Συνταγές

Vegan Συνταγή: Το γαλλικό μπριάμ στην κατσαρόλα

Vegan Συνταγή: Το γαλλικό μπριάμ στην κατσαρόλα

Ψάχνοντας για περίεργες, ξεχωριστές γεύσεις βρήκαμε τη συνταγή για το Ratatouille και δεν αναφερόμαστε στον ποντικό σεφ, του ομώνυμου animation.

Vegan Συνταγή: Μας αρέσει να δοκιμάζουμε νέα, ευφάνταστα πιάτα από διάφορα μέρη του κόσμου. Άλλωστε οι γαστρονομικές αναζητήσεις συνδυάζουν ταξίδι και γεύση.

Η γαλλική κουζίνα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες. Εκλεπτυσμένο φαγητό και ντελικάτες γεύσεις είναι τα συστατικά που συνθέτουν τα φαγητά που έρχονται από τη Γαλλία.

Ψάχνοντας για περίεργες, ξεχωριστές γεύσεις βρήκαμε τη συνταγή για το Ratatouille και δεν αναφερόμαστε στον ποντικό σεφ, του ομώνυμου animation.

Το Ratatouille (ρατατούι)είναι ένα γαλλικό πιάτο με ψητά λαχανικά με καταγωγή από τη Νίκαια (ratatouille niçoise). Μοιάζει πολύ με το ελληνικό μπριάμ με ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, κρεμμύδια, πιπεριές κ.α.

Δοκιμάσαμε τη συνταγή της Ντίνας Νικολάου και ξετρελαθήκαμε. Πρόκειται για Ratatouille στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο, με εξίσου λαχταριστό αποτέλεσμα, που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα. Είναι πολύ απλή συνταγή και γίνεται σχετικά γρήγορα.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

100 ml ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ή 3 τσακώνικες), κομμένες σε μέτρια κομμάτια

3 κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια

1 κιλό ώριμες, σφικτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

2 – 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε τα υλικά από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα άλλες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τις κομμένες μελιτζάνες για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα. Μεταφέρουμε και αυτά τα υλικά στο μπολ με τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το θυμάρι, τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να διαλύονται.

Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα σοταρισμένα υλικά, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, (δεν τα αφήνουμε να μελώσουν), και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, σαν κλασικό λαδερό.

Καλή όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα πραγματικά οφέλη της νηστείας

Αποτοξινωθείτε κάνοντας τη δίαιτα της Σαρακοστής

Το αλφαβητάρι των καλοκαιρινών φαγητών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ανακατεύετε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και προσθέτετε αυτό το παχύ μίγμα στο βούτυρο. Το ανακατεύετε καλά και ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμονιού. Μεταφέρετε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και την περιχύνετε με το γλάσο. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και το αφήνετε να στεγνώσει.

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.