Ψυχική Υγεία

Προσδόκιμο ζωής: Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά τη μακροζωία;

Προσδόκιμο ζωής: Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά τη μακροζωία;

Προσδόκιμο ζωής: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 10-25 χρόνια.

Ενώ οι σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας μπορούν να μειώσουν τη ζωή ενός ατόμου κατά δεκαετίες, η επαγγελματική φροντίδα μπορεί να έχει δραματικές, θετικές επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία. Παρά τα εθνικά βήματα ευαισθητοποίησης και υπεράσπισης, πολλοί εξακολουθούν να μην παίρνουν σοβαρά την ψυχική υγεία, συχνά επειδή τα αποτελέσματά της είναι συχνά άυλα ή δύσκολο να μετρηθούν. Ωστόσο, τα πρόσφατα ευρήματα από την κατάταξη των Υγιεινών Κοινοτήτων του 2019 των Ειδήσεων των ΗΠΑ δείχνουν τη μόνιμη επίδραση που μπορεί να έχει η ψυχική ασθένεια που δεν θεραπεύεται στη σωματική υγεία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κακή αυτοαναφερόμενη ψυχική υγεία μπορεί να συντομεύσει το προσδόκιμο ζωής όσο ο διαβήτης, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης.

Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά το προσδόκιμο ζωής;

Μπορεί η θεραπεία να εξουδετερώσει αυτές τις επιπτώσεις; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η επαγγελματική φροντίδα και τους λόγους για τους οποίους τα άτομα με παθήσεις ψυχικής υγείας μπορεί να είναι απρόθυμα να αναζητήσουν φροντίδα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 10-25 χρόνια. Τα ποσοστά θνησιμότητας από τη σχιζοφρένεια είναι μεταξύ 2 και 2,5 φορές από αυτά του γενικού πληθυσμού, ενώ τα άτομα με κατάθλιψη έχουν 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Η διπολική διαταραχή είναι επίσης γνωστό ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής, με ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας 35-50% υψηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού.

Αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας σπάνια προκαλούνται άμεσα από τα συμπτώματα των καταστάσεων ψυχικής υγείας, αλλά μάλλον από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα συμπτώματα στη συνολική υγεία και τις συνθήκες ζωής.
Η ψυχική ασθένεια αυξάνει τον κίνδυνο πολλών παραγόντων που είναι γνωστό ότι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, όπως:

  • Χρόνιες παθήσεις υγείας
  • Μολυσματικές ασθένειες
  • Κακή αυτοφροντίδα
  • Φτώχεια – ανέχεια
  • Αυτοκτονία

Ο τρόπος με τον οποίο οι συνθήκες ψυχικής υγείας αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν ο ένας τον άλλο είναι περίπλοκος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία

Το να έχεις μια πάθηση ψυχικής υγείας συχνά μοιάζει με μια δύσκολη μάχη. Η εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων μπορεί να κάνει δύσκολο να φανταστεί κανείς την πιθανότητα ανακούφισης. Ευτυχώς, οι μέθοδοι θεραπείας έχουν βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η ιατρική κοινότητα αποκτά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θεραπείες με υψηλά ποσοστά επιτυχίας για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Σε μια μελέτη, περίπου το 85% των ασθενών με σοβαρή κατάθλιψη ανταποκρίνονται στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, περίπου το 25% βιώνει θετική ανάκαμψη και το 50% παρουσιάζει βελτιώσεις στα συμπτώματα σε μια περίοδο 10 ετών. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία διπολικής διαταραχής με λίθιο βιώνουν πλήρη πρόληψη περαιτέρω επεισοδίων για δέκα χρόνια ή περισσότερο. Μέθοδοι όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για τη θεραπεία:

  • του άγχους,
  • της κατάθλιψης,
  • των διατροφικών διαταραχών,
  • της αϋπνίας,
  • και των διαταραχών προσωπικότητας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σεξουαλική ζωή βοηθάει στην συνειδητοποίηση της ηλικίας

Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας ό,τι ηλικία κι αν είστε!

Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για να ζήσουμε περισσότερο;

Αθληθείτε περισσότερο από την συνιστώμενη συχνότητα για μακροζωΐα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.