Αυτοφροντίδα

Διάστρεμμα αστράγαλος: Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν τον κίνδυνο για διάστρεμμα αστραγάλου;

Διάστρεμμα αστράγαλος: Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν τον κίνδυνο για διάστρεμμα αστραγάλου;

Διάστρεμμα αστράγαλος: Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν πραγματικά τον κίνδυνο διαστρέμματος;

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μυοσκελετικούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα σε αθλήματα όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο όπου το άλμα, η προσγείωση στο ένα πόδι και οι ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης είναι μέρος του παιχνιδιού. Τα διαστρέμματα αστραγάλου μπορεί να είναι επώδυνα, εξουθενωτικά και μπορεί να οδηγήσουν σε συνεχή προβλήματα στον αστράγαλο. Στην πραγματικότητα, άτομα με ιστορικό προηγούμενου διαστρέμματος αστραγάλου είναι πιο πιθανό να διαστρέμουν ξανά τον αστράγαλο στο μέλλον.

Η πρόληψη είναι το κλειδί. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος διαστρέμματος, πολλοί άνθρωποι αναζητούν παπούτσια με «ψηλή κορυφή», όπου το τμήμα γύρω από την πλευρά του παπουτσιού (γνωστό και ως «κολάρο») εκτείνεται πιο κοντά στον αστράγαλο. Τι λέει όμως η έρευνα; Τα ψηλά παπούτσια μειώνουν πραγματικά τον κίνδυνο διαστρέμματος;

Τα ψηλά παπούτσια δεν βοηθούν πάντα – και μερικές φορές μπορεί να βλάψουν

Υπάρχει άφθονη έρευνα για αυτό το θέμα, αλλά η αποκάλυψη της αλήθειας περιπλέκεται από την ασυνέπεια μεταξύ των μελετών. Οι ερευνητές μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους διερεύνησης του ζητήματος, μέτρησης της επιτυχίας των παπουτσιών ή ακόμα και διαφορετικούς τρόπους ορισμού ενός παπουτσιού «υψηλού επιπέδου». Για παράδειγμα, η αναφερόμενη διαφορά στο ύψους μεταξύ των παπουτσιών με «ψηλό» και «χαμηλό επάνω μέρος» ήταν σημαντική, κυμαινόμενη από 4,3 έως 8,5 cm σε διαφορετικές μελέτες.

Τούτου λεχθέντος, η τάση στην τρέχουσα ερευνητική βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η προστασία του αστραγάλου που παρέχεται από ψηλά παπούτσια μπορεί να μην είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διάστρεμμα ενώ παίζετε αθλήματα. Στην πραγματικότητα, αυτό το σχέδιο μπορεί επίσης να μειώσει την αθλητική απόδοση και να αυξήσει τον κίνδυνο διάστρεμμα αστραγάλου σε μερικούς ανθρώπους.

Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι τα ψηλά παπούτσια παρέχουν καλή σταθερότητα όταν εξωτερικές δυνάμεις μπορεί να προκαλέσουν διάστρεμμα αστραγάλου όταν το άτομο είναι ακίνητο (για παράδειγμα, όταν ένα άτομο που στέκεται ακίνητο χτυπιέται από το πλάι και αρχίζει να ανατρέπεται, ασκώντας πίεση στον αστράγαλο). Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να κινείστε είναι μια διαφορετική ιστορία. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ψηλά παπούτσια μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο διάστρεμμα αστραγάλου σε ορισμένες δραστηριότητες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτά τα παπούτσια μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους μύες στους αστραγάλους και τα πόδια μας. Συγκεκριμένα, οι μύες στο εξωτερικό του κάτω ποδιού μπορεί να αρχίσουν να πυροβολούν αργότερα και να μην λειτουργούν τόσο δυνατά για να σκληρύνουν τον αστράγαλο όταν φοράτε ψηλά παπούτσια (σε σύγκριση με τα παπούτσια με ψηλό επάνω μέρος). Για να μειωθεί ο κίνδυνος διάστρεμμα αστραγάλου, είναι σημαντικό οι μύες και στις δύο πλευρές των ποδιών να συνεργάζονται ταυτόχρονα.

