Greek English French German Italian
Pin It


Νέα έρευνα - που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας - δείχνει ότι άτομα που έχουν πρωτεΐνη στα ούρα τους θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης, γνωστικής έκπτωσης και μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν άνοια.


Οι ερευνητές αναζήτησαν όλες τις σχετικές διαθέσιμες δημοσιεύσεις και επικεντρώθηκαν σε μία μετα-ανάλυση σε προβλήματα στους νεφρούς και την ανάπτυξη νοητικής έκπτωσης ή άνοιας, προκειμένου να συνοψίσουν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία και να συνδέσουν τις δύο καταστάσεις.


Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα σημείο προβληματικής νεφρικής λειτουργίας, που με τη σειρά της έχει θεωρηθεί ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για γνωστική εξασθένιση και άνοια σε αρκετές μελέτες. Ο εγκέφαλος και οι νεφροί είναι και τα δύο όργανα που μοιράζονται παρόμοια δομικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, γεγονός που τα καθιστά επιρρεπή σε αγγειακή βλάβη. Αρκετές παθοφυσιολογικές οδοί θα μπορούσαν να συνδέσουν τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και τη γνωστική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των κοινών αγγειακών παραγόντων. «H ΧΝΝ και η άνοια μοιράζονται πολλούς κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, και οι δύο επιδεικνύουν παρόμοιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να μπορεί να έχουν κοινούς αγγειακούς παράγοντες ή μπορεί ακόμη και να υπάρχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο από νεφρική νόσο» λέει ο Kay Deckers, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, συγγραφέας της συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης.


Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από ΧΝΝ, και η κατάσταση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη επισημαίνει ότι: "Τόσο η ΧΝΝ όσο και η άνοια αποτελούν σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, ενώ τα ίδια όσο και τα συνοδά τους προβλήματα υγείας οδηγούν σε αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και σε κοινωνική επιβάρυνση». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , υπάρχουν σήμερα 47,5 εκατ άτομα σε όλο τον κόσμο που έχουν άνοια. Ο εντοπισμός των παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν άνοια είναι σημαντικός, δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικών θεραπειών.


Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι οι ακριβείς μηχανισμοί που αφορούν τη νεφρική δυσλειτουργία σε συσχέτιση με άνοια δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Ωστόσο, οι προαναφερθέντες παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου και άλλοι κοινοί αιτιολογικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο. Οι συγγραφείς γράφουν: «παραδοσιακά παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, ηλικία, κάπνισμα, και υπερχοληστερολαιμία.» «Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν αναιμία, λευκωματουρία και υπερομοκυστεϊναιμία. Εγκεφαλική νόσος των μικρών αγγείων, σιωπηλά έμφρακτα του εγκεφάλου και αλλοιώσεις της λευκής ουσίας είναι δυνατόν να οδηγούν σε γνωστική εξασθένηση ή άνοια».


Από 8494 μελέτες, 22 από πληρούσαν τα κριτήρια για να συμπεριληφθούν στην συστηματική ανασκόπηση. Πέντε από τις μελέτες - που περιελάμβαναν συνολικά 27.805 άτομα - αξιολογήθηκαν στη μετα-ανάλυση της λευκωματουρίας ή πρωτεϊνουρίας. Η ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς πρωτεΐνη στα ούρα τους, τα άτομα με πρωτεΐνη στα ούρα είχαν 35 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση ή άνοια. «Η πρωτεΐνη στα ούρα συσχετίστηκε με μέτρια αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης ή άνοια. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα προβλήματα στα νεφρά είναι η αιτία των γνωστικών προβλημάτων ή αν και τα δύο προκαλούνται από τους ίδιους μηχανισμούς» είπε ο Deckers.

Pin It

Cook name small