Ψυχική Υγεία

Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου και των αναπαραγωγικών σας ετών. Μερικές γυναίκες ανυπομονούν για αυτήν την αλλαγή, ενώ άλλες όχι. Οι περισσότερες γυναίκες, ωστόσο, δεν καλωσορίζουν τα συμπτώματα που έρχονται με την εμμηνόπαυση – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ψυχική τους υγεία. Εδώ, οι ειδικοί πραγματοποιούν μια πλήρη αξιολόγηση σωματικής και ψυχικής υγείας για να σας προτείνουν την καλύτερη θεραπεία για τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην ψυχική σας υγεία, καθώς και τις προτεινόμενες θεραπευτικές επιλογές.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Ο ορισμός της εμμηνόπαυσης είναι όταν δεν είχατε περίοδο για έναν ολόκληρο χρόνο. Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 51. Ωστόσο, το σώμα σας αρχίζει να αλλάζει πολλά χρόνια πριν φτάσετε στην εμμηνόπαυση. Αυτό το στάδιο ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Κατά την περιεμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αρχίζουν να μειώνονται. Μόλις φτάσετε στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών σας σταθεροποιούνται. Όμως, μέχρι τότε, η διακύμανση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ζητήματα.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα για σύντομο χρονικό διάστημα. Για άλλους, συμπτώματα όπως εξάψεις, ξηρότητα κόλπου, διαταραχές ύπνου και προβλήματα μνήμης αλλάζουν τη ζωή και διαρκούν αρκετά χρόνια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις σας, τον ύπνο σας, το βάρος σας και την ψυχική σας υγεία. Ενώ η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική εξέλιξη της ζωής που περνάει κάθε γυναίκα, κάθε γυναίκα την βιώνει επίσης διαφορετικά.

Προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση

Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη. Η διάθεσή σας μπορεί να αλλάξει γρήγορα και να ποικίλλει πολύ, από γέλιο σε κλάμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Πώς συνδέονται τα επίπεδα οιστρογόνων με τη διάθεσή σας; Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο κατά την εμμηνόπαυση από ό,τι σε άλλες περιόδους της ζωής τους.

Η εμμηνόπαυση και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια. Εκτός από την αλλαγή των επιπέδων οιστρογόνων, οι άγρυπνες νύχτες μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αλλαγές στη διάθεση. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι εξάψεις και οι αίσθημα παλμών της καρδιάς τη νύχτα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε εκνευρισμένοι, ανήσυχοι και ευερέθιστοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θεραπευτικές επιλογές για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ζείτε με συχνές εξάψεις, άγριες εναλλαγές της διάθεσης ή επεισόδια μείζονος κατάθλιψης. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Για παράδειγμα, οι ειδικοί μας μπορεί να συστήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) ή βιολογική ορμονοθεραπεία για την αντικατάσταση των οιστρογόνων που έχετε χάσει. Η HRT μπορεί να κυκλοφορήσει σε χάπια, κρέμες, έμπλαστρα, ενέσεις ή σφαιρίδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ορμονική θεραπεία δεν αποτρέπει τις χρόνιες ασθένειες μετά την εμμηνόπαυση

Τι είναι τα αγγειοκινητικά συμπτώματα που εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να γίνουν έντονες

Αυτό που τρώτε μπορεί να συμβάλλει στους πόνους της περιόδου σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μείωση του πειρασμού της απιστίας στις σχέσεις

Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας απιστίας, η ανάληψη προοπτικής παρακινεί τους ανθρώπους να συμπονούν τα συναισθήματα των συντρόφων τους και να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον δεσμό με τον εν λόγω σύντροφο, ενισχύοντας έτσι την υπάρχουσα σχέση.

Η ανεπαρκής μόρφωση συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη

"Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χαμηλός αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση". "Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τον αλφαβητισμό - όπως η φτώχεια ή η διαβίωση σε περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθεί να παρατηρείται χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού".