Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπριάμ: Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο

Μπριάμ: Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο

Μπριάμ: Το μπριάμ είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε μαζί με τραγανό ψωμί, φέτα ή ακόμα και ψητά κρέατα.

Το μπριάμ είναι ένα νόστιμο ελληνικό ψητό πιάτο λαχανικών που ξεχειλίζει από γεύσεις και χρώματα. Είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό πιάτο που συνδυάζει διάφορα λαχανικά εποχής, βότανα και ελαιόλαδο. Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μπριάμ.


Συστατικά συνταγής

  • 2 μεσαίου μεγέθους πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε φέτες
  • 2 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 κίτρινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο ταψί ή ταψί ψησίματος, τοποθετήστε τις φέτες πατάτας, τις φέτες κολοκυθιού, τις φέτες μελιτζάνας, τις φέτες πιπεριάς, τις φέτες ντομάτας, τις φέτες κρεμμυδιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Απλώστε τα ομοιόμορφα.

Περιχύστε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ένα κουτάλι για να ανακατέψετε απαλά τα λαχανικά για να μοιραστεί το λάδι.

Πασπαλίστε τα λαχανικά με την αποξηραμένη ρίγανη, το αποξηραμένο θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Και πάλι, ανακατέψτε απαλά για να διασφαλίσετε ότι τα καρυκεύματα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Καλύψτε το ταψί ή το ταψί ψησίματος με αλουμινόχαρτο, δημιουργώντας μια σφιχτή σφραγίδα.

Τοποθετήστε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ελέγξτε το σκεύος στα μισά του ψησίματος για να ανακατέψετε τα λαχανικά.

Μόλις τα λαχανικά μαγειρευτούν στην επιθυμητή τρυφερότητα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στα λαχανικά να αποκτήσουν μια ελαφρώς τραγανή και καραμελωμένη υφή.

Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το μπριάμ να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε το μπριάμ ζεστό ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για περισσότερη φρεσκάδα και γεύση.

Το μπριάμ είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε μαζί με τραγανό ψωμί, φέτα ή ακόμα και ψητά κρέατα. Τα ζωντανά χρώματα, τα αρωματικά βότανα και ο συνδυασμός ψητών λαχανικών το καθιστούν ένα απολαυστικό και υγιεινό καλοκαιρινό πιάτο που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Απολαύστε το!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγάλη Τρίτη: Τι τρώμε σήμερα όσοι νηστεύουμε;

Ελληνικό παραδοσιακό μπριάμ για boost βιταμινών

Φροντίστε τον εαυτό σας...μαγειρεύοντάς σας υγιεινά

Ratatouille - Το μπριάμ που θα σας μείνει αξέχαστο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon