Ψυχική Υγεία

Προσδόκιμο ζωής: Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά τη μακροζωία;

Προσδόκιμο ζωής: Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά τη μακροζωία;

Προσδόκιμο ζωής: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 10-25 χρόνια.

ADMAN

Ενώ οι σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας μπορούν να μειώσουν τη ζωή ενός ατόμου κατά δεκαετίες, η επαγγελματική φροντίδα μπορεί να έχει δραματικές, θετικές επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία. Παρά τα εθνικά βήματα ευαισθητοποίησης και υπεράσπισης, πολλοί εξακολουθούν να μην παίρνουν σοβαρά την ψυχική υγεία, συχνά επειδή τα αποτελέσματά της είναι συχνά άυλα ή δύσκολο να μετρηθούν. Ωστόσο, τα πρόσφατα ευρήματα από την κατάταξη των Υγιεινών Κοινοτήτων του 2019 των Ειδήσεων των ΗΠΑ δείχνουν τη μόνιμη επίδραση που μπορεί να έχει η ψυχική ασθένεια που δεν θεραπεύεται στη σωματική υγεία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κακή αυτοαναφερόμενη ψυχική υγεία μπορεί να συντομεύσει το προσδόκιμο ζωής όσο ο διαβήτης, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης.

Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά το προσδόκιμο ζωής;

Μπορεί η θεραπεία να εξουδετερώσει αυτές τις επιπτώσεις; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η επαγγελματική φροντίδα και τους λόγους για τους οποίους τα άτομα με παθήσεις ψυχικής υγείας μπορεί να είναι απρόθυμα να αναζητήσουν φροντίδα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 10-25 χρόνια. Τα ποσοστά θνησιμότητας από τη σχιζοφρένεια είναι μεταξύ 2 και 2,5 φορές από αυτά του γενικού πληθυσμού, ενώ τα άτομα με κατάθλιψη έχουν 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Η διπολική διαταραχή είναι επίσης γνωστό ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής, με ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας 35-50% υψηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού.

Αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας σπάνια προκαλούνται άμεσα από τα συμπτώματα των καταστάσεων ψυχικής υγείας, αλλά μάλλον από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα συμπτώματα στη συνολική υγεία και τις συνθήκες ζωής.
Η ψυχική ασθένεια αυξάνει τον κίνδυνο πολλών παραγόντων που είναι γνωστό ότι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, όπως:

  • Χρόνιες παθήσεις υγείας
  • Μολυσματικές ασθένειες
  • Κακή αυτοφροντίδα
  • Φτώχεια – ανέχεια
  • Αυτοκτονία

Ο τρόπος με τον οποίο οι συνθήκες ψυχικής υγείας αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν ο ένας τον άλλο είναι περίπλοκος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία

Το να έχεις μια πάθηση ψυχικής υγείας συχνά μοιάζει με μια δύσκολη μάχη. Η εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων μπορεί να κάνει δύσκολο να φανταστεί κανείς την πιθανότητα ανακούφισης. Ευτυχώς, οι μέθοδοι θεραπείας έχουν βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η ιατρική κοινότητα αποκτά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θεραπείες με υψηλά ποσοστά επιτυχίας για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Σε μια μελέτη, περίπου το 85% των ασθενών με σοβαρή κατάθλιψη ανταποκρίνονται στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, περίπου το 25% βιώνει θετική ανάκαμψη και το 50% παρουσιάζει βελτιώσεις στα συμπτώματα σε μια περίοδο 10 ετών. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία διπολικής διαταραχής με λίθιο βιώνουν πλήρη πρόληψη περαιτέρω επεισοδίων για δέκα χρόνια ή περισσότερο. Μέθοδοι όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για τη θεραπεία:

  • του άγχους,
  • της κατάθλιψης,
  • των διατροφικών διαταραχών,
  • της αϋπνίας,
  • και των διαταραχών προσωπικότητας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σεξουαλική ζωή βοηθάει στην συνειδητοποίηση της ηλικίας

Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας ό,τι ηλικία κι αν είστε!

Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για να ζήσουμε περισσότερο;

Αθληθείτε περισσότερο από την συνιστώμενη συχνότητα για μακροζωΐα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία.

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

Το χαμηλό έως μέτριο στρες κάνει καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Νέων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια

"Πρέπει να έχεις τους σωστούς πόρους για να ενισχυθείς από τις αντιξοότητες και το στρες", δήλωσε ο Oshri. "Για ορισμένους ανθρώπους, το να εκτίθενται σε αντιξοότητες είναι κάτι καλό. Αλλά για άλλους, ίσως όχι". "Είναι πιθανό να μπορείς να αντέξεις περισσότερο στρες αν έχεις μια υποστηρικτική κοινότητα ή οικογένεια". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.

Κάντε τη σχέση από απόσταση να πετύχει!

Σχέση: Η αλήθεια είναι ότι με λίγη δουλειά, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να επιβιώσουν στη δοκιμασία του χρόνου και μπορούν να είναι εξίσου ανταποδοτικές με τις τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις.