Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμμηνόπαυση: Η ορμονική θεραπεία δεν αποτρέπει τις χρόνιες ασθένειες μετά την εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση: Η ορμονική θεραπεία δεν αποτρέπει τις χρόνιες ασθένειες μετά την εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση: την καλύτερη περίπτωση, η ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και έχει συνδεθεί με πρόσθετους κινδύνους.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν για άλλη μια φορά τους γιατρούς και τις γυναίκες να μην χρησιμοποιούν ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση για να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες — 20 χρόνια αφότου μια δοκιμή ορόσημο διέψευσε αυτές τις ελπίδες.

Εμμηνόπαυση και ορμονοθεραπεία

Σε ενημερωμένες συστάσεις, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) επαναλαμβάνει τις προηγούμενες συμβουλές της για την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση: Δεν πρέπει να συνταγογραφείται ως τρόπος μείωσης των κινδύνων καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ή οποιασδήποτε άλλης χρόνιας κατάστασης υγείας.

Αυτό βασίζεται σε χρόνια αποδεικτικών στοιχείων ότι ενώ η ορμονική θεραπεία μπορεί να μειώσει ορισμένους κινδύνους ασθενειών, δεν έχει καμία επίδραση σε άλλες — και, το πιο ανησυχητικό, αυξάνει τους κινδύνους ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού, το εγκεφαλικό και η άνοια. “Καταλήξαμε ότι δεν υπάρχει καθαρό όφελος. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι αλληλοεξουδετερώνονται”, δήλωσε ο Δρ Τζέιμς Στίβερμερ, μέλος της ομάδας Task Force.

Το USPSTF είναι μια ομάδα εθελοντών εμπειρογνωμόνων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση που κάνει συστάσεις για προληπτικές πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης, όπως έλεγχοι ασθενειών και χρήση φαρμάκων για τη μείωση των κινδύνων ασθενειών.

Η Task Force κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με συστάσεις σχετικά με την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση πριν από 20 χρόνια, μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων από μια δοκιμή ορόσημο που ονομάζεται Women’s Health Initiative. Δημιουργήθηκε για να δοκιμάσει τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι η λήψη ορμονών μετά την εμμηνόπαυση θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των γυναικών από καρδιακές παθήσεις και άλλες σημαντικές χρόνιες παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής ανέτρεψαν αυτή τη σκέψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ορμονική θεραπεία στην πραγματικότητα αύξησε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβων αίματος και καρκίνου του μαστού.

Στα χρόνια που πέρασαν, περαιτέρω έρευνες υποστήριξαν αυτά τα ευρήματα: Στην καλύτερη περίπτωση, η ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και έχει συνδεθεί με πρόσθετους κινδύνους — συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης πιθανότητας εμφάνισης ακράτειας ούρων, χοληδόχου κύστης ασθένεια ή άνοια.

Φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένα οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καταγμάτων των οστών και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά δεν υπερτερούν των κινδύνων, σύμφωνα με το USPSTF. Και με τα χρόνια, η επιτροπή έχει ενημερώσει τις συστάσεις της αρκετές φορές — καταλήγοντας πάντα στο ίδιο συμπέρασμα. Οι περιοδικές ενημερώσεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας της Task Force, είπε ο Stevermer, έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν τυχόν νέα στοιχεία.

Αλλά επίσης δεν είναι κακό να επαναλάβουμε αυτή τη συγκεκριμένη σύσταση, σύμφωνα με την Δρ Alison Huang, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Συνέγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την 1η Νοεμβρίου με τις συστάσεις στο Journal of the American Medical Association. «Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη μερικές γυναίκες που ελπίζουν ότι η ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση θα τις κρατήσει υγιείς», είπε η Χουάνγκ. Μερικοί γιατροί, πρόσθεσε, έχουν επίσης αυτή την πεποίθηση.

Στα χρόνια που πέρασαν από τη δοκιμή Women’s Health Initiative, ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο χρόνος της ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι καθοριστικός: Οι γυναίκες σε αυτή τη δοκιμή είχαν συχνά περάσει αρκετά από την εμμηνόπαυση και η θεωρία είναι ότι η ορμονική υποκατάσταση μπορεί να αποφέρει οφέλη μόνο εάν ξεκινήσει νωρίς. στην αρχή της εμμηνόπαυσης.

Αλλά δεν υπάρχει καμία βάσιμη απόδειξη ότι συμβαίνει αυτό, είπαν τόσο ο Huang όσο και ο Stevermer. “Εάν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας”, είπε ο Huang, “αυτή δεν είναι η σωστή στρατηγική. Νομίζω ότι αυτές οι ενημερωμένες συστάσεις το ενισχύουν.” Τόνισε επίσης ένα άλλο σημείο: Ακόμα κι αν η ορμονοθεραπεία ήταν ευεργετική για σύντομο χρονικό διάστημα και προκαλούσε βλάβη πριν από τότε, θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη. «Πόση ώρα το παίρνεις;» είπε ο Χουάνγκ. «Πότε σταματάς;»

Όλα αυτά, και οι δύο γιατροί τόνισαν ότι οι συστάσεις αφορούν μόνο την πρόληψη ασθενειών. Κανείς δεν λέει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ορμονοθεραπεία για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των έντονων εξάψεων και της κολπικής ξηρότητας.

Στην πραγματικότητα, είπε ο Huang, η ορμονοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία που υπάρχει για τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις — οι οποίες, για ορισμένες γυναίκες, μπορεί να είναι εξουθενωτικές. Όταν χρησιμοποιείται ορμονική θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συμβουλεύει τη λήψη της χαμηλότερης δόσης που βοηθά, για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Δεδομένων των πιθανών κινδύνων, ωστόσο, πολλές γυναίκες θέλουν μη ορμονικές επιλογές. Δυστυχώς, είπε ο Huang, καμία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική όσο η ορμονοθεραπεία. Επιπλέον, πρόσθεσε, εναλλακτικές λύσεις όπως τα αντικαταθλιπτικά και το αντισπασμωδικό φάρμακο γκαμπαπεντίνη δεν έχουν υποστεί τον αυστηρό έλεγχο ασφαλείας που έχει η ορμονική θεραπεία.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είπαν και οι δύο γιατροί, είναι ότι οι ορμόνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ασθενειών. Τα καλά νέα, είπε ο Stevermer, είναι ότι υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για τον περιορισμό των κινδύνων καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαφόρων μορφών καρκίνου — που κυμαίνονται από μια υγιεινή διατροφή και άσκηση, μέχρι την ανίχνευση και θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, έως τον έλεγχο του μαστού και καρκίνους του παχέος εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία συνδέεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Πώς σχετίζεται το ίσιωμα μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

Πώς η διατροφή επηρεάζει τους πόνους της περιόδου;

Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon