώση του καρδιακού κινδύνου. Η Albalak τόνισε επίσης ότι η ίδια και η ομάδα της «γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που εμποδίζουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να είναι σωματικά δραστήρια το πρωί».

Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι “αν έχετε την ευκαιρία να είστε δραστήριοι το πρωί – για παράδειγμα την ημέρα της άδειας σας ή αλλάζοντας την καθημερινή σας μετακίνηση – δεν θα ήταν κακό να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με κάποια δραστηριότητα”. Τα ευρήματα φάνηκαν από έναν ειδικό ως ενδιαφέροντα, έκπληξη και κάπως μυστηριώδη.

«Μια εύκολη εξήγηση δεν μου έρχεται στο μυαλό», παραδέχτηκε η Lona Sandon, διευθύντρια προγράμματος του τμήματος κλινικής διατροφής στο School of Health Professions του UT Southwestern Medical Center, στο Ντάλας. Αλλά για να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει, ο Sandon πρότεινε ότι στο μέλλον θα ήταν χρήσιμο να συλλέξουμε πληροφορίες για τα διατροφικά πρότυπα των συμμετεχόντων.

«Από τη διατροφική έρευνα, γνωρίζουμε ότι ο κορεσμός είναι μεγαλύτερος με την πρωινή πρόσληψη τροφής παρά με τη βραδινή πρόσληψη», είπε. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μεταβολισμός το πρωί σε σχέση με το βράδυ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι “ο χρονισμός της πρόσληψης τροφής πριν από τη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να επηρεάσει τον μεταβολισμό και την αποθήκευση των θρεπτικών ουσιών που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο”, πρόσθεσε ο Sandon.

Θα μπορούσε επίσης να είναι ότι οι πρωινές προπονήσεις τείνουν να μειώνουν τις ορμόνες του στρες περισσότερο από την αργά την ημέρα άσκηση. Αν ναι, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, ο Sandon επανέλαβε την παραδοχή του Albalak ότι «κάθε άσκηση είναι καλύτερη από καμία άσκηση». Έτσι, «ασκηθείτε την ώρα της ημέρας που ξέρετε ότι θα μπορέσετε να τηρήσετε ένα κανονικό πρόγραμμα», είπε. «Και αν μπορείτε, κάντε ένα πρωινό διάλειμμα φυσικής δραστηριότητας αντί για ένα διάλειμμα για καφέ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αερόβια γυμναστική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Ποια οφέλη προσφέρει το ποδόσφαιρο στην υγεία μας;

Τα παιδιά αποτρέπουν τις κουρασμένες μητέρες από την άσκηση

Προσθέστε το Pilates στη ζωή σας και το σώμα σας θα αλλάξει!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια βουτιά στη θάλασσα βοηθά το δέρμα σας;

Θαλασσινό νερό: Η θάλασσα προσφέρει πολλά περισσότερα από μια αναζωογονητική δροσιά σε μια γεμάτη μέρα, καθώς η βουτιά στη θάλασσα είναι πραγματικά καλή για το δέρμα σας.

7 Tips για να γίνει διασκεδαστική η γυμναστική

Άσκηση: Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας για να ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης. Σκεφτείτε την καθημερινή σας ζωή και τι είδους προπόνηση σας ταιριάζει.

Πώς να αξιοποιήσετε την άθληση για να τονώσετε τη διάθεσή σας;

Άθληση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευεξίας. 

Αυτοστοχασμός: 8 καθημερινές ερωτήσεις για τον εαυτό μας

Αυτοστοχασμός: Ο αυτοστοχασμός είναι ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εικόνα για τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας.