Ψυχική Υγεία

Τρέξιμο: Πώς το τρέξιμο βελτιώνει την ψυχική ευεξία;

Τρέξιμο: Πώς το τρέξιμο βελτιώνει την ψυχική ευεξία;

Τρέξιμο: Το τρέξιμο βελτιώνει επίσης τη μνήμη και την ικανότητά σας να μαθαίνετε.

Η σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Όταν ασκείστε και τρέχετε, στο σώμα σας απελευθερώνονται ενδορφίνες και σεροτονίνη — χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που βελτιώνουν τη διάθεσή σας. Το τακτικό τρέξιμο σε μέτριο ή έντονο επίπεδο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία. Το τρέξιμο βελτιώνει επίσης τη μνήμη και την ικανότητά σας να μαθαίνετε. Το τρέξιμο έξω έχει άλλα οφέλη, όπως τη μείωση των συναισθημάτων της μοναξιάς και της απομόνωσης. Το τρέξιμο μπορεί να μειώσει το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τις συνήθειες ύπνου σας.

Οφέλη από το τρέξιμο

Το τακτικό τρέξιμο μπορεί να προσφέρει σταθερή ώθηση στα συνολικά σας συναισθήματα ευτυχίας. Το τρέξιμο μπορεί να είναι μια μέθοδος για να κάνετε το σώμα και το μυαλό σας να αισθάνονται καλύτερα. Το τρέξιμο έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία:

  • Μειώνει το άγχος. Μετά το τρέξιμο, απελευθερώνονται ενδοκανναβινοειδή στο σώμα σας, που είναι μια βιοχημική ουσία παρόμοια με την κάνναβη. Αυτή η φυσικά παραγόμενη χημική ουσία στο σώμα σας πλημμυρίζει την κυκλοφορία του αίματός σας και μετακινείται στον εγκέφαλο. Αυτό παρέχει βραχυπρόθεσμα συναισθήματα μειωμένου στρες και ηρεμίας.
  • Τονώνει τη διάθεσή σας. Το τρέξιμο μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Όταν τρέχετε, η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται και επηρεάζεται το μέρος του εγκεφάλου σας που ανταποκρίνεται στο στρες και βελτιώνει τη διάθεσή σας. Αυτό προκαλεί μια αλλαγή που βελτιώνει προσωρινά την αντίδρασή σας σε στρεσογόνες καταστάσεις.
  • Σας βοηθά να ανακάμψετε από προβλήματα ψυχικής υγείας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τακτικό τρέξιμο μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα φάρμακα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Το τρέξιμο ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της αποκατάστασης για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων ψυχικής ασθένειας.
  • Βελτιώνει τον ύπνο. Το τρέξιμο έχει αποδειχθεί ότι σας βοηθά να ορίσετε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο χαλαρώνουν το σώμα σας και ενθαρρύνουν τον βαθύ ύπνο. Το να έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου είναι καλό για τον εγκέφαλό σας και βελτιώνει την ψυχική σας υγεία. Το τρέξιμο για μόλις 50 λεπτά κάθε εβδομάδα με μέτριο ρυθμό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Είναι πιο υγιές για το μυαλό και το σώμα σας να τρέχουν λίγο κάθε εβδομάδα.

Συμβουλές τρεξίματος

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ορίσουν μια ρουτίνα τρεξίματος ή δεν έχουν κίνητρο να τρέξουν. Το πιο σημαντικό πράγμα για την ψυχική σας υγεία είναι να κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

  • Μετακινηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μετακινηθείτε 3 με 5 φορές την εβδομάδα. Ξεκινήστε από μικρά και βάλτε καθημερινούς στόχους. Η συνέπεια είναι καλύτερη από το να έχετε ένα τέλειο τρέξιμο ή να κάνετε μεγάλες αποστάσεις. Το να βεβαιωθείτε ότι τρέχετε τακτικά είναι το πιο σημαντικό για τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας.
  • Πάρε φίλε για άσκηση. Η εύρεση ενός φίλου για να τρέξει μαζί σας θα σας βοηθήσει να είστε και οι δύο υπόλογοι στο πρόγραμμα τρεξίματός σας. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι φίλος, συνεργάτης ή συνάδελφος. Μπορούν επίσης να σας κάνουν παρέα στα τρεξίματά σας.
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Χρειάζεται χρόνος για να ξεκινήσετε και να συμβαδίσετε με μια ρουτίνα τρεξίματος. Μπορεί να μην έχετε πάντα καλή πορεία, αλλά δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε. Εάν δεν ήσασταν σωματικά δραστήριοι πριν, μπορεί να χρειαστούν 4 έως 8 εβδομάδες για να νιώσετε ότι μπορείτε να τρέξετε άνετα.
  • Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και το σώμα σας. Γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας, γι’ αυτό να έχετε υπόψη σας πώς νιώθετε. Εάν το τρέξιμο σας κάνει να αισθάνεστε άγχος, μια άλλη μορφή κίνησης για λίγο ή επιβραδύνετε τα τρεξίματά σας.

Όρια τρεξίματος ως ενισχυτικό διάθεσης

Επειδή το τρέξιμο σε κάνει να νιώθεις καλά, μπορεί να θέλεις να τρέξεις χωρίς διαλείμματα. Ωστόσο, το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί. Εάν δεν αφήσετε το σώμα σας να επουλωθεί μεταξύ των τρεξίματος, μπορεί να είστε επιρρεπείς σε τεντώματα ή διαστρέμματα στα πόδια και τα πόδια σας.

Το πολύ τρέξιμο μπορεί να βλάψει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Δεν θέλετε να καταπονήσετε το σώμα σας. Είναι καλύτερο να αφιερώνετε τουλάχιστον το ένα τέταρτο του χρόνου που ασκείτε σε επίπεδο χαμηλής έντασης. Εάν αισθάνεστε το σώμα σας να καταπονείται, δοκιμάστε να κάνετε τζόκινγκ ή ένα γρήγορο περπάτημα. Ακόμη και ένα διάλειμμα από το τρέξιμο και μια άλλη δραστηριότητα όπως η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει.

Το να πιέζετε τον εαυτό σας στα σωματικά σας όρια μπορεί να βλάψει την ψυχική σας υγεία. Η ενεργή ανάπαυση μπορεί να είναι ευεργετική για το σώμα και το μυαλό σας. Δεν θέλετε να αναλώνεστε στο τρέξιμο. Η προσεκτική ανάπαυση θα βοηθήσει το σώμα σας μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατάθλιψη συνδέεται με την ανοσολογική απόκριση σε μερικούς ανθρώπους

Οι εφαρμογές ευεξίας βοηθούν να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη & υγιεινή ζωή

Οργανώστε το σπίτι σας χωρίς άγχος

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.