Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Άγχος ύπνος αυτοφροντίδα: Πώς να καταλαγιάσετε το άγχος που σας ξαγρυπνάει;

Άγχος ύπνος αυτοφροντίδα: Πώς να καταλαγιάσετε το άγχος που σας ξαγρυπνάει;

Άγχος ύπνος αυτοφροντίδα: Όταν ξαπλώνετε τη νύχτα για να χαλαρώσετε, ο εγκέφαλός σας φέρνει στο προσκήνιο όλες τις ανησυχίες τις οποίες προσπαθήσατε να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι ώρα για ύπνο αλλά το μυαλό σας δεν μπορεί να ηρεμήσει; Γιατί άραγε ακόμα και μετά από μια μέρα σχετικά ήρεμη μέρα και χωρίς άγχος, το μυαλό μας αρνείται να χαλαρώσει την ώρα που ξαπλώνουμε; Γιατί νιώθετε άγχος το βράδυ; Όταν ξαπλώνετε τη νύχτα για να χαλαρώσετε, ο εγκέφαλός σας φέρνει στο προσκήνιο όλες τις ανησυχίες τις οποίες προσπαθήσατε να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά, αυτό το άγχος περιστρέφεται γύρω από πράγματα, που δεν μπορείτε να λύσετε αυτή τη στιγμή. Το χρόνιο άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας βάζει το σώμα σας σε υπερένταση και απορρυθμίζει τις ορμόνες και το σύστημα των επινεφριδίων σας, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον ύπνο. Έτσι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι ένα καμπανάκι που σας προειδοποιεί,
ώστε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Το νυχτερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο: Ένας κακός νυχτερινός ύπνος, οδηγεί σε εξάντληση την επόμενη μέρα και διαταράσσει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας. Αυτό σας κάνει πιο ευάλωτους στο άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Ρουτίνες: Όσον αφορά την ρύθμιση του ύπνου σας, η ρουτίνα είναι ο καλύτερός σας φίλος. Το να τρώτε τα γεύματα σας την ίδια ώρα κάθε μέρα, βοηθά στη
    ρύθμιση του βιολογικού σας ρολογιού. Παραδείγματος χάριν, η κατανάλωση πρωινού σηματοδοτεί ότι είναι ώρα για το σώμα σας να ξυπνήσει.
  • Άσκηση: Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας απελευθερώνει ενδορφίνες και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης πίσω από το στρες.
  • Διαδικασία μετάβασης; Το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ διδάσκει στο σώμα σας να νυστάζει την ίδια ώρα, αλλά αν θέλετε να μειώσετε ταυτόχρονα και το νυχτερινό άγχος, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσετε μια συγκεκριμένη νυχτερινή ρουτίνα. Δεν μπορεί να περιμένετε να περάσετε από την υπερένταση στην χαλάρωση σε πέντε λεπτά. Αντίθετα, θα πρέπει να θεσπίστε μια διαδικασία μετάβασης μεταξύ της ώρας ύπνου και της υπόλοιπης ημέρας σας, η οποία θα διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά. Δοκιμάστε δραστηριότητες ήρεμες και χωρίς τεχνολογία, οι οποίες θα μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης σας και θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε ένα μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή γιατί όχι, να κάνετε λίγη γιόγκα.
  • Κινητό μακριά από το κρεβάτι: Βάλτε το κινητό σας στην άκρη. Το να σκρολάρετε διαβάζοντας έναν καταιγισμό κακών ειδήσεων στο διαδίκτυο, σίγουρα δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Δώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον μία ώρα μακριά από το κινητό σας πριν πέσετε στο κρεβάτι για ύπνο. Άλλωστε, το μπλε φως του τηλεφώνου σας, δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας να ενεργοποιηθεί και όχι να χαλαρώσει, κάνοντας τελικά την διαδικασία του ύπνου, ακόμα πιο δύσκολη, ενώ ταυτόχρονα κεντρίζει το άγχος σας και σας κρατά σε εγρήγορση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φροντίστε τον εαυτό σας ακόμη και για 10 λεπτά την ημέρα

Μπείτε στο κλίμα των εορτών μακριά από αρνητικά συναισθήματα

Συμβουλές αυτοφροντίδας για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Κάντε κάθε σας ημέρα ξεχωριστή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φροντίσετε την μητέρα σας μετά από επέμβαση ισχίου;

Φροντίδα ισχίο: Η φροντίδα της μητέρας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου απαιτεί υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια υποστηρικτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και την άνεσή της.

Πώς να φροντίσετε μια θαλάσσια χελώνα αν την βρείτε τραυματισμένη;

Θαλάσσια χελώνα: Εάν συναντήσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, είναι σημαντικό να χειριστείτε την κατάσταση με προσοχή και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να εξασφαλίσετε την ευημερία της χελώνας.

Τι είναι η πρόπολη ποιες οι ιδιότητες και τα οφέλη της;

Πρόπολη οφέλη: Η πρόπολη περιέχει μια ποικιλία ενώσεων, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και τερπένια, τα οποία συμβάλλουν στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές της ιδιότητες.

Close Icon