ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμμηνόπαυση: Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Εμμηνόπαυση: Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Εμμηνόπαυση: Ένας ειδικός στην υγεία των γυναικών προσφέρει μερικές προτάσεις για τον έλεγχο των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής που τελειώνουν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι.

Για τις γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης χωρίς σημάδια ανακούφισης, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ένας ειδικός στην υγεία των γυναικών προσφέρει μερικές προτάσεις για τον έλεγχο των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής που τελειώνουν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι.

Αντιμετώπιση εμμηνόπαυσης

«Μερικές φορές ακούμε την ερώτηση, “Χρειάζεται να θεραπεύσω τις εξάψεις ή τις νυχτερινές εφιδρώσεις;” και η απάντηση για πολλούς μπορεί να είναι «ναι». Επειδή οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα στην εργασία και στο σπίτι για τις γυναίκες», δήλωσε η Δρ Jewel Kling, πρόεδρος του τμήματος γυναικείας υγείας στην Mayo Clinic στο Scottsdale, Ariz. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν αϋπνία και αλλαγές στη διάθεση.

Μια θεραπεία είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Αυτό περιλαμβάνει συνήθως οιστρογόνα συν προγεσταγόνο. Για τις γυναίκες που είναι μικρότερες των 60 ετών ή εντός 10 ετών από την τελική τους περίοδο, το όφελος της HRT υπερτερεί του κινδύνου σε υγιείς γυναίκες που έχουν μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, σύμφωνα με πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές από την North American Menopause Society.

«Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση μιας γυναίκας εάν θα χρησιμοποιήσει ορμόνες και, εάν τις χρησιμοποιεί, ποιο συγκεκριμένο σχήμα είναι καλύτερο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι εάν τα πιθανά οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», είπε ο Kling. «Μαζί με αυτά τα οφέλη συχνά συνοδεύεται από βελτίωση με συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιθανότατα ενοχλητικά, όπως διαταραγμένος ύπνος, προβλήματα διάθεσης και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση», πρόσθεσε ο Kling. «Η αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ωστόσο, οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος στα πόδια και τους πνεύμονες, καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα όταν η HRT λαμβάνεται ως χάπι. “Το εγκεφαλικό εξαρτάται από την ηλικία στην οποία μια γυναίκα ξεκινά την ορμονοθεραπεία. Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί για γυναίκες κάτω των 60 ετών ή εντός 10 ετών μετά την τελευταία τους περίοδο”, είπε ο Kling. «Δεν φαίνεται να υπάρχουν οι ίδιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα διαδερμικά προϊόντα οιστρογόνων, όπως τα έμπλαστρα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε χαμηλότερες δόσεις». Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν τζελ και σπρέι.

Ενώ ο κίνδυνος χρήσης οιστρογόνου μόνο μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με τη χρήση προγεσταγόνου ή ενός συνδυασμού ρυθμιστών υποδοχέων οιστρογόνου που επιλέγουν οιστρογόνα. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας άλλος κίνδυνος που εμφανίζεται ελαφρώς υψηλότερος με την HRT, ιδιαίτερα σε γυναίκες με μήτρα που χρησιμοποιούν οιστρογόνα συν ένα προγεσταγόνο. «Ωστόσο, συνολικά, ο κίνδυνος σοβαρών συμβάντων με την ορμονοθεραπεία είναι σπάνιος», είπε ο Kling. “Για γυναίκες με μόνο κολπικά συμπτώματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαμηλή δόση κολπικών οιστρογόνων. Τα κολπικά οιστρογόνα χαμηλής δόσης δεν έχουν τους ίδιους κινδύνους με τη συστηματική θεραπεία, επειδή το σώμα απορροφά πολύ λίγα.”

Ορισμένες γυναίκες έχουν λιγότερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο του μαστού, προβλήματα με θρόμβους αίματος ή άλλους καρκίνους που επηρεάζονται από ορμόνες. Για αυτές τις γυναίκες, οι μη ορμονικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης.

Η χαμηλή δόση παροξετίνης (Paxil) μπορεί να βοηθήσει ορισμένες γυναίκες με συμπτώματα όπως εξάψεις. Δεν φαίνεται να προκαλεί αύξηση βάρους ή να έχει αρνητικές σεξουαλικές επιπτώσεις σε χαμηλές δόσεις. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η κλινική ύπνωση, ο βελονισμός, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία και τη μειωμένη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση», είπε ο Kling. “Οι γυναίκες δεν χρειάζεται απλά να το σκληρύνουν. Μπορούν να λάβουν βοήθεια.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δυσαρέσκεια για το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε ηλικία

Οι καλύτερες στάσεις του σεξ για κάθε στάδιο της ζωής σας

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ πριν από την εμμηνόπαυση

Νέος μηχανισμός που αποκαλύφθηκε πίσω από την οστεοαρθρίτιδα θα μπορούσε να πληροφορήσει για νέες θεραπείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.