ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προσδόκιμο ζωής: Σχέση μεταξύ μυϊκής αδυναμίας & επιτάχυνσης στη βιολογική ηλικία

Προσδόκιμο ζωής: Σχέση μεταξύ μυϊκής αδυναμίας & επιτάχυνσης στη βιολογική ηλικία

Προσδόκιμο ζωής: Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι πολύ σημαντικές, αλλά η τακτική άσκηση είναι το πιο κρίσιμο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να διατηρήσει την υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής

Ο καθένας γερνάει με διαφορετικό ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δύο 50χρονοι, παρόλο που ζουν τον ίδιο αριθμό ετών, μπορεί να έχουν διαφορετικές βιολογικές ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά από εγγενείς και εξωγενείς παράγοντες τους έχουν προκαλέσει να γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου για ασθένεια και πρόωρο θάνατο. Οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και το κάπνισμα, και οι ασθένειες συμβάλλουν στην επιτάχυνση της βιολογικής ηλικίας πέρα ​​από τη χρονολογική ηλικία κάποιου.

Με άλλα λόγια, το σώμα σας γερνάει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Και για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μυϊκή αδυναμία που χαρακτηρίζεται από τη δύναμη λαβής, που αποτελεί αντιπρόσωπο της συνολικής ικανότητας δύναμης, σχετίζεται με την επιταχυνόμενη βιολογική ηλικία. Συγκεκριμένα, όσο πιο αδύναμη είναι η λαβή σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική σας ηλικία, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ερευνητές στο Michigan Medicine μοντελοποίησαν τη σχέση μεταξύ βιολογικής ηλικίας και δύναμης λαβής 1.274 μεσήλικων και μεγαλύτερων ενηλίκων χρησιμοποιώντας τρία «ρολόγια επιτάχυνσης ηλικίας» βασισμένα στη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία που παρέχει μοριακό βιοδείκτη και εκτιμητή του ρυθμού γήρανσης. Τα ρολόγια διαμορφώθηκαν αρχικά από διάφορες μελέτες που εξέταζαν τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο, τη σωματική αναπηρία, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη φλεγμονή και την πρώιμη θνησιμότητα.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τόσο οι ηλικιωμένοι άνδρες όσο και οι γυναίκες έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της χαμηλότερης δύναμης πρόσφυσης και της βιολογικής επιτάχυνσης της ηλικίας στα ρολόγια μεθυλίωσης του DNA. Η μυϊκή δύναμη είναι προγνωστικός παράγοντας μακροζωίας και ότι η αδυναμία είναι ισχυρός δείκτης ασθενειών και θνησιμότητας, αλλά, για πρώτη φορά, βρέθηκαν ισχυρές ενδείξεις βιολογικής σχέσης μεταξύ μυϊκής αδυναμίας και πραγματικής επιτάχυνσης στη βιολογική ηλικία.

Αυτό υποδηλώνει ότι εάν διατηρήσετε τη μυϊκή σας δύναμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, μπορεί να είστε σε θέση να προστατεύσετε από πολλές κοινές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας ασθενειών και θνησιμότητας, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η μυϊκή αδυναμία θα μπορούσε να είναι το νέο κάπνισμα. Η πραγματική δύναμη αυτής της μελέτης ήταν στα 8έως 10 χρόνια παρατήρησης, στα οποία η χαμηλότερη δύναμη πρόσφυσης προέβλεπε ταχύτερη βιολογική γήρανση που μετρήθηκε έως και μια δεκαετία αργότερα.

Σε αντιστοιχία με προηγούμενες μελέτες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή δύναμη πρόσφυσης είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός προγνωστικός παράγοντας δυσμενών συμβάντων υγείας. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, από τη συστολική αρτηριακή πίεση – το κλινικό χαρακτηριστικό για την ανίχνευση καρδιακών διαταραχών. Ο Peterson και η ομάδα του έχουν δείξει στο παρελθόν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αδυναμίας και της χρόνιας νόσου και της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών.

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ευρήματα της μελέτης τους, λέει ο Peterson, δείχνουν τη δυνατότητα για τους κλινικούς γιατρούς να υιοθετήσουν τη χρήση της δύναμης λαβής ως τρόπο ελέγχου ατόμων για μελλοντικό κίνδυνο λειτουργικής έκπτωσης, χρόνιων ασθενειών και ακόμη και πρώιμης θνησιμότητας. “Ο έλεγχος για τη δύναμη της λαβής θα δώσει την ευκαιρία να σχεδιαστούν παρεμβάσεις για την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης ή της εξέλιξης αυτών των δυσμενών συμβάντων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία”, είπε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια φλεγμονή στη γήρανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων. Αυτή η φλεγμονή σχετίζεται επίσης με χαμηλότερη δύναμη λαβής και μπορεί να είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας στην οδό μεταξύ της χαμηλότερης δύναμης λαβής και τόσο της αναπηρίας όσο και της πολυνοσηρότητας της χρόνιας νόσου. Επιπλέον, λέει ο Peterson, οι μελέτες πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς ο τρόπος ζωής και οι παράγοντες συμπεριφοράς, όπως η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν τη δύναμη λαβής και την επιτάχυνση της ηλικίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η σωστή διατροφή για να ζήσετε περισσότερο;

9 Μυστικά μακροζωίας που χρησιμοποιούν οι πολιτισμοί των Μπλε Ζωνών

Η σωματική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολλές εκδηλώσεις της μακράς COVID

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι οι μηχανισμοί της μακράς COVID μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση μια συλλογή βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μελέτες κλινικής έρευνας, όπως η " Έρευνα της COVID για την ενίσχυση της ανάκαμψης (RECOVER)" του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας NIH, θα πρέπει πιθανώς να καθορίσουν υπο-ομάδες στις προσπάθειές τους να προσδιορίσουν υποψήφια θεραπευτικά μέσα.

Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.