Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ενώ πολλά τρόφιμα είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, ορισμένα είδη διατροφής μπορεί πραγματικά να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές καλό θα ήταν να περιορίσουμε για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Πολύ επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι και το ζαμπόν, περιέχουν συντηρητικά όπως τα νιτρώδη, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα μας. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου. Καλύτερα να επιλέγετε φρέσκο κρέας, ψάρι, πουλερικά ή φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και οι φακές, για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η ζάχαρη μπορεί να προάγει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα, η οποία θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.  Είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά, χυμούς φρούτων με πρόσθετη ζάχαρη, κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά. Επιλέξτε φρούτα ολόκληρα αντί για χυμούς και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ψητά ή καπνιστά τρόφιμα

Όταν ψήνουμε ή καπνίζουμε τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να σχηματιστούν επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικά αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Αυτές οι ουσίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές τις ουσίες, μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσετε, ψήστε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και αποφύγετε το κάψιμο των τροφίμων. Επίσης, επιλέξτε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στον ατμό, το βράσιμο ή το μαγείρεμα στη σχάρα.

Ψητά ή καπνιστά τρόφιμα

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή ψητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου, καλό είναι να μιλήσετε στο γιατρό σας για μια εξατομικευμένη διατροφική συμβουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος: Συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσοθεραπείας - Νέα έρευνα

Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Αυτή η τεχνική κατάψυξης θα μπορούσε να είναι το επόμενο σύνορο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη και τροφές που περιέχουν αυτή τη NMN

NMN: Η NMN είναι μια φυσική ένωση που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή της NAD+, ενός συνενζύμου που είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό, την επιδιόρθωση του DNA και τη λειτουργία των κυττάρων.

Το δημοφιλές ποτό που θωρακίζει την υγεία του νεφρού

Νεφρά:Τα cranberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της προαγωγής της υγείας των νεφρών.

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη αλευρόπιτα με σπανάκι και φέτα

Αλευρόπιτα: Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Ένας ισχυρός σύμμαχος στη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Ελιά: Για να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα οφέλη της ελιάς για την υγεία, οι ερευνητές διερευνούν τις δυνατότητες του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς στη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

4+1 ιδέες για να σε συντροφεύουν στην μελέτη σου

Σνακ Μελέτη: Όταν μελετάτε για πολλές ώρες, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε τον εγκέφαλό σας με τα σωστά σνακ για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να εστιάσετε ευκρινή.

Close Icon