Ψυχική Υγεία

Προεκλογική Περίοδος: Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Προεκλογική Περίοδος: Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

ADMAN

Προεκλογική Περίοδος: Η προεδρική πολιτική, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να απειλήσει την καλή υγεία. Σε μια ατμόσφαιρα συζητήσεων και διαφωνιών, που τροφοδοτείται από έναν αδυσώπητο 24ωρο κύκλο ειδήσεων, μια προεδρική εκστρατεία μοιάζει προσαρμοσμένη να παράγει σε αφθονία κάτι που η καρδιά μας θα μπορούσε να κάνει χωρίς – άγχος. Και αυτό, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Πρόσφατη μελέτη ενός ερευνητή του Πανεπιστημίου Υγείας της Φλόριντα και των συνεργατών του υποδηλώνει ότι η αρτηριακή πίεση σε επίπεδο πληθυσμού, ιδίως μεταξύ φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων, μπορεί να έχει αυξηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Ανθρώπινης Βιολογίας, (American Journal of Human Biology), ανέλυσε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης από 4.660 άτομα που συμμετείχαν στην ομοσπονδιακή Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή. Οι μετρήσεις έγιναν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο των δύο ετών πριν και μετά την ημέρα των εκλογών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια “σημαντική” αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,4 χιλιοστά του υδραργύρου μετά τις εκλογές στους μη ισπανόφωνους Ασιάτες, η οποία δεν παρατηρήθηκε σε άλλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες. Οι μαύροι συμμετέχοντες στη μελέτη, ωστόσο, είδαν αύξηση της διαστολικής πίεσης κατά 2,3 mmHg, ενώ στην ομάδα των ισπανόφωνων μετρήθηκε διαστολική πεζοπορία 2,9 mmHg. (Η συστολική είναι ο κορυφαίος αριθμός μιας μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και μετρά την πίεση που ασκείται στα αιμοφόρα αγγεία κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας. Η διαστολική είναι ο κατώτερος αριθμός, που μετρά την πίεση καθώς η καρδιά ξεκουράζεται μεταξύ των χτύπων). Η τάση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των γυναικών, σημειώνουν οι ερευνητές στο έγγραφο του Ιουλίου. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή της αρτηριακής πίεσης στους μη ισπανόφωνους λευκούς. Οι ερευνητές προειδοποιούν, ωστόσο, να μην εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την κομματική ένταξη όσων βλέπουν την αρτηριακή τους πίεση να ανεβαίνει. Η έρευνα για την υγεία και τη διατροφή δεν ρώτησε για τις πολιτικές τάσεις και οι συγγραφείς της μελέτης δεν πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα συσχετίζονται με την κομματική ένταξη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Steven M. Smith, Pharm.D, M.P.H., επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Φαρμακευτικής UF και στο Κολέγιο Ιατρικής UF και μέλος του Κέντρου Ολοκληρωμένης Καρδιαγγειακής και Μεταβολικής Νόσου UF, πιστεύει ότι το άγχος από μια προεδρική εκστρατεία επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο το πολιτικό φάσμα. “Νομίζω ότι έχουμε δείξει πως οι στρεσογόνοι παράγοντες μιας εκλογικής αναμέτρησης μπορεί να έχουν κλινικά σημαντική επίδραση σε επίπεδο πληθυσμού στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου”, δήλωσε ο Smith. “Μια αύξηση αρκετών χιλιοστών του υδραργύρου συσχετίζεται με αύξηση έως και 10% του κινδύνου θανάτου λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Επομένως, δεν πρόκειται για ασήμαντες διαφορές στην αρτηριακή πίεση που βλέπουμε”. Οι επιπτώσεις της εκλογικής πολιτικής στην υγεία τυγχάνουν αυξημένης προσοχής. Πέρυσι, μια μελέτη από διαφορετικούς ερευνητές χρησιμοποίησε δεδομένα από εμφυτευμένες καρδιακές συσκευές για να δείξει αύξηση 77% στις καρδιακές αρρυθμίες τις εβδομάδες μετά τις εκλογές του 2016 σε σύγκριση με τις εβδομάδες πριν από αυτές. Οι ερευνητές επισήμαναν το “κοινωνικοπολιτικό στρες” ως πιθανό ένοχο. Οι αρρυθμίες περιλαμβάνουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η καρδιά χτυπάει πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα.

Η εν λόγω μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από εμφυτευμένους απινιδωτές ή βηματοδότες σε έναν πληθυσμό 2.400 ηλικιωμένων ενηλίκων στη Βόρεια Καρολίνα. Οι ερευνητές δεν είδαν υψηλότερο ποσοστό αρρυθμιών σε όσους ψήφισαν τον ηττημένο υποψήφιο. Ο Smith δήλωσε ότι ακόμη και οι νικητές των εκλογών αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος από μια πικρή εκστρατεία. “Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό όσο η πλευρά σου κερδίζει, η αρτηριακή σου πίεση παραμένει η ίδια ή μειώνεται. Αν η πλευρά σου χάσει, ανεβαίνει”, είπε. “Είναι πιο πολύπλοκο από αυτό. Σίγουρα, όποια πλευρά κι αν υποστηρίζατε, ήταν μια αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση”. Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.  “Δεν είμαι σίγουρος πόσο εφικτό είναι να μειώσουμε τη θερμοκρασία αυτών των εκλογών στο μέλλον”, δήλωσε. “Αλλά νομίζω ότι είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και ότι εμείς, ως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβαίνει με τους ασθενείς που αγωνίζονται με κάποιους από αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

Εκλογικός αναβρασμός στους γιατρούς όλης της χώρας

Ο Ραντ Πολ απειλεί να ερευνήσει τα δικαιώματα προς τον Φάουτσι και άλλους αξιωματούχους, αν το GOP καταλάβει τη Γερουσία

Τεχνικές για να διαχειριστείτε το άγχος.

Η ενσυνειδητότητα μειώνει την αρτηριακή πίεση

Απλοί τρόποι για να ζήσετε ακόμα πιο πολύ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το φιλί μπορεί να σώσει την ζωής σας;

Φιλί: Το φιλί δεν είναι μόνο καλό, είναι καλό και για εσάς. Ανακουφίζει από το στρες και απελευθερώνει επινεφρίνη στο αίμα σας, καθιστώντας το να αντλεί γρηγορότερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της LDL χοληστερόλης

Οι θετικές παρεμβάσεις στην εργασία βελτιώνουν τα επίπεδα άγχους

Εργασία: Η έρευνά δείχνει ότι οι σύντομες παρεμβάσεις θετικότητας μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να κάνουν το καλύτερο της ημέρας και ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν περισσότερη θετικότητα στην εργάσιμη ημέρα!

Δέκα λεπτά αερόβιας άσκησης μαζί με θεραπεία έκθεσης μειώνουν τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD)

Εξ όσων γνωρίζει ο καθηγητής Bryant, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα οφέλη της αερόβιας άσκησης σε συνδυασμό με τη θεραπεία έκθεσης παρατηρούνται σε κλινικό περιβάλλον. Αλλά, παρά την ευχάριστη έκπληξή του από τα αποτελέσματα, λέει ότι η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορές προτού αυτή η τροποποίηση της θεραπείας συστηθεί, καθιερωθεί ή χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων ψυχολογικών καταστάσεων.

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία.

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.