Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Γονείς άγχος διακοπές: Το στρες των γονιών στις διακοπές επιβαρύνει και τα παιδιά

Γονείς άγχος διακοπές: Το στρες των γονιών στις διακοπές επιβαρύνει και τα παιδιά

Γονείς άγχος διακοπές: Οι άνθρωποι περιβάλλονται από εικόνες που απεικονίζουν τις διακοπές ως μια εποχή ειρήνης, αγάπης και χαράς. Πολλοί γονείς θέλουν να χαρίσουν στα παιδιά τους αυτές τις τέλειες μαγικές αναμνήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Πολλοί γονείς θέλουν να κάνουν την περίοδο των γιορτών μαγική για τα παιδιά τους, αλλά για κάποιους το άγχος που νιώθουν προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε αυτό το ιδανικό μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο. Μια δημοσκόπηση από το Michigan Medicine διαπίστωσε ότι περίπου 1 στους 5 γονείς είπε ότι το επίπεδο του άγχους των διακοπών τους επηρέασε αρνητικά την απόλαυση της εποχής του παιδιού τους. Εν τω μεταξύ, περίπου το ένα τέταρτο των γονέων είπε επίσης ότι θέτουν υπερβολικές προσδοκίες για τις διακοπές. “Οι άνθρωποι περιβάλλονται από εικόνες που απεικονίζουν τις διακοπές ως μια εποχή ειρήνης, αγάπης και χαράς. Πολλοί γονείς θέλουν να χαρίσουν στα παιδιά τους αυτές τις τέλειες μαγικές αναμνήσεις για τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε η Sarah Clark, συνδιευθύντρια του CS Mott Children’s Hospital National Poll για την Υγεία των Παιδιών στο University of Michigan Health.

“Όμως όλη η δουλειά πίσω από τα παρασκήνια για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα για ορισμένες οικογένειες. Το υπερβολικό άγχος των γονιών μπορεί να προσθέσει ένταση και να μειώσει τη χαρά που τα παιδιά συνδέονται με την εποχή”. Οι μητέρες αισθάνονται ιδιαίτερα αγχωμένες, σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των πατέρων, έδειξε η δημοσκόπηση. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι γονείς που ερωτήθηκαν είπαν ότι οι διακοπές είναι γενικά μια ευτυχισμένη στιγμή για τις οικογένειές τους. Μεταξύ των πολλών αλλαγών που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο άγχους των γονιών είναι η διαπραγμάτευση σχεδίων διακοπών με διαφορετικά μέλη της οικογένειας, το κόστος των δώρων και των ταξιδιών, η αναζωπύρωση της COVID-19 σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ακόμη και το να έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι πλήρως. χρόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ευρήματα της μελέτης

Μεταξύ των ερωτηθέντων, το ένα τρίτο των γονέων είπε ότι τα επιπλέον ψώνια και οι εργασίες, η διατήρηση της υγείας των μελών της οικογένειας και τα οικονομικά του νοικοκυριού ήταν η αιτία του επιπλέον άγχους. Περίπου το 23% ανέφερε οικογενειακές συγκεντρώσεις και σχεδόν άλλοι τόσοι (22%) από τους 2.020 γονείς παιδιών ηλικίας 1 έως 18 ετών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η παρασκευή ειδικών γιορτινών γευμάτων ήταν αγχωτικό. Περίπου το 14% είπε ότι η κριτική από μέλη της οικογένειας για τα σχέδια των διακοπών τους προκάλεσε άγχος. “Για πολλούς γονείς, το άγχος συνδέεται με το να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό τους για να δημιουργήσουν χαρούμενες διακοπές, ακόμα κι αν δεν έχουν αρκετό χρόνο, χρήματα ή βοήθεια για να γιορτάσουν με τον τρόπο που έχουν οραματιστεί”, δήλωσε η Κλαρκ σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Η Clark πρότεινε να ελαχιστοποιήσετε αυτό που κάνετε για να μειώσετε αυτό το άγχος. Μιλήστε με την οικογένειά σας για τα σημαντικότερα σημεία που απολαμβάνουν όλοι και κρατήστε αυτά τα αγαπημένα.

  • Περίπου το 71% των γονέων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι μείωσαν το άγχος των διακοπών με το χρόνο μόνοι
  • το 55% άκουγε μουσική
  • το 46% ασκούνταν
  • 28% προσευχόταν ή πήγαινε σε θρησκευτικές λειτουργίες
  • 23% έλαβε βοήθεια από μέλη της οικογένειας
  • το 15% εργάστηκε

Πώς ανταποκρίθηκαν οι γονείς;

Μεταξύ των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα, περισσότερες μητέρες είπαν ότι η βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας ανακούφισε τα βάρη, ενώ περισσότεροι μπαμπάδες είδαν την εργασία ως τρόπο μείωσης του άγχους. “Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια στιγμή για τους γονείς να μοντελοποιήσουν την καλή ψυχική υγιεινή, εκφράζοντας λεκτικά πώς αναγνωρίζουν και προσπαθούν να ανακουφίσουν το άγχος. Αυτή η προσέγγιση είναι μια πρόσκληση για τα παιδιά να μοιραστούν τα δικά τους συναισθήματα άγχους και μια υπενθύμιση να αναλάβουν δράση όταν το άγχος τους είναι αυξημένο”. Αν και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα από ορισμένους από τους κανονικούς κανόνες που ισχύουν κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών, η Clark πρότεινε ένα χαρούμενο μέσο στο οποίο ένα δομημένο πρόγραμμα διευκολύνεται αλλά δεν υπάρχουν αλλαγές στις συνήθειες ύπνου ή στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, που μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η πανδημία τον ψυχικό μας κόσμο μακροπρόθεσμα;

Οι σκύλοι μείωσαν τα επίπεδα κατάθλιψης στην πανδημία

Tips πριν κοιμηθούμε για έναν ύπνο ήρεμο χωρίς έγνοιες

Φροντίστε τον εαυτό σας ακόμη και για 10 λεπτά την ημέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Close Icon