Διατροφή

Φαγόπυρο οφέλη: Πώς μπορεί να είναι ωφέλιμο το φαγόπυρο;

Φαγόπυρο οφέλη: Πώς μπορεί να είναι ωφέλιμο το φαγόπυρο;

Φαγόπυρο οφέλη: Είναι ένα αρκετά εκπληκτικό μικρό δημητριακό που έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή τον τελευταίο καιρό για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία. 

Έχετε ακούσει ποτέ για το φαγόπυρο; Είναι ένα αρκετά εκπληκτικό μικρό δημητριακό που έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή τον τελευταίο καιρό για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία. Γιατί λοιπόν όλοι ξετρελαίνονται γι’ αυτό; Τι είναι αυτό που προσελκύει την προσοχή στη διατροφή του φαγόπυρου και ποια είναι τα πολλά οφέλη του φαγόπυρου για την υγεία; Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη του φαγόπυρου που μπορεί να μην γνωρίζετε καν! Από τη βελτιωμένη πέψη έως την καλύτερη υγεία της καρδιάς, το φαγόπυρο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία όλων των ειδών ασθενειών. Φυσικά, όπως και με οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν επίσης ορισμένες παρενέργειες του φαγόπυρου που πρέπει να γνωρίζετε, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η ενσωμάτωση του φαγόπυρου στη διατροφή τους μπορεί να είναι ένας νόστιμος και θρεπτικός τρόπος για τη στήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Στην πραγματικότητα το φαγόπυρο δεν είναι είδος σιταριού, παρόλο που το όνομα μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ούτε κόκκος! Το φαγόπυρο είναι ένας σπόρος που σχετίζεται στενά με το ραβέντι και την οξαλίδα. Αυτός ο σπόρος ήταν ένα σημαντικό μέρος της ινδικής κουζίνας για αιώνες. Είναι βασικό φαγητό σε πολλά μέρη της χώρας, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές, όπου χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή τηγανιτών, χυλού και άλλων παραδοσιακών πιάτων. Κατά τη διάρκεια του ινδουιστικού μήνα νηστείας Navratri, πολλοί άνθρωποι στην Ινδία καταναλώνουν μόνο τροφές από φαγόπυρο, καθώς θεωρείται αγνό και ιερό φαγητό.

Το φαγόπυρο θεωρείται μια θρεπτική τροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα . Υπάρχει επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία του φαγόπυρου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς του να βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Εκτός από τη χρήση του σε παραδοσιακά πιάτα, το φαγόπυρο κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο ως εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη στο αλεύρι σίτου, ιδιαίτερα για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα είναι το φαγόπυρο. Η διατροφή του φαγόπυρου συνδέεται με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά οφέλη του φαγόπυρου για την υγεία:

1. Βελτιωμένη πέψη

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγιούς πέψης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας πέψης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και βοηθούν στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

2. Χαμηλότερα Επίπεδα Χοληστερόλης

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φαγόπυρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το φαγόπυρο περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης.

3. Καλύτερη υγεία της καρδιάς

Εκτός από τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, η κατανάλωση φαγόπυρου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς . Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή στο φαγόπυρο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

4. Βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Τα οφέλη του φαγόπυρου για την υγεία προέρχονται επίσης από το ότι είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψει την αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη ή άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη.

5. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το φαγόπυρο περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως η ρουτίνη και η κερσετίνη. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία έχει συνδεθεί με μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

6. Χωρίς γλουτένη

Τα οφέλη του φαγόπυρου προκύπτουν επίσης από το ότι είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο σιτάρι και άλλα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.

7. Πλούσιο σε Πρωτεΐνη

Το φαγόπυρο είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για τους vegans και τους χορτοφάγους. Περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το καθιστούν μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης.

8. Διαχείριση βάρους

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το φαγόπυρο μπορεί να είναι μια ευεργετική τροφή για τη διαχείριση του βάρους. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

9. Υγεία των οστών

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε σημαντικά μέταλλα όπως το μαγνήσιο και ο φώσφορος, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών οστών. Αυτά τα μέταλλα συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την υγεία των οστών και να αποτρέψουν καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7 οφέλη που παίρνετε από το αλεύρι φαγόπυρου

Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Πώς μπορεί να ρυθμιστεί το σάκχαρο με τη μεσογειακή διατροφή;

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Κάλιο διατροφή: Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και ακόμη και καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Διατροφικά Tips για άτομα με απώλεια μνήμης

Άνοια:Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της γνωστικής υγείας.