Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο ζωής: Η δύναμη λαβής αποκαλύπτει υποκείμενα προβλήματα υγείας

Προσδόκιμο ζωής: Η δύναμη λαβής αποκαλύπτει υποκείμενα προβλήματα υγείας

Προσδόκιμο ζωής: Με τη δοκιμή της δύναμης λαβής, μπορεί κανείς να προσδιορίσει γρήγορα και εύκολα τη μυϊκή δύναμη, έναν σημαντικό προγνωστικό παράγοντα θανάτου.

Με τη δοκιμή της δύναμης λαβής, μπορεί κανείς να προσδιορίσει γρήγορα και εύκολα τη μυϊκή δύναμη, έναν σημαντικό προγνωστικό παράγοντα θανάτου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες δημιούργησαν σημεία αποκοπής για τον γενικό πληθυσμό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η δύναμη της λαβής σχετίζεται με το φύλο, το ύψος του σώματος και την ηλικία που θα χρησιμοποιηθούν στην ιατρική πρακτική. Το άνοιγμα βάζων ή η μεταφορά ειδών παντοπωλείου είναι εργασίες που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένες. Ωστόσο, η δύναμη της λαβής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου για μια ποικιλία ιατρικών ζητημάτων.

  • Η χαμηλή δύναμη λαβής μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ηλικιωμένους.
  • Η δύναμη της λαβής έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας ήδη από τη νεαρή ενήλικη ζωή.
  • Η χαμηλή δύναμη λαβής μπορεί να είναι σύμπτωμα καταστάσεων που συνδέονται με καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα, σύμφωνα με μεγάλο αριθμό μελετών.
  • Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με αδύναμες λαβές έχουν συχνά μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Αυτό που χρειάζεται για την κλινική πρακτική είναι επιστημονικά έγκυρα σημεία αποκοπής που ισχύουν για ολόκληρο τον πληθυσμό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη σχέση μεταξύ του φύλου και του ύψους του σώματος και της δύναμης της λαβής καθώς και την απώλεια της δύναμης της λαβής με την ηλικία. Ο Sergei Scherbov, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάλυση Εφαρμοσμένων Συστημάτων, η Sonja Spitzer, και η Nadia Steiber, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ξεκίνησαν να διευκρινίσουν σε ποιο επίπεδο δύναμης χειρολαβής πρέπει να εξετάσει ο γιατρός να στείλει έναν ασθενή για περαιτέρω έλεγχο. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Open.

Η μελέτη παρέχει καθορισμένα όρια που συσχετίζουν άμεσα τη δύναμη της χειρολαβής με το υπολειπόμενο προσδόκιμο ζωής, επιτρέποντας στους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς που είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίς. «Γενικά, η δύναμη της λαβής εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το ύψος ενός ατόμου. Το καθήκον μας ήταν να βρούμε το όριο που σχετίζεται με τη δύναμη της χειρολαβής που θα σήμαινε στον επαγγελματία να κάνει περαιτέρω εξετάσεις εάν η δύναμη χειρολαβής του ασθενούς είναι κάτω από αυτό το όριο. Είναι παρόμοιο με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Όταν το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης είναι εκτός ενός συγκεκριμένου εύρους, ο γιατρός μπορεί είτε να αποφασίσει να συνταγογραφήσει ένα συγκεκριμένο φάρμακο είτε να στείλει τον ασθενή σε έναν ειδικό για περαιτέρω εξέταση», εξηγεί ο Scherbov.

Η δύναμη της χειρολαβής μετριέται πιέζοντας ένα δυναμόμετρο με το ένα χέρι. Στη μελέτη, ο ασθενής καλείται να εκτελέσει δύο προσπάθειες με κάθε χέρι, ενώ η καλύτερη δοκιμή χρησιμοποιείται για μέτρηση. Υπάρχει ένα ειδικό πρωτόκολλο για αυτή τη διαδικασία καθώς οι τιμές μπορεί να εξαρτώνται από το αν η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε όρθια ή καθιστή θέση, μεταξύ άλλων παραγόντων. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι συγγραφείς συνέκριναν τη δύναμη χειρολαβής των ατόμων όχι με έναν υγιή πληθυσμό αναφοράς, αλλά με άτομα που είναι συγκρίσιμα ως προς το φύλο, την ηλικία και το ύψος του σώματος.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας σε ένα όριο που είναι πιο ευαίσθητο σε σύγκριση με αυτό που εκτιμήθηκε σε προηγούμενες μελέτες. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια δύναμη χειρολαβής που είναι μόνο ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο ενός συγκρίσιμου πληθυσμού (λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και το ύψος του σώματος ενός ατόμου) είναι ενδεικτική παθήσεων υγείας που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Μια ισχυρότερη λαβή σε σύγκριση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας, φύλου και ύψους σώματος δεν βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

«Η δύναμη της χειρολαβής είναι μια φθηνή και εύκολη εξέταση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας και άλλων υποκείμενων παθήσεων υγείας. Η παρακολούθηση της δύναμης της χειρολαβής των ηλικιωμένων (και στην πραγματικότητα των μεσήλικων) μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για τη δημόσια υγεία των γηρασμένων πληθυσμών. Τα ευρήματά μας καθιστούν σαφές ότι η δύναμη της λαβής είναι ένα πολύ ακριβές και ευαίσθητο μέτρο των υποκείμενων παθήσεων υγείας. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου στην ιατρική πράξη», σημειώνει ο Steiber.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν προτείνουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδεύουν τη δύναμη της χειρολαβής ειδικά για να μειώσουν τους κινδύνους θνησιμότητας. Πιθανότατα, εάν κάποιος βελτιώσει τη δύναμη της χειρολαβής του μέσω ασκήσεων, δεν θα έχει καθόλου ή πολύ μικρό αντίκτυπο στη γενική του υγεία. Ωστόσο, η χαμηλή δύναμη χειρολαβής μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης αναπηρίας επειδή αντανακλά χαμηλή μυϊκή δύναμη, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η άσκηση εξακολουθούν να είναι οι καλύτερες προσεγγίσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας ή τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της», καταλήγει ο Spitzer.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά το προσδόκιμο ζωής;

Η σεξουαλική ζωή βοηθάει στην συνειδητοποίηση της ηλικίας

Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας ό,τι ηλικία κι αν είστε!

Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για να ζήσουμε περισσότερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.