Διατροφή

Λαχανικά πρωτεΐνη: Ποια είναι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης;

Λαχανικά πρωτεΐνη: Ποια είναι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης;

Λαχανικά πρωτεΐνη: Οι περισσότεροι άνθρωποι προτείνουν ότι τα πράσινα λαχανικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Περιλαμβάνουμε λαχανικά σε κάθε γεύμα. Όχι μόνο κάνουν τα γεύματά μας ελκυστικά και νόστιμα, αλλά διασφαλίζουν επίσης ότι το σώμα μας λαμβάνει μια ευρύτερη ποικιλία ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι προτείνουν ότι τα πράσινα λαχανικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όταν πρόκειται για την κατανάλωση λαχανικών. Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά η διατροφή σας πρέπει να επικεντρώνεται σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Εάν είστε χορτοφάγος και αναζητάτε τρόπους να προσθέσετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας, δοκιμάστε αυτά τα πλούσια σε πρωτεΐνες λαχανικά καθώς η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του σώματός σας. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή και επιδιόρθωση ιστών, καθώς και για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών. Η πρωτεΐνη απαιτείται για την ανάπτυξη των οστών, των μυών, του δέρματος και του αίματος και χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας. Η πρωτεΐνη μεταφέρει την αιμοσφαιρίνη, η οποία παρέχει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρά μας. Επιπλέον, βοηθά επίσης στη μεταφορά μετάλλων και βιταμινών στα κύτταρα που τα απαιτούν. Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, χρειάζεστε πρωτεΐνη σε καθημερινή βάση.

1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και λίγες θερμίδες. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, τα οποία υποστηρίζουν την καλή υγεία. Το φυλλικό οξύ, το μαγγάνιο, το κάλιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Κ και C βρίσκονται όλα στο μπρόκολο. Περιλαμβάνει επίσης γλυκοζινολικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον καρκίνο.

2. Μπιζέλια

Ο αρακάς είναι μια πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μικρές λιχουδιές έχουν λιγότερα λιπαρά και χοληστερόλη. Τα μπιζέλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, χαλκό, φώσφορο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο. Περιλαμβάνουν επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η κουμεστρόλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου. Αν δεν έχετε ακόμη συμπεριλάβει τον αρακά στη διατροφή σας, τώρα είναι η ώρα. Ο αρακάς είναι υπέροχος σε κάρυ, σαλάτες και άλλα πιάτα.

3. Λάχανο

Το λάχανο είναι μια άλλη εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης. Περιλαμβάνει επίσης φαινολικές χημικές ουσίες, οι οποίες του παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη. Το λάχανο μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα στον ατμό, να βράσει ή να σοταριστεί και να καταναλωθεί σε τακτική βάση για βέλτιστο όφελος. Το κατσαρό λάχανο περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες Κ, C, Α και Β6, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Περιλαμβάνει επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αντίστοιχα.

4. Γλυκό καλαμπόκι

Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά το γλυκό καλαμπόκι είναι επίσης λαχανικό! Το γλυκό καλαμπόκι είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνη, ικανοποιώντας περίπου το 9 τοις εκατό της πρωτεΐνης που χρειάζεστε κάθε μέρα. Το καλαμπόκι περιέχει επίσης θειαμίνη, βιταμίνες C και B6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τα καλαμπόκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σάντουιτς, σούπες και σαλάτες για να παραμείνετε υγιείς.

5. Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό το προσαρμόσιμο λαχανικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές κουζίνες. Το κουνουπίδι περιέχει sinigrin εκτός από κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνες C και K και σίδηρο. Αυτό το μόριο γλυκοσινολικού μπορεί να έχει αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

6. Σπανάκι

Το σπανάκι πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η πρωτεΐνη, μαζί με τα απαραίτητα αμινοξέα, υποστηρίζεται ότι συμβάλλει στο 30 τοις εκατό των θερμίδων της. Το σπανάκι είναι η δεύτερη πιο πλούσια πηγή πρωτεΐνης στα λαχανικά. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία της όρασης και στην προώθηση της υγιούς ροής του αίματος, μεταξύ άλλων.

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Εάν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη καθημερινά, μπορεί να χτίσει μυς, να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους , να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής, να ενισχύσει τα οστά και να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Έτσι, προσθέστε αυτά τα πλούσια σε πρωτεΐνες λαχανικά στη διατροφή σας και φτιάξτε για τον εαυτό σας νόστιμα αλλά θρεπτικά γεύματα για να παραμείνετε υγιείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δροσιστικές συνταγές κρύας σούπας για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν στην χορτοφαγική διατροφή;

Πιπεριές: Υπέροχα χρώματα και μοναδικά οφέλη για την υγεία

Μπορούν οι σαλάτες να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε άπαχη πρωτεΐνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.