Ενδεικτικά, η καθυστερημένη και ασθενέστερη ενεργοποίηση των μυών στο εξωτερικό του κάτω ποδιού είναι μεγαλύτερη σε άτομα με χρόνια αστάθεια στον αστράγαλο. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι τα ψηλά παπούτσια μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον έχει ιστορικό διάστρεμμα αστραγάλου. Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που φορούν ψηλά παπούτσια μπορεί να εμποδίσουν την αθλητική απόδοση μειώνοντας το ύψος του άλματος και αυξάνοντας τη μετάδοση κραδασμών σε άλλα μέρη του σώματος.

Αποκτώντας τη σωστή εφαρμογή

Εξωτερικά στηρίγματα όπως ταινία και τιράντες είναι αποτελεσματικά τόσο σε μη τραυματισμένους όσο και σε προηγουμένως τραυματισμένους αστραγάλους. Αλλά είναι πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με προληπτικά προγράμματα άσκησης. Αυτό που είναι κρίσιμο κατά την επιλογή υποδημάτων είναι η καλή εφαρμογή και η καλή λειτουργία. Τα υποδήματα πρέπει να ταιριάζουν στο πόδι σε μήκος, πλάτος και βάθος, με το πλάτος του αντίχειρα μεταξύ του άκρου του μακρύτερου δακτύλου και της άκρης του παπουτσιού.

Θα πρέπει να έχετε αρκετό χώρο στην μπάλα του ποδιού για να μην τραβιέται σφιχτά όταν στέκεστε. Ωστόσο, περίπου το 70% των ανθρώπων φοράει παπούτσια που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πιο συχνά πολύ στενά παπούτσια και τα μεγαλύτερα αρσενικά συχνά φορούν παπούτσια που είναι πολύ μακριά. Τα υποδήματα που δεν εφαρμόζουν μπορούν να αυξήσουν τις πτώσεις, να προκαλέσουν μεγαλύτερα επίπεδα οστεοαρθρίτιδας και να εμποδίσουν τη φυσική λειτουργία του ποδιού σε ενήλικες και παιδιά.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο παπούτσι για τη δουλειά. Η φόρμα πρέπει να ταιριάζει στη λειτουργία. Για παράδειγμα, αξίζει να φοράτε ένα καλά τοποθετημένο ψηλό sneaker κατά τη διάρκεια στατικών δραστηριοτήτων με όρθια στάση. Ωστόσο, ένα sneaker με χαμηλό επάνω μέρος μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων που απαιτούν συχνή στάση, άλματα, ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης ή για άτομα με ιστορικό διαστρέμματος αστραγάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips αυτοφροντίδας για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πώς να εκπαιδεύσετε ξανά τον εγκέφαλό σας όταν ευαισθητοποιηθείτε;

Τι είναι η συστημική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα;

Είναι ασφαλές το τρέξιμο με κιρσούς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικοί τρόποι για την αύξηση σεροτονίνης

Σεροτονίνη: Καταστήστε αυτούς τους φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της σεροτονίνης μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για έναν πιο ισορροπημένο και χαρούμενο τρόπο ζωής.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς φυσικά;

Πόδια: Πόνος; Κνησμός; Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια; Nυχτερινές κράμπες και οίδημα; Οι κιρσοί μπορούν να κάνουν την ενοχλητική τους εμφάνιση με διάφορους τρόπους.

Βρείτε νέες δραστηριότητες και ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Χόμπι: Το να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να ασκήσει μια μοναχική τέχνη που είναι αποκλειστικά για εσάς και την υγεία σας είναι μια βαθιά ικανοποιητική, θρεπτική προσθήκη σε κάθε ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης.

Πόδια: Γιατί είναι κρύα τα πόδια μου και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Καθώς η αδρεναλίνη λόγω άγχους αυξάνεται, προκαλείται συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιφέρεια, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στις εξωτερικές περιοχές του σώματος.

Περάστε την περίοδο των γιορτών χωρίς άγχος

Γιορτές: Με την ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών, τα άτομα μπορούν να πλοηγηθούν την περίοδο των διακοπών με μεγαλύτερη ευκολία, ενισχύοντας μια ισορροπία μεταξύ των εορταστικών δραστηριοτήτων και της προσωπικής ευημερίας.