Αυτοφροντίδα

Άσκηση: Η αερόβια γυμναστική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Άσκηση: Η αερόβια γυμναστική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Άσκηση: Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου.

Η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου κατά 72%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Cancer Research στις 15 Νοεμβρίου. Η μελέτη είναι η πρώτη που διερεύνησε την επίδραση της άσκησης στα εσωτερικά όργανα στα οποία συνήθως αναπτύσσονται μεταστάσεις, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι λεμφαδένες.

Η άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αερόβια άσκηση υψηλής έντασης, η οποία αντλεί την ενέργειά της από τη ζάχαρη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου, ανέφεραν οι επικεφαλής της έρευνας Carmit Levy, PhD, και Yftach Gepner, PhD, σε δελτίο τύπου. «Αν μέχρι στιγμής το γενικό μήνυμα προς το κοινό ήταν «να είσαι ενεργός, να είσαι υγιής», τώρα μπορούμε να εξηγήσουμε πώς η αερόβια δραστηριότητα μπορεί να μεγιστοποιήσει την πρόληψη των πιο επιθετικών και μεταστατικών τύπων καρκίνου», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Φυσική δραστηριότητα και κίνδυνος καρκίνου

Τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου προέρχονται κυρίως από μελέτες παρατήρησης στις οποίες οι άνθρωποι αναφέρουν μόνοι τους τα επίπεδα δραστηριότητάς τους και παρακολουθούνται για χρόνια για να διαπιστωθεί εάν αναπτύσσουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου. Πιθανοί λόγοι για τη μείωση του κινδύνου περιλαμβάνουν την πρόληψη των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, τη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βοήθεια στην πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους.

Η έντονη άσκηση συνδέεται με τη μείωση του μεταστατικού καρκίνου τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε τόσο ποντίκια όσο και ανθρώπους – τα ποντίκια που εκπαιδεύτηκαν με αυστηρό πρόγραμμα άσκησης και υγιείς εθελοντές άνθρωποι εξετάστηκαν πριν και μετά το τρέξιμο. Ανθρώπινα δεδομένα ελήφθησαν επίσης από μια επιδημιολογική μελέτη που παρακολούθησε 2.734 άτομα για 20 χρόνια – κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 243 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 72% λιγότεροι άνθρωποι με μεταστατικό καρκίνο που ανέφεραν ότι ασκούνταν τακτικά σε υψηλή ένταση σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν σωματική άσκηση.

Τα ποντίκια παρουσίασαν παρόμοια έκβαση και οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το ζωικό μοντέλο για να κατανοήσουν καλύτερα τι μπορεί να οδηγεί στη μείωση του καρκίνου. Διαπίστωσαν ότι η αερόβια δραστηριότητα μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη μεταστατικών όγκων στους λεμφαδένες, τους πνεύμονες και το συκώτι των ποντικών.

«Εξετάζοντας τα κύτταρα αυτών των οργάνων, βρήκαμε μια αύξηση στον αριθμό των υποδοχέων γλυκόζης κατά τη διάρκεια αερόβιας δραστηριότητας υψηλής έντασης — αυξάνοντας την πρόσληψη γλυκόζης και μετατρέποντας τα όργανα σε αποτελεσματικές μηχανές κατανάλωσης ενέργειας, πολύ όπως οι μύες», είπε ο Δρ.

Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα όργανα πρέπει να ανταγωνίζονται για τους πόρους ζάχαρης με τους μύες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι καίνε μεγάλες ποσότητες γλυκόζης κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει λιγότερη γλυκόζη – επομένως ενέργεια – διαθέσιμη για να δώσει ο καρκίνος μετάσταση.

Επιπλέον, όταν ένα άτομο ασκείται τακτικά, αυτή η κατάσταση γίνεται μόνιμη: οι ιστοί των εσωτερικών οργάνων αλλάζουν και γίνονται παρόμοιοι με τον μυϊκό ιστό, είπε ο Levy. «Η μελέτη μας, εξετάζοντας τα εσωτερικά όργανα, ανακάλυψε ότι η άσκηση αλλάζει ολόκληρο το σώμα, έτσι ώστε ο καρκίνος να μην μπορεί να εξαπλωθεί και ο πρωτοπαθής όγκος επίσης συρρικνώνεται σε μέγεθος», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Tips αυτοβελτίωσης που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά σας

Η δύναμη λαβής αποκαλύπτει υποκείμενα προβλήματα υγείας

Μπορεί η φωτορύπανση να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη;

Ποια οφέλη προσφέρει το ποδόσφαιρο στην υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια βουτιά στη θάλασσα βοηθά το δέρμα σας;

Θαλασσινό νερό: Η θάλασσα προσφέρει πολλά περισσότερα από μια αναζωογονητική δροσιά σε μια γεμάτη μέρα, καθώς η βουτιά στη θάλασσα είναι πραγματικά καλή για το δέρμα σας.

7 Tips για να γίνει διασκεδαστική η γυμναστική

Άσκηση: Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας για να ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης. Σκεφτείτε την καθημερινή σας ζωή και τι είδους προπόνηση σας ταιριάζει.

Πώς να αξιοποιήσετε την άθληση για να τονώσετε τη διάθεσή σας;

Άθληση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευεξίας. 

Αυτοστοχασμός: 8 καθημερινές ερωτήσεις για τον εαυτό μας

Αυτοστοχασμός: Ο αυτοστοχασμός είναι ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εικόνα για τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας.