Συνταγές

Συνταγή της ημέρας ORAC: Ψάρι ψητό με ψητά λαχανικά με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηροράκη

Συνταγή της ημέρας ORAC: Ψάρι ψητό με ψητά λαχανικά με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηροράκη

 

‘’Ψάρι ψητό με ψητά λαχανικά’’ από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές για ψητό ψάρι. Δοκιμάστε το!

 Χρόνος προετοιμασίας: 10΄

Χρόνος ψησίματος: 20΄

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 500γρ. (4 φέτες) ξιφία ή ψάρι φιλέτο
  • 2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες στη μέση
  • 4 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε ροδέλες
  • 4κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Φέτες λεμονιού
  • Δεντρολίβανο
  • Μίγμα από 4 πιπέρια (ή απλό ή μαύρο πιπέρι)
  • Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε καλά το ψάρι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τους τα ψάρια, σαν «δεματάκια».

2. Ρίχνουμε πιπέρι στο ψάρι και προσθέτουμε μια πρέζα δεντρολίβανο. Βάζουμε την κάθε φέτα ψάρι στο κέντρο κάθε λαδόκολλας. Τοποθετούμε από πάνω την ντομάτα και τα υπόλοιπα λαχανικά, ρίχνουμε μερικούς κόκκους από το χοντρό αλάτι και τα πιπέρια και από 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κλείνουμε καλά όλες τις λαδόκολλες και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

3. Ψήνουμε μέσα σε ταψί με ελάχιστο νερό, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά.

4. Σερβίρουμε το ψάρι μέσα στη λαδόκολλα, περιχύνοντας το με λεμόνι.

Πρόταση μαγειρέματος: Το ψήσιμο του ψαριού π.χ. ξιφία μαζί με τα λαχανικά το κάνει πιο ζουμερό. Συγχρόνως είναι και οπτικά ωραίος ο συνδυασμός των δύο υλικών.

Διατροφικό σχόλιο: Τα ψάρια γενικότερα περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών Α, D και φωσφόρου, τα οποία ενισχύουν την καλή όραση, αλλά και ευρύτερα την άμυνα του οργανισμού. Πολύ περισσότερο προσφέρουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες τους. Το «πάντρεμα» των ω-3 λιπαρών με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τα λαχανικά, αναδεικνύει ένα γευστικό συνδυασμό που προσφέρει απόλυτη προστασία στην υγεία. Η προσθήκη μυρωδικών πολλαπλασιάζει την ποσότητα μονάδων ORAC της συγκεκριμένης συνταγής και προσφέρει μοναδικές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και οι τερπενοειδείς ουσίες,  που δημιουργούν μία διατροφική ασπίδα για την καρδιά και τα αγγεία.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 3.250 in Vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.