Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια φρούτα συστήνονται για ευαίσθητο στομάχι

Ποια φρούτα συστήνονται για ευαίσθητο στομάχι

Μπορεί σύμφωνα με τον κατάλογο Dirty Dozen (Βρώμικα Δώδεκα) του οργανισμού Environmental Working Group (EWG) οι φράουλες να βρίσκονται στην πρώτη θέση με τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, παρόλα αυτά έχουν θέση στη διατροφή μας, ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντικούς προκειμένου να ανακαλύψουν πώς επιδρά το εκχύλισμα φράουλας στο στομάχι, σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ποντικοί που έτρωγαν φράουλες επί 10 μέρες προτού τους δοθεί να καταναλώσουν αλκοόλ, παρουσίασαν λιγότερα έλκη στομάχου σε σχέση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωσαν εκχύλισμα φράουλας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν πως τα θετικά οφέλη της φράουλας συνδέονται με τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει αλλά και τις φαινολικές ενώσεις (οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντι-θρομβωτικές ιδιότητες). Κάπως έτσι, η φράουλα ενεργοποιεί σημαντικά ένζυμα στο σώμα, σύμφωνα με το ScienceDaily. Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ίδια οφέλη θα έχει η φράουλα και στο ανθρώπινο σώμα. Και παρότι είναι αυτονόητο, οι ερευνητές τονίζουν πως η κατανάλωση φράουλας μετά την κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι κανένα θετικό αντίκτυπο στην υγεία του στομάχου.

Φράουλες vs χοληστερόλη

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry εξετάστηκε η σχέση της φράουλας με τη χοληστερόλη Στη μελέτη, υγιείς άνθρωποι που έφαγαν περίπου 3 φλιτζάνια φράουλες καθημερινά παρουσίασαν κατά 14% μείωση της LDL ή “κακής” χοληστερόλης –και πτώση 9% της συνολικής τους χοληστερόλης- μετά από έναν μήνα. Αυτή η επίδραση μπορεί να οφείλεται στα υψηλά τους επίπεδα σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που δίνουν στις φράουλες το έντονο χρώμα τους, λέει ο επικεφαλής της έρευνας Maurizio Battino, Ph.D. βοηθός καθηγητής βιοχημείας στο ιταλικό Πολυτεχνείο Marche.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Μαγιονέζα αβοκάντο: Απολαύστε την αγαπημένη σας σάλτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Καρπούζι: Όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου

Καρπούζι: Ενώ η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Μανταρίνια: Σημαντική προσθήκη στον αγώνα κατά της δυσκοιλιότητας

Μανταρίνια: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνη C, τα μανταρίνια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Close Icon