Επιστημονικά Νέα

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αναστέλλει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αναστέλλει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αντιστρέψει τις αλληλεπιδράσεις των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία κατά την προεκλαμψία – μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η προεκλαμψία μπορεί να απειλήσει τη ζωή και τη μελλοντική υγεία τόσο της εγκύου όσο και των απογόνων της. Η βλάβη του μητρικού ενδοθηλίου – η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων- είναι ένα χαρακτηριστικό της πάθησης, αντανακλώντας ένα μειωμένο αριθμό εξειδικευμένων κυττάρων (ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα ή EPCs) που κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στην αποκατάσταση του ενδοθηλίου. Η δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί σε εγκυμοσύνες με προεκλαμψία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη προεκλαμψίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως καρδιαγγειακή νόσος.

Ερευνητές από το Hannover Medical School, στη Γερμανία, και το Ινστιτούτο Magee-Women’s School of Medicine του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μελέτησαν τα αποτελέσματα της βιταμίνης D στην αλληλεπίδραση μεταξύ των EPC (endothelial progenitor cells) και των ενδοθηλιακών κυττάρων του ομφάλιου λώρου- τα οποία διευκολύνουν την ενδοθηλιακή αποκατάσταση- σε γυναίκες με προεκλαμψία.

Διαπίστωσαν ότι τα EPC και τα ενδοθηλιακά κύτταρα του ομφάλιου λώρου δεν επικοινωνούν καλά μεταξύ τους όπως στις υγιείς εγκυμοσύνες. Ωστόσο, όταν υποβλήθηκαν σε αγωγή με βιταμίνη D, αυτές οι αλληλεπιδράσεις ήταν καλύτερες. «Βρήκαμε μια διεγερτική δράση της βιταμίνης D σε αλληλεπιδράσεις που μπορεί να είναι σημαντικές για την ενδοθηλιακή ομοιόσταση και την επιδιόρθωση», έγραψαν οι ερευνητές.

Αν και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι μόνο ένας παράγοντας κινδύνου για την προεκλαμψία, η επαρκής δοσολογία της βιταμίνης D κατά τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή υγεία της μητέρας και των απογόνων. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένας πιθανός πρώιμος δείκτης αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου στους απογόνους των προεκλαμνωτικών κυήσεων και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με μελέτες, έγραψαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο ανθρώπινος κυτταρομεγαλοϊός επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.