Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης: Μπορεί η φωτορύπανση να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου;

Διαβήτης: Μπορεί η φωτορύπανση να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου;

Διαβήτης: Η οξεία έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να αλλάξει το προφίλ ορμονών όπως η μελατονίνη και η κορτικοστερόνη, καθώς και το υποθαλαμικό κιρκάδιο ρολόι, με αποτέλεσμα διαταραχές μεταβολισμού γλυκόζης.

Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 422 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με περίπου το 95% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2. Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση, η απώλεια βάρους και ο σωστός ύπνος. Τώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiaotong στην Κίνα προσθέτουν σε αυτόν τον κατάλογο τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για διαβήτη, αφού βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου διαβήτη και της έκθεσης σε υπαίθριο τεχνητό φως τη νύχτα (LAN). Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Diabetologia, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Τι είναι το τεχνητό φως τη νύχτα LAN;

Το τεχνητό LAN εξωτερικού χώρου είναι μέρος του παγκόσμιου προβλήματος της φωτορύπανσης. Αυτή είναι η συνδυασμένη ποσότητα φωτός που παρατηρείται τη νύχτα από φωτισμένες πινακίδες έξω από επιχειρήσεις, λαμπτήρες δρόμου, φώτα στάθμευσης, προβολείς οχημάτων, φώτα έξω από το σπίτι και άλλα φώτα εξωτερικού χώρου. Αυτό το φως τη νύχτα αναπηδά στον ουρανό, φωτίζοντας τεχνητά τον νυχτερινό ουρανό προκαλώντας λάμψη του ουρανού. Η λάμψη του ουρανού και η φωτορύπανση είναι μεγαλύτερες σε μεγαλύτερες αστικές περιοχές σε σύγκριση με τις αγροτικές τοποθεσίες. Περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 99% όσων ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ζουν σε περιοχές με φωτορύπανση.

Η φωτορύπανση από τεχνητό LAN δυσκολεύει τους ανθρώπους να δουν τα αστέρια και άλλα ουράνια σώματα. Μπορεί επίσης να διαταράξει το φυσικό οικοσύστημα επηρεάζοντας αρνητικά τα μεταναστευτικά πρότυπα των πτηνών, την ανάπτυξη των φυτών και την ικανότητα ορισμένων ζώων είτε να κυνηγούν είτε να κρύβονται τη νύχτα. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η φωτορύπανση από τεχνητό LAN μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε τεχνητό LAN με προβλήματα ύπνου, διαταραχές διάθεσης και άγχους και παχυσαρκίας. Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει το τεχνητό LAN με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους.

Πώς το τεχνητό LAN επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη

Σύμφωνα με τον Δρ Yu Xu, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ενδοκρινών και Μεταβολικών Νοσημάτων της Σαγκάης στο Νοσοκομείο Ruijin της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiaotong στη Σαγκάη της Κίνας, και τον κύριο συγγραφέα αυτής της μελέτης, η ομάδα αποφάσισε να μελετήσει την επίδραση των τεχνητών Το LAN καθώς ο επιπολασμός του διαβήτη στην Κίνα έχει αυξηθεί συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες. «Ο εντοπισμός μη συμβατικών και νέων παραγόντων κινδύνου του διαβήτη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου και ο αντίκτυπος της έκθεσής τους στις καρδιομεταβολικές ασθένειες έχουν λάβει αυξανόμενη προσοχή πρόσφατα», εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε πώς το τεχνητό LAN θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ενός ατόμου, ο Δρ Xu είπε ότι έχουν γίνει μελέτες που εξέτασαν τις δυσμενείς επιπτώσεις της έκθεσης στο φως τη νύχτα. «Αναφέρθηκε ότι η οξεία έκθεση στο LAN μπορεί να αλλάξει το προφίλ ορμονών όπως η μελατονίνη και η κορτικοστερόνη. Επιπλέον, η έκθεση σε LAN μπορεί να αλλάξει την έκφραση γονιδίου ρολογιού στο υποθαλαμικό κιρκάδιο ρολόι και επίσης την έκφραση γονιδίων σε περιφερειακά όργανα. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στις διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης», εξήγησε.

Το τεχνητό φως ως παράγοντας κινδύνου

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 98.000 ενήλικες που συμμετείχαν στη Μελέτη επιτήρησης των μη μεταδοτικών ασθενειών στην Κίνα. Οι επιστήμονες ανέθεσαν σε κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη ένα μέσο επίπεδο έκθεσης σε τεχνητό LAN με βάση δεδομένα από το Αμερικανικό Αμυντικό Μετεωρολογικό Δορυφορικό Πρόγραμμα (DMSP) και τους ομαδοποίησαν σε μία από τις πέντε ομάδες με βάση την ποσότητα φωτορύπανσης που εκτέθηκαν.

Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στην ομάδα με την υψηλότερη έκθεση σε τεχνητό LAN είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με την ομάδα με τη χαμηλότερη έκθεση. Βρήκαν επίσης ότι οι άνθρωποι στις ομάδες υψηλότερης έκθεσης είχαν γενικά υψηλότερο ΔΜΣ και εκείνοι στις ομάδες χαμηλότερης έκθεσης ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. «Αρχικά, μας εξέπληξε λίγο η μεγάλη αύξηση στον κίνδυνο (διαβήτη) επειδή θεωρήσαμε ότι οι επιπτώσεις του τεχνητού LAN θα ήταν σχετικά μικρές σε σύγκριση με παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία», είπε ο Δρ Xu.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022 : Εκρηκτική αύξηση στις διαγνώσεις του Διαβήτη Τύπου 1 άνω των 30 ετών

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022 : H πρόσβαση των ασθενών στις νέες τεχνολογίες του Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022: Το ταξίδι του ασθενούς με Διαβήτη Τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".