Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του Μαστού: Οι πρωτεΐνες στο γάλα και το αίμα για τον πρώιμο εντοπισμό της νόσου

Καρκίνος του Μαστού: Οι πρωτεΐνες στο γάλα και το αίμα για τον πρώιμο εντοπισμό της νόσου

Η ομάδα μας αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη χρήση ορού αίματος για τον εντοπισμό πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να εμπλέκονται με τον καρκίνο του μαστού. Η μετάβαση από το μητρικό γάλα στον ορό αίματος θα επέτρεπε σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και αναπαραγωγικής κατάστασης να ελέγχονται για τη νόσο και όχι μόνο σε εκείνα που θηλάζουν.

Καρκίνος του Μαστού: Οι γιατροί μπορεί κάποια μέρα να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν σωματικά υγρά για να ανιχνεύσουν μη επεμβατικά τον καρκίνο του μαστού σε ασθενείς νωρίτερα από ό,τι είναι δυνατόν τώρα. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στις Η.Π.Α. και σήμερα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτων από καρκίνο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία οδηγεί σε καλύτερες προγνώσεις για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Αλλά οι μαστογραφίες έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικές για άτομα κάτω των 40 ετών, καθώς ο ιστός του μαστού τους είναι πιο πυκνός και ο προληπτικός έλεγχος και οι βιοψίες μπορεί να είναι δυσάρεστες. Στο μητρικό γάλα και στον ορό αίματος, οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της εργαστηριακής μου ομάδας, έχουν εντοπίσει πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του όγκου. Τελικά, βιοχημικοί όπως οι συνάδελφοί μου και ελπίζω να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο για να δημιουργήσουμε ένα πάνελ βιοδεικτών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για να ανιχνεύσουν νωρίτερα τον καρκίνο του μαστού, βοηθώντας επομένως στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Οι πρωτεΐνες ως βιοδείκτες για το τι συμβαίνει

Οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν τις πρωτεΐνες που υπάρχουν σε διάφορους ιστούς, από βιοψίες όγκων έως βιολογικά υγρά, όπως αίμα, σάλιο, ούρα, δάκρυα ή μητρικό γάλα. Αυτή η τεχνική είναι ένα παράδειγμα μελέτης του πρωτεώματος ενός δείγματος – όλων των πρωτεϊνών σε ένα συγκεκριμένο κύτταρο, οργανισμό ή είδος. Το πεδίο ονομάζεται πρωτεομική. Η Proteomics μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο όταν οι ερευνητές συγκρίνουν τα πρωτεώματα ατόμων από διαφορετικές ομάδες, όπως στο αίμα από υγιείς ανθρώπους έναντι εκείνων με καρκίνο του μαστού. Αυτό το είδος σύγκρισης περιπτώσεων ελέγχου μπορεί να προσδιορίσει μια μεμονωμένη πρωτεΐνη ή μια ομάδα πρωτεϊνών και τις παραλλαγές τους που είναι συγκεκριμένες για μια κατάσταση. Αυτό ψάχνουμε εγώ και οι συνάδελφοί μου: πρωτεΐνες που υπάρχουν μόνο στα δείγματα από άτομα που έχουν καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες τους αποκαλούν βιοδείκτες επειδή σηματοδοτούν ότι ένας ασθενής έχει μια συγκεκριμένη πάθηση. Μόλις οι υποψήφιοί μας επαληθευτούν από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνουν πολλούς ασθενείς, ελπίζουμε ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του μελλοντικού κινδύνου κάποιου να αναπτύξει τη νόσο. Οι γιατροί μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιούν βιοδείκτες για τον καρκίνο του μαστού για να μετρήσουν την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία. Για παράδειγμα, τα μόρια του καρκινικού αντιγόνου 15-3 (CA 15-3) και του καρκινομυβρονικού αντιγόνου (CEA) είναι αυξημένα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, επομένως η παρακολούθηση των επιπέδων τους μπορεί να ενημερώσει τους γιατρούς εάν η θεραπεία αποδίδει. Οι κληρονομικές παραλλαγές των γονιδίων BRCA1/2 μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες στον έλεγχο για τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους βιοδείκτες δεν βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές προτιμούν τις πρωτεΐνες ως καρκινικούς βιοδείκτες έναντι των γενετικών υλικών DNA και RNA, επειδή οι πρωτεΐνες παρέχουν ένα στιγμιότυπο του τι συμβαίνει στο σώμα ενός ασθενούς τη στιγμή που συλλέγεται ένα δείγμα. Το DNA και το RNA μπορούν να σας πουν εάν ένα συγκεκριμένο γονίδιο είναι ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο, αλλά όχι η ενεργή μορφή της πρωτεΐνης για την οποία κωδικοποιεί ή η σχετική αφθονία πρωτεϊνών. Η ανάλυση πρωτεΐνης μπορεί επίσης να αποκαλύψει αλλαγές που έχει υποστεί η πρωτεΐνη και αλληλεπιδράσεις πρωτεΐνης-πρωτεΐνης που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας μιας πρωτεΐνης.

Οφέλη από βιοδείκτες γάλακτος και ορού

Το μητρικό γάλα και ο ορός αίματος είναι δύο σωματικά υγρά που μπορούν να συλλεχθούν μη επεμβατικά και που δίνουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο σώμα όταν συλλέγονται. Το μητρικό γάλα περιέχει εκκρινόμενες πρωτεΐνες, κύτταρα του ανοσοποιητικού και απολεσθέντα κύτταρα των γαλακτοφόρων αγωγών. Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, το στήθος εργάζεται ενεργά για να δημιουργήσει γάλα για να ταΐσει ένα βρέφος. Οποιεσδήποτε ανωμαλίες στο μητρικό γάλα αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση στο σώμα. Ορισμένες πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα κυκλοφορούν επίσης σε όλο το σώμα και μπορούν να βρεθούν και στον ορό του αίματος. Ο ορός είναι το υγρό μέρος του αίματος μετά την αφαίρεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιέχει όλες τις ίδιες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αίμα, μείον τους παράγοντες πήξης, επιτρέποντας επομένως την παρακολούθηση των επιπέδων πρωτεΐνης στην κυκλοφορία. Η στένωση ενός βιοδείκτη με βάση τον ορό θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο κάθε γυναίκας, όχι μόνο μιας που αυτή τη στιγμή θηλάζει. Οι πρωτεΐνες που έχουμε βρει στο μητρικό γάλα και έχουν αναγνωριστεί ως μη φυσιολογικές στον καρκίνο του μαστού εμπλέκονται στην ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να διαιρούνται, να πολλαπλασιάζονται και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Όλα προάγουν την εξέλιξη της νόσου. Οι συνάδελφοί μου και εγώ θεωρούμε επί του παρόντος αυτές τις πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος ως προσχέδιο βιοδείκτη για τον καρκίνο του μαστού. Η ομάδα μας αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη χρήση ορού αίματος για τον εντοπισμό πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να εμπλέκονται με τον καρκίνο του μαστού. Η μετάβαση από το μητρικό γάλα στον ορό αίματος θα επέτρεπε σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και αναπαραγωγικής κατάστασης να ελέγχονται για τη νόσο και όχι μόνο σε εκείνα που θηλάζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος του Μαστού: Η μαστεκτομή μείωσης του κινδύνου μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από τη νόσο

To «Άλμα Ζωής» στο Πανελλήνιο Συνέδριο "Mapping the Unknown in Oncology"

Μύθοι για τον καρκίνο το στήθους που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon