ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία άγχος: Πώς το άγχος οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υγεία άγχος: Πώς το άγχος οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υγεία άγχος: Το άγχος εκτοξεύει την αρτηριακή σας πίεση στα ύψη. Ποια είναι όμως η σχέση του στρες με την αρτηριακή πίεση;  Το παρατεταμένο στρες επηρεάζει την υγεία σας χειρότερα από το βραχυπρόθεσμο στρες;

Και μόνο διαβάζοντας τη λέξη «άγχος», μπορεί να νιώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα που το συνοδεύουν: οι σφυγμοί σας επιταχύνονται και η διάθεσή σας χειροτερεύει, καθώς το σώμα σας αρχίζει να αισθάνεται την πίεση που συνοδεύει την λέξη. Και ως γνωστόν, το άγχος εκτοξεύει την αρτηριακή σας πίεση στα ύψη. Ποια είναι όμως η σχέση του στρες με την αρτηριακή πίεσηΤο παρατεταμένο στρες επηρεάζει την υγεία σας χειρότερα από το βραχυπρόθεσμο στρες; Και πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ των δύο;

Πώς το άγχος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση;

Το άγχος, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Το οξύ και το χρόνιο. Ενώ και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις.

  • Οξύ στρες και αρτηριακή πίεση

Το οξύ στρες, είναι το άγχος που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως μια δύσκολη προθεσμία εργασίας ή μια διαφωνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα του στρες εξαφανίζονται μόλις φύγει ο στρεσογόνος παράγοντας.  

  • Χρόνιο στρες και αρτηριακή πίεση

Οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο στρες τείνουν να κοιμούνται πιο άσχημα, να μην ασκούνται πολύ και να κάνουν κακές διατροφικές επιλογές. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή άλλων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων. 

Πώς όμως μπορείτε να μειώσετε το άγχος και άρα την πίεσή σας; 

  1.  Άσκηση: Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ως ένας εξαιρετικός τρόπος, με τον οποίο οι άνθρωποι μειώνουν τα επίπεδα άγχους, καθώς καθώς και να προσαρμοστούν καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις.
  2. Ύπνος: Πρέπει να εστιάσετε τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του ύπνου, καθώς χρειαζόμαστε έξι έως οκτώ ώρες αδιάκοπου ύπνου τη νύχτα. 
  3. Απομάκρυνση των στρεσογόνων παραγόντων: Η αφαίρεση των πραγμάτων που προκαλούν το άγχος σας, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
  4. Καλύτερη διατροφή: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση ακόμη και χωρίς το στρες. Το κόψιμο αυτών των τροφών, καθώς και το αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, οι παράγοντες που μας προκαλούν άγχος, έχουν άμεση σύνδεση με την κατάσταση της αρτηριακής μας πίεσης και κατά συνέπεια της υγείας μας. Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας να ρυθμίσουμε το στρες μας, με όποιον τρόπο μπορούμε και μαζί με μια σωστή διατροφή, να μπορούμε να αισθανόμαστε, αλλά και να είμαστε υγιείς. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το φτυάρισμα χιονιού αποδεικνύεται επικίνδυνο για την υγεία

Η φλεγμονή οδηγεί σε καρδειαγγειακά νοσήματα

Μπορεί η τακτική σωματική δραστηριότητα να είναι λύση για την αϋπνια και τις διαταραχές ύπνου

Περισσότεροι Μαύροι Αμερικανοί σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.