ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου: Πώς να αντιμετωπίζετε το διάστρεμμα του αστραγάλου σας;

Διάστρεμμα αστραγάλου: Πώς να αντιμετωπίζετε το διάστρεμμα του αστραγάλου σας;

Διάστρεμμα αστραγάλου: Η σωστή αντιμετώπιση του διαστρέμματος του αστραγάλου σας μπορεί να αποτρέψει τον χρόνιο πόνο και τη χαλάρωση.

Τα διαστρέμματα του αστραγάλου είναι πολύ συνηθισμένοι τραυματισμοί.​​ Μερικές φορές, είναι μια δύσκολη στιγμή που χάνετε την ισορροπία σας, αλλά ο πόνος εξαφανίζεται γρήγορα και συνεχίζετε το δρόμο σας. Αλλά το διάστρεμμα θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρό. Ο αστράγαλός σας μπορεί να πρηστεί και να πονάει πολύ για να σταθείτε πάνω του. Εάν πρόκειται για σοβαρό διάστρεμμα, μπορεί να έχετε νιώσει ένα «σκασμός» όταν συνέβη ο τραυματισμός.

Διάστρεμμα αστραγάλου

Ένα διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας τραυματισμός ή ρήξη ενός ή περισσότερων συνδέσμων στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου σας. Εάν ένα διάστρεμμα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να έχετε μακροχρόνια προβλήματα. Ένα διάστρεμμα μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από ένα σπασμένο οστό χωρίς ακτινογραφία. Εάν δεν μπορείτε να βάλετε βάρος στο πόδι σας μετά από αυτό το είδος τραυματισμού ή εάν υπάρχει σημαντικό οίδημα, μώλωπες ή παραμόρφωση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία από γιατρό (MD ή DO). Αυτός μπορεί να είναι ο γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας ή ο παιδίατρός σας, ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών ή ένας ορθοπεδικός χειρουργός ποδιών και αστραγάλου, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Ενημερώστε το γιατρό σας τι κάνατε όταν στραμπουλήξατε τον αστράγαλό σας. Αυτός ή αυτή θα το εξετάσει και μπορεί να θέλει μια ακτινογραφία για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν σπάσει οστά. Τα περισσότερα διαστρέμματα αστραγάλου δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση και τα μικρά διαστρέμματα αντιμετωπίζονται καλύτερα με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης παρόμοιο με τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Ανάλογα με το πόσοι σύνδεσμοι τραυματίστηκαν, το διάστρεμμά σας θα ταξινομηθεί ως Βαθμού 1 (ήπιο), 2 (μέτριο) ή 3 (σοβαρό).

Αντιμετώπιση του διαστρέμματος αστραγάλου σας

  • Η σωστή αντιμετώπιση του διαστρέμματος του αστραγάλου σας μπορεί να αποτρέψει τον χρόνιο πόνο και τη χαλάρωση. Για διάστρεμμα Βαθμού 1 (ήπιο), ακολουθήστε το R.I.C.E. Κατευθυντήριες γραμμές: Ξεκουράστε τον αστράγαλό σας μη περπατώντας πάνω του. Περιορίστε τη μεταφορά βάρους και χρησιμοποιήστε πατερίτσες εάν χρειάζεται. Εάν δεν υπάρχει σπασμένο κόκκαλο, μπορείτε να βάλετε λίγο βάρος στο πόδι. Ένα στήριγμα αστραγάλου συχνά βοηθά στον έλεγχο του οιδήματος και προσθέτει σταθερότητα ενώ οι σύνδεσμοι επουλώνονται. Παγώστε το για να κρατήσει κάτω το πρήξιμο. Μην βάζετε πάγο απευθείας στο δέρμα (χρησιμοποιήστε ένα λεπτό κομμάτι ύφασμα όπως μια μαξιλαροθήκη ανάμεσα στην παγοθήκη και το δέρμα) και μην κάνετε πάγο για περισσότερο από 20 λεπτά τη φορά για να αποφύγετε τα κρυοπαγήματα. Η συμπίεση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του οιδήματος καθώς και να ακινητοποιήσει και να υποστηρίξει τον τραυματισμό σας. Ανασηκώστε το πόδι ξαπλώνοντας και στηρίζοντας το πάνω από τη μέση ή την καρδιά όπως χρειάζεται. Το πρήξιμο συνήθως μειώνεται σε λίγες μέρες.
  • Για διάστρεμμα Βαθμού 2 (μέτρια), ακολουθήστε το R.I.C.E. οδηγίες και αφήστε περισσότερο χρόνο για θεραπεία. Ένας γιατρός μπορεί να ακινητοποιήσει ή να νάρθηκα τον διαστρεβλωμένο αστράγαλό σας.
  • Ένα διάστρεμμα Βαθμού 3 (σοβαρό) σας θέτει σε κίνδυνο για μόνιμη χαλάρωση του αστραγάλου (αστάθεια). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης, ειδικά σε ανταγωνιστικούς αθλητές. Για σοβαρά διαστρέμματα αστραγάλου, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο θεραπείας με ένα κοντό γύψο ποδιών για 2-3 εβδομάδες ή μια μπότα για περπάτημα. Τα άτομα που διαστρέμουν τον αστράγαλό τους επανειλημμένα μπορεί επίσης να χρειαστούν χειρουργική αποκατάσταση για να σφίξουν τους συνδέσμους τους.

