Σεξουαλική Υγεία

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ πριν από την εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ πριν από την εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες στο όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο που έχουν τακτικά έμμηνο ρύση, αλλά σημειώνουν αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου μπορεί να εμφανίσουν πολλά μεταβατικά συμπτώματα.

Αλλαγές διάθεσης. Εξάψεις. Νυχτερινές εφιδρώσεις. Κακός ύπνος. Όλα αυτά είναι εξουθενωτικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν πολύ πριν μια γυναίκα σταματήσει να έχει περίοδο. «Οι γυναίκες στο όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο που έχουν τακτικά έμμηνο ρύση, αλλά σημειώνουν αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου μπορεί να εμφανίσουν πολλά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με την μεταβατική εμμηνόπαυση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Yamnia Cortés, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Κατά τη διάρκεια και γύρω από την εμμηνόπαυση, η παραγωγή της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου μειώνεται. Οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως βιώνουν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 58, σύμφωνα με την Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS). Ο χρόνος αμέσως πριν την εμμηνόπαυση είναι γνωστός ως περιεμμηνόπαυση. Αντίθετα, το όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο προηγείται της περιεμμηνόπαυσης και χαρακτηρίζεται από ανεπαίσθητες αλλαγές στη διάρκεια, τη διάρκεια και τη ροή του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτό είναι όταν η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται και τα ορμονικά πρότυπα αρχίζουν να κυμαίνονται.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, περισσότερες από 350 ισπανόφωνες γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τα μοτίβα του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και τα συμπτώματα που μερικές φορές σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Τι βρήκαν οι ερευνητές; Ένα παρόμοιο ποσοστό γυναικών τόσο στο όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο όσο και στην ομάδα μετάβασης στην εμμηνόπαυση ανέφερε 8 από τα 18 κοινά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως διαταραχές ύπνου, λήθη, δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, ευερεθιστότητα, άγχος, θλίψη, κεφαλαλγία και συχνουρία, επείγουσα ανάγκη ή διαρροή .

Οι διαταραχές ύπνου, όπως η δυσκολία στον ύπνο ή το ξύπνημα στη μέση της νύχτας, ήταν στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων για τις γυναίκες και στις δύο ομάδες, έδειξε η μελέτη. Οι γυναίκες στο όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μυοσκελετικά προβλήματα και μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ σε σχέση με τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Και οι δύο ομάδες γυναικών είπαν ότι τα συμπτώματά τους επηρέασαν τις σχέσεις και τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Ενώ η νέα μελέτη περιελάμβανε μόνο ισπανόφωνες γυναίκες, η Cortés και οι συνεργάτες της ανέφεραν παρόμοια ευρήματα σε αγγλόφωνες γυναίκες το 2021.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο περιοδικό Menopause. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποτρέψει αυτά τα συμπτώματα πριν, κατά τη διάρκεια και ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, δήλωσε η ιατρική διευθύντρια του NAMS, Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια του Mayo Clinic Center for Women’s Health. Εάν τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπιες εξάψεις ή διαταραχές ύπνου, οι γυναίκες μπορούν να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής για να τα αντιμετωπίσουν, είπε η Faubion. Οι γυναίκες μπορούν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση με βάση τα συμπτώματα για άλλες ανησυχίες.

Για παράδειγμα, τα μέτρα υγιεινής του ύπνου – συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της καφεΐνης, της βαριάς άσκησης ή του μεγάλου χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο, του περιορισμού του αλκοόλ και της διατήρησης ενός τακτικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης – μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο, συμβουλεύει. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο ενοχλητικά ή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, επισκεφθείτε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για συζήτηση σχετικά με θεραπείες, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών χαπιών εάν εξακολουθεί να απαιτείται αντισύλληψη, πρότεινε η Faubion.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καταπολεμήστε την απώλεια μνήμης στην εμμηνόπαυση

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Η ορμονική θεραπεία δεν αποτρέπει τις χρόνιες ασθένειες μετά την εμμηνόπαυση

Γ. Κρεατσάς στο healthweb: Στην Ελλάδα ένα στα χίλια κορίτσια γεννιούνται χωρίς κόλπο και μήτρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.