Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Kλειδί για ένα υγιές έντερο

Ανθεκτικό άμυλο: Kλειδί για ένα υγιές έντερο

Ανθεκτικό άμυλο: To εντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία των ανθρώπων και ένα υγιές έντερο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, εγκεφάλου και μεταβολισμού.



Τώρα, η έρευνα έχει δείξει ότι ένα μεγάλο μέρος της διατήρησης της υγείας του εντέρου και της τεράστιας συλλογής βακτηρίων του είναι οι φυτικές ίνες, ειδικά ένας τύπος διαιτητικών ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Η CSIRO, η εθνική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας, στο τελευταίο της βιβλίο CSIRO Gut Care Guide μοιράζεται τα τελευταία ευρήματα για την υγεία του εντέρου. Σε αυτό το απόσπασμα οι επιστήμονές εξηγούν τον ρόλο των διαιτητικών ινών.

Οι διαιτητικές ίνες αποτελούνται από μια ποικιλόμορφη ομάδα σύνθετων υδατανθράκων κυρίως φυτικής προέλευσης που δεν πέπτονται – δηλαδή δεν διασπώνται από τα ένζυμα στο ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα.
Δεδομένου ότι οι διαιτητικές ίνες δεν αφομοιώνονται στο λεπτό έντερο, είναι διαθέσιμες ως πηγή τροφής για τους πληθυσμούς μικροβιώματος του εντέρου που αφθονούν στο παχύ έντερο.

Από τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε, οι φυτικές ίνες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου. Μια ποικιλία διαιτητικών ινών δημιουργεί ένα ποικίλο και πιο ανθεκτικό εντερικό μικροβίωμα, που θωρακίζει την υγεία του, δημιουργώντας ένα περιβάλλον λιγότερο ευνοϊκό για την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών μικροβίων, ενώ επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγιή λειτουργία των ιστών και του εντερικού φραγμού .

Ένα υγιές εντερικό περιβάλλον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

Οι ίνες ταξινομούνται γενικά ως διαλυτές ή αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες προέρχονται από ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια, βρώμη, κριθάρι, τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα, ενώ οι αδιάλυτες ίνες προέρχονται επίσης από παρόμοιες πηγές, όπως τρόφιμα ολικής αλέσεως, πράσινα λαχανικά και μη αποφλοιωμένα φρούτα.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι μια αδιάλυτη ίνα που ζυμώνεται εκτενώς από το μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να σχηματιστεί στο μαγείρεμα τροφών όπως οι πατάτες – που αυξάνουν μέτρια το άμυλο εάν μαγειρευτούν και ψυχθούν πριν από το φαγητό.

Άλλες πηγές είναι τα όσπρια, ιδιαίτερα τα ρεβίθια, τα δημητριακά όπως η σίκαλη, το φαγόπυρο, η βρώμη και το κριθάρι, οι πράσινες μπανάνες και τα μαγειρεμένα και ψυγμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως ρύζι, ζυμαρικά και φασόλια.

Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε;

Η συνιστώμενη συνολική ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι 25 g για τις γυναίκες και 30 g για τους άνδρες. Αυτές οι ποσότητες θεωρούνται επαρκείς για τη διατήρηση της λειτουργίας του εντέρου. Ωστόσο, για να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας προτείνει υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη 28 g για τις γυναίκες και 38 g για τους άνδρες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Συνοπτικά, εδώ είναι οι βασικές αρχές της διατροφής CSIRO για το υγιές έντερο:

• Καταναλώστε τουλάχιστον 25-30g διαιτητικών ινών κάθε μέρα.

• Επιλέξτε τρόφιμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο.

• Προσθέστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας αργά.

• Πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα.

• Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

• Περιορίστε την προσθήκη αλατιού και σακχάρων.

• Ελαχιστοποιήστε το αλκοόλ.

• Ασκηθείτε τακτικά – αυτό δημιουργεί κίνηση στο έντερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μαύρα φασόλια είναι τροφή μακροζωίας

Το ανθεκτικό άμυλο βελτιώνει τον μεταβολισμό & εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Οι ξαναζεσταμένοι υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια βάρους

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζαχαρούχα ροφήματα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την καρδιά και ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές

Ζαχαρούχα ροφήματα: Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα ανακάλυψε μια έντονη διάκριση μεταξύ των επιπτώσεων των ζαχαρούχων ροφημάτων και των περιστασιακών γλυκών απολαύσεων στην καρδιοαγγειακή υγεία.

7 πηγές πρωτεΐνης ιδανικές για τη νηστεία

Φυτική πρωτεΐνη: Η φυτική πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι συνήθως πλούσιες

Πόσο ανοίγει το στομάχι μας όταν σκάμε στο φαγητό 

Υπερφαγία: Η επέκταση του στομάχου προκαλεί μια αίσθηση κορεσμού, καθώς οι υποδοχείς στο τοίχωμα του στομάχου στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε.

Φρουκτόζη: Τι να ξέρετε πριν την καταναλώσετε

Φρουκτόζη: Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και μέλι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, κυρίως μέσω επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκαντικών, όπως η υψηλή φρουκτόζη

Οστεοπόρωση: Ένα κομμάτι την ημέρα από αυτό το τυρί μπορεί να βοηθήσει 

Πέρα από το ασβέστιο, το τυρί περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως η πρωτεΐνη και η βιταμίνη K. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναδόμηση του οστικού ιστού, ενώ η βιταμίνη K συμβάλλει στην καλή λειτουργία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την οικοδόμηση των οστών.

Vegan τρόφιμα: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;

Vegan τρόφιμα: Αν και η vegan διατροφή συνήθως επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία, υπάρχουν μερικά εκπληκτικά vegan τρόφιμα που, αν δεν καταναλωθούν σωστά, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.

Διατροφή μητέρας: Μπορεί να διαμορφώσει τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού;

Διατροφή μητέρας: Αυξανόμενη έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική ανάπτυξη, αλλά παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση του παιδιού αργότερα στη ζωή του.

Φυτική διατροφή: Πώς τα φασόλια προσφέρουν υγεία και βιωσιμότητα

Φυτική διατροφή: Καθώς ο κόσμος αναζητά βιώσιμες εναλλακτικές στο κρέας, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα φασόλια και ο αρακάς ίσως είναι οι καλύτερες επιλογές, ξεπερνώντας ακόμα και το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας.

Close Icon