Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπριάμ: Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο

Μπριάμ: Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο

Μπριάμ: Το μπριάμ είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε μαζί με τραγανό ψωμί, φέτα ή ακόμα και ψητά κρέατα.


Το μπριάμ είναι ένα νόστιμο ελληνικό ψητό πιάτο λαχανικών που ξεχειλίζει από γεύσεις και χρώματα. Είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό πιάτο που συνδυάζει διάφορα λαχανικά εποχής, βότανα και ελαιόλαδο. Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μπριάμ.

Συστατικά συνταγής

  • 2 μεσαίου μεγέθους πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε φέτες
  • 2 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 κίτρινες πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο ταψί ή ταψί ψησίματος, τοποθετήστε τις φέτες πατάτας, τις φέτες κολοκυθιού, τις φέτες μελιτζάνας, τις φέτες πιπεριάς, τις φέτες ντομάτας, τις φέτες κρεμμυδιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Απλώστε τα ομοιόμορφα.

Περιχύστε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ένα κουτάλι για να ανακατέψετε απαλά τα λαχανικά για να μοιραστεί το λάδι.

Πασπαλίστε τα λαχανικά με την αποξηραμένη ρίγανη, το αποξηραμένο θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Και πάλι, ανακατέψτε απαλά για να διασφαλίσετε ότι τα καρυκεύματα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Καλύψτε το ταψί ή το ταψί ψησίματος με αλουμινόχαρτο, δημιουργώντας μια σφιχτή σφραγίδα.

Τοποθετήστε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ελέγξτε το σκεύος στα μισά του ψησίματος για να ανακατέψετε τα λαχανικά.

Μόλις τα λαχανικά μαγειρευτούν στην επιθυμητή τρυφερότητα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στα λαχανικά να αποκτήσουν μια ελαφρώς τραγανή και καραμελωμένη υφή.

Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το μπριάμ να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε το μπριάμ ζεστό ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για περισσότερη φρεσκάδα και γεύση.

Το μπριάμ είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε μαζί με τραγανό ψωμί, φέτα ή ακόμα και ψητά κρέατα. Τα ζωντανά χρώματα, τα αρωματικά βότανα και ο συνδυασμός ψητών λαχανικών το καθιστούν ένα απολαυστικό και υγιεινό καλοκαιρινό πιάτο που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Απολαύστε το!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγάλη Τρίτη: Τι τρώμε σήμερα όσοι νηστεύουμε;

Ελληνικό παραδοσιακό μπριάμ για boost βιταμινών

Φροντίστε τον εαυτό σας...μαγειρεύοντάς σας υγιεινά

Ratatouille - Το μπριάμ που θα σας μείνει αξέχαστο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon