Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Διάστρεμμα αστράγαλος: Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν τον κίνδυνο για διάστρεμμα αστραγάλου;

Διάστρεμμα αστράγαλος: Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν τον κίνδυνο για διάστρεμμα αστραγάλου;

Διάστρεμμα αστράγαλος: Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν πραγματικά τον κίνδυνο διαστρέμματος;

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μυοσκελετικούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα σε αθλήματα όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο όπου το άλμα, η προσγείωση στο ένα πόδι και οι ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης είναι μέρος του παιχνιδιού. Τα διαστρέμματα αστραγάλου μπορεί να είναι επώδυνα, εξουθενωτικά και μπορεί να οδηγήσουν σε συνεχή προβλήματα στον αστράγαλο. Στην πραγματικότητα, άτομα με ιστορικό προηγούμενου διαστρέμματος αστραγάλου είναι πιο πιθανό να διαστρέμουν ξανά τον αστράγαλο στο μέλλον.

Η πρόληψη είναι το κλειδί. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος διαστρέμματος, πολλοί άνθρωποι αναζητούν παπούτσια με «ψηλή κορυφή», όπου το τμήμα γύρω από την πλευρά του παπουτσιού (γνωστό και ως «κολάρο») εκτείνεται πιο κοντά στον αστράγαλο. Τι λέει όμως η έρευνα; Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν πραγματικά τον κίνδυνο διαστρέμματος;

Τα ψηλά παπούτσια δεν βοηθούν πάντα – και μερικές φορές μπορεί να βλάψουν

Υπάρχει άφθονη έρευνα για αυτό το θέμα, αλλά η αποκάλυψη της αλήθειας περιπλέκεται από την ασυνέπεια μεταξύ των μελετών. Οι ερευνητές μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους διερεύνησης του ζητήματος, μέτρησης της επιτυχίας των παπουτσιών ή ακόμα και διαφορετικούς τρόπους ορισμού ενός παπουτσιού «υψηλού επιπέδου». Για παράδειγμα, η αναφερόμενη διαφορά στο ύψους μεταξύ των παπουτσιών με «ψηλό» και «χαμηλό επάνω μέρος» ήταν σημαντική, κυμαινόμενη από 4,3 έως 8,5 cm σε διαφορετικές μελέτες.

Τούτου λεχθέντος, η τάση στην τρέχουσα ερευνητική βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η προστασία του αστραγάλου που παρέχεται από ψηλά παπούτσια μπορεί να μην είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διάστρεμμα ενώ παίζετε αθλήματα. Στην πραγματικότητα, αυτό το σχέδιο μπορεί επίσης να μειώσει την αθλητική απόδοση και να αυξήσει τον κίνδυνο διάστρεμμα αστραγάλου σε μερικούς ανθρώπους.

Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι τα ψηλά παπούτσια παρέχουν καλή σταθερότητα όταν εξωτερικές δυνάμεις μπορεί να προκαλέσουν διάστρεμμα αστραγάλου όταν το άτομο είναι ακίνητο (για παράδειγμα, όταν ένα άτομο που στέκεται ακίνητο χτυπιέται από το πλάι και αρχίζει να ανατρέπεται, ασκώντας πίεση στον αστράγαλο). Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να κινείστε είναι μια διαφορετική ιστορία. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ψηλά παπούτσια μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο διάστρεμμα αστραγάλου σε ορισμένες δραστηριότητες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτά τα παπούτσια μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους μύες στους αστραγάλους και τα πόδια μας. Συγκεκριμένα, οι μύες στο εξωτερικό του κάτω ποδιού μπορεί να αρχίσουν να πυροβολούν αργότερα και να μην λειτουργούν τόσο δυνατά για να σκληρύνουν τον αστράγαλο όταν φοράτε ψηλά παπούτσια (σε σύγκριση με τα παπούτσια με ψηλό επάνω μέρος). Για να μειωθεί ο κίνδυνος διάστρεμμα αστραγάλου, είναι σημαντικό οι μύες και στις δύο πλευρές των ποδιών να συνεργάζονται ταυτόχρονα.

Ενδεικτικά, η καθυστερημένη και ασθενέστερη ενεργοποίηση των μυών στο εξωτερικό του κάτω ποδιού είναι μεγαλύτερη σε άτομα με χρόνια αστάθεια στον αστράγαλο. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι τα ψηλά παπούτσια μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον έχει ιστορικό διάστρεμμα αστραγάλου. Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που φορούν ψηλά παπούτσια μπορεί να εμποδίσουν την αθλητική απόδοση μειώνοντας το ύψος του άλματος και αυξάνοντας τη μετάδοση κραδασμών σε άλλα μέρη του σώματος.

Αποκτώντας τη σωστή εφαρμογή

Εξωτερικά στηρίγματα όπως ταινία και τιράντες είναι αποτελεσματικά τόσο σε μη τραυματισμένους όσο και σε προηγουμένως τραυματισμένους αστραγάλους. Αλλά είναι πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με προληπτικά προγράμματα άσκησης. Αυτό που είναι κρίσιμο κατά την επιλογή υποδημάτων είναι η καλή εφαρμογή και η καλή λειτουργία. Τα υποδήματα πρέπει να ταιριάζουν στο πόδι σε μήκος, πλάτος και βάθος, με το πλάτος του αντίχειρα μεταξύ του άκρου του μακρύτερου δακτύλου και της άκρης του παπουτσιού.

Θα πρέπει να έχετε αρκετό χώρο στην μπάλα του ποδιού για να μην τραβιέται σφιχτά όταν στέκεστε. Ωστόσο, περίπου το 70% των ανθρώπων φοράει παπούτσια που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πιο συχνά πολύ στενά παπούτσια και τα μεγαλύτερα αρσενικά συχνά φορούν παπούτσια που είναι πολύ μακριά. Τα υποδήματα που δεν εφαρμόζουν μπορούν να αυξήσουν τις πτώσεις, να προκαλέσουν μεγαλύτερα επίπεδα οστεοαρθρίτιδας και να εμποδίσουν τη φυσική λειτουργία του ποδιού σε ενήλικες και παιδιά.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο παπούτσι για τη δουλειά. Η φόρμα πρέπει να ταιριάζει στη λειτουργία. Για παράδειγμα, αξίζει να φοράτε ένα καλά τοποθετημένο ψηλό sneaker κατά τη διάρκεια στατικών δραστηριοτήτων με όρθια στάση. Ωστόσο, ένα sneaker με χαμηλό επάνω μέρος μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων που απαιτούν συχνή στάση, άλματα, ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης ή για άτομα με ιστορικό διαστρέμματος αστραγάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tips αυτοφροντίδας για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πώς να εκπαιδεύσετε ξανά τον εγκέφαλό σας όταν ευαισθητοποιηθείτε;

Τι είναι η συστημική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα;

Είναι ασφαλές το τρέξιμο με κιρσούς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πεζοπορία: Πώς μας οδηγεί στην ψυχική ευεξία

Πεζοπορία: Η πεζοπορία δεν είναι απλώς μια σωματική δραστηριότητα αλλά και μια ισχυρή μορφή αυτοφροντίδας που προάγει τη συνολική ευεξία. Προσφέρει αναρίθμητα οφέλη που εκτείνονται πέρα ​​από την απλή άσκηση

Αυτοφροντίδα κατά την διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Χρόνια νοσήματα: Η ζωή με μια χρόνια ασθένεια μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική. Συχνά απαιτεί συνεχή ιατρική φροντίδα, προσαρμογές στον τρόπο ζωής και ψυχική ανθεκτικότητα.

Ποια είναι η σχέση γήρανσης και άγχους;

Γήρανση και Άγχος:Το χρόνιο στρες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, ενώ οι προκλήσεις της γήρανσης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες.

Στρατηγικές για ψυχο-συναισθηματική ευεξία

Μεγάλες αλλαγές: Η πλοήγηση σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική όσο και προκλητική. Η πρακτική της αυτοφροντίδας κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας και της ευημερίας

Εξερευνώντας τα oλοκληρωμένα oφέλη της κρυοθεραπείας

Κρυοθεραπεία: Η κρυοθεραπεία, μια μέθοδος θεραπείας που περιλαμβάνει έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για σύντομο χρονικό διάστημα, έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη για την υγεία σε διάφορες πτυχές της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Η τέχνη της ενδυνάμωσης και της ευεξίας της γιόγκα

Γιόγκα Οφέλη: Η γιόγκα αναγνωρίζεται ευρέως όχι μόνο ως σωματική πρακτική αλλά και ως ολιστική προσέγγιση της αυτοφροντίδας που περιλαμβάνει την ψυχική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία.

Η επίδραση της φωτοθεραπείας με κόκκινο φως για την ανακούφιση του πόνου

Φωτοθεραπεία: Η θεραπεία με κόκκινο φως, επίσης γνωστή ως θεραπεία με λέιζερ χαμηλού επιπέδου (LLLT) ή θεραπεία φωτοβιοτροποποίησης, είναι μια μη επεμβατική μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιεί κόκκινο και κοντινό υπέρυθρο φως για την τόνωση της κυτταρικής λειτουργίας στο σώμα.

Close Icon