Αποκατάσταση του διαστρέμματος αστραγάλου σας

Κάθε συνδεσμικός τραυματισμός χρειάζεται αποκατάσταση. Διαφορετικά, το διάστρεμμα του αστραγάλου σας μπορεί να μην επουλωθεί εντελώς και να τον τραυματίσετε ξανά. Όλα τα διαστρέμματα αστραγάλου, από ήπια έως σοβαρά, απαιτούν τρεις φάσεις αποκατάστασης:

  • Η Φάση 1 περιλαμβάνει ξεκούραση, προστασία και μείωση του πρηξίματος του τραυματισμένου αστραγάλου σας.
  • Η Φάση 2 περιλαμβάνει την αποκατάσταση της ευλυγισίας, του εύρους κίνησης και της δύναμης του αστραγάλου σας.
  • Η Φάση 3 περιλαμβάνει τη σταδιακή επιστροφή στην ευθεία δραστηριότητα και την εκτέλεση ασκήσεων συντήρησης, ακολουθούμενη αργότερα από περισσότερα αθλήματα όπως το τένις, το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.

Μόλις μπορέσετε να σταθείτε ξανά στον αστράγαλό σας, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ρουτίνες άσκησης για να ενισχύσετε τους μύες και τους συνδέσμους σας και να αυξήσετε την ευλυγισία, την ισορροπία και τον συντονισμό σας. Αργότερα, μπορείτε να περπατήσετε, να κάνετε τζόκινγκ και να τρέξετε φιγούρες οκτώ με τον αστράγαλο σας κολλημένο ή με υποστηρικτικό στήριγμα αστραγάλου.

Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα αποκατάστασης γιατί καθιστά λιγότερο πιθανό να πονέσετε ξανά τον ίδιο αστράγαλο. Εάν δεν ολοκληρώσετε την αποκατάσταση, μπορεί να υποφέρετε από χρόνιο πόνο, χαλάρωση και αρθρίτιδα στον αστράγαλό σας. Εάν ο αστράγαλός σας εξακολουθεί να πονάει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σπασμένος σύνδεσμος δεν έχει επουλωθεί σωστά ή ότι έχει συμβεί κάποιος άλλος τραυματισμός.

Για να αποτρέψετε μελλοντικά διάστρεμμα αστραγάλων, δώστε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια του σώματός σας για να επιβραδύνετε όταν αισθάνεστε πόνο ή κόπωση και να παραμείνετε σε φόρμα με καλή μυϊκή ισορροπία, ευλυγισία και δύναμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν τον κίνδυνο για διάστρεμμα αστραγάλου;

Η βόλτα με τα κατοικίδια προκαλεί τραυματισμούς στους ηλικιωμένους

Πώς το τρέξιμο βελτιώνει την ψυχική ευεξία;

Αποτροπή/πρόληψη στις ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Τι μπορεί να προκαλέσει την συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Πρωκτικό σεξ: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις ή ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Συμβουλές για να χάσετε βάρος γρήγορα

Απώλεια βάρους: Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές και κάνοντας βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.