Διατροφή

Γλουτένη: Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Γλουτένη: Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Γλουτένη: Η γλουτένη δίνει στη ζύμη την ελαστικότητά της και δημιουργεί αυτή την υπέροχη υφή που μοιάζει με ψίχα στο ψωμί και τα κέικ.

Η γλουτένη είναι ο όρος που δίνεται σε μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε ορισμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και του ξανθού. Στο ψήσιμο, η γλουτένη δίνει στη ζύμη την ελαστικότητά της και δημιουργεί αυτή την υπέροχη υφή που μοιάζει με ψίχα στο ψωμί και τα κέικ. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα, όπως το μη επεξεργασμένο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη – και υπάρχουν και άλλα τρόφιμα χωρίς γλουτένη που έχουν υποστεί επεξεργασία για την αφαίρεση της γλουτένης ή έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να είναι χωρίς γλουτένη.

Τα καλύτερα τρόφιμα χωρίς γλουτένη για να δοκιμάσετε

1. Φαγόπυρο. Στην πραγματικότητα, ο σπόρος ενός ανθοφόρου φυτού, το φαγόπυρο είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι ορισμένα προϊόντα φαγόπυρου μπορεί να παρασκευάζονται σε φυτό που χειρίζεται επίσης σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι – γι’ αυτό ελέγξτε τις ετικέτες. Το λατρεύουμε στον παπαρουνόσπορο και στο χυλό φαγόπυρου.

2. Ρύζι. Ένα ευέλικτο δημητριακό και απαλλαγμένο από γλουτένη, το ρύζι έχει πολλαπλές χρήσεις – το αυγοτηγανισμένο ρύζι μας είναι καλύτερο από κάθε πακέτο!

3. Κινόα. Όπως το φαγόπυρο, η κινόα είναι στην πραγματικότητα σπόρος και σχετίζεται με το σπανάκι και το σέσκουλο. Τούτου λεχθέντος, συνηθίζουμε να το χρησιμοποιούμε σαν δημητριακό γιατί υποκαθιστά καλά σε πιλάφι, ταμπουλέ ή προσθέτει ουσία σε μια σούπα ή στιφάδο. Δοκιμάστε την εύκολη σαλάτα μας με κινόα.

4. Πολέντα. Φτιαγμένη από καλαμπόκι, η πολέντα είναι φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη και βοηθά στην ισορροπία στο πιάτο σας – δοκιμάστε τη νόστιμη καπονάτα μας με τυρώδη πολέντα.

5. Φρέσκο κρέας. Το φρέσκο, μη επεξεργασμένο κρέας είναι απαλλαγμένο από γλουτένη, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε τα χτυπημένα ή τριμμένη φρυγανιά, καθώς και τα κουκούτσια και μερικά κεφτεδάκια. Για ένα φρέσκο γευστικό κοτόπουλο, δοκιμάστε τη δική μας συσκευασία κοτόπουλου με λεμόνι και βότανα.

6. Φρέσκο ψάρι. Όλα τα φρέσκα, αποξηραμένα και καπνιστά ψάρια και οστρακοειδή είναι χωρίς γλουτένη – αυτή η απλή πέστροφα και το papillote είναι γεμάτη γεύση.

7. Αυγά. Τα αυγά είναι βασικά στοιχεία της κουζίνας και προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας τιμής – δοκιμάστε τα υγιεινά αυγά και τα πατατάκια μας.

8. Γάλα, κρέμα γάλακτος, crème fraîche και φυσικό γιαούρτι. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και λειτουργούν καλά σε τόσες πολλές συνταγές – δοκιμάστε την κρέμα φρεϊς στο κέικ μας με πόλο, παντζάρια και πατάτες με κρέμα λεμονιού.

9. Βούτυρο και φυτικά έλαια. Το βούτυρο και τα μαγειρικά έλαια, όπως το γκι και το λαρδί, δεν περιέχουν γλουτένη – έχουμε χρησιμοποιήσει βούτυρο στις ψητές μελιτζάνες μας με γιαούρτι και χαρίσα.

10. Πατάτες σκέτες. Οι φυσικά ψητές, βραστές και πουρές πατάτας χωρίς γλουτένη μπορούν να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη – για μια έξυπνη ανατροπή, γιατί να μην δοκιμάσετε πουρέ πατάτας στο κέικ μας χωρίς γλουτένη.

11. Απλοί ξηροί καρποί και σπόροι. Οι απλοί ξηροί καρποί, οι σπόροι και όλα τα όσπρια είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη. Δοκιμάστε κουκουνάρι στο σπανάκι μας με κουκουνάρι και σκόρδο ή καρύδια στο ραγού μελιτζάνας, φακής και καρυδιού μας.

12. Ξίδια. Όλα τα ξύδια, συμπεριλαμβανομένου του ξιδιού βύνης κριθαριού, είναι χωρίς γλουτένη. Έχουμε χρησιμοποιήσει ξύδι βατόμουρου στη σαλάτα μας με ντομάτα, κατσικίσιο τυρόπηγμα και βασιλικό.

13. Σάλτσα Worcestershire. Μια χρήσιμη προσθήκη γεύσης, χρησιμοποιήσαμε σάλτσα Worcestershire στο μαριναρισμένο μοσχαρίσιο κρέας με κύμινο και κρεμμύδι.

14. Πασάτα ντομάτας και πουρές. Αυξήστε τη συνεισφορά στο πεντάημερό σας με πελτέ ντομάτας ή πασάτα, τα τελευταία από τα οποία χρησιμοποιήσαμε στον εύκολο μουσακά μας.

15. Μαρμελάδα, μέλι. Οι κονσέρβες όπως η μαρμελάδα, καθώς και τα σιρόπια όπως το μέλι και το golden syrup, είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη. Αγαπάμε το μέλι σε συνδυασμό με τη μουστάρδα σε αυτούς τους μηρούς κοτόπουλου με ανοιξιάτικα λαχανικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διαβίωση κοντά σε "βάλτο τροφίμων" μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ ενηλίκων 50 ετών και άνω

Απολαύστε δείπνο με ζυμαρικά και μπρόκολο

Οι κορυφαίοι οργανισμοί της χώρας για τη φροντίδα της παχυσαρκίας αναπτύσσουν δήλωση συναίνεσης για τη νόσο

5 Λόγοι που τα κρεμμύδια μας κάνουν καλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.