Αυτοφροντίδα

Άσκηση: Ξεκινήστε την ενδυνάμωση εφαρμόζοντας αυτά τα απλά tips

Άσκηση: Ξεκινήστε την ενδυνάμωση εφαρμόζοντας αυτά τα απλά tips

Άσκηση: Αυτές οι επτά συμβουλές μπορούν να διατηρήσουν την προπόνηση ενδυνάμωσής σας ασφαλή και αποτελεσματική.

Η προπόνηση δύναμης ή αντίστασης προκαλεί τους μύες σας με μια ισχυρότερη από τη συνηθισμένη αντίσταση, όπως το να πιέζετε έναν τοίχο ή να σηκώνετε έναν αλτήρα ή να τραβάτε μια ζώνη αντίστασης. Η χρήση σταδιακά βαρύτερων βαρών ή η αύξηση της αντίστασης κάνει τους μύες πιο δυνατούς. Αυτό το είδος άσκησης αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τονώνει τους μύες και ενισχύει τα οστά. Σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε τη δύναμη που χρειάζεστε για τις καθημερινές δραστηριότητες – να σηκώνετε είδη παντοπωλείου, να ανεβαίνετε σκάλες, να σηκώνεστε από μια καρέκλα ή να βιάζεστε για το λεωφορείο.

Tips για προπόνηση ενδυνάμωσης

Οι τρέχουσες εθνικές οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα συνιστούν ασκήσεις ενδυνάμωσης για όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες (πόδια, γοφούς, πλάτη, στήθος, κοιλιά, ώμους και χέρια) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ένα σετ – συνήθως 8 έως 12 επαναλήψεις της ίδιας κίνησης – ανά συνεδρία είναι αποτελεσματικό, αν και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι δύο έως τρία σετ μπορεί να είναι καλύτερα. Οι μύες σας χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για να αναρρώσουν μεταξύ των προπονήσεων ενδυνάμωσης. Αυτές οι επτά συμβουλές μπορούν να διατηρήσουν την προπόνηση ενδυνάμωσής σας ασφαλή και αποτελεσματική.

  • Κάνετε προθέρμανση για πέντε έως 10 λεπτά. Το περπάτημα είναι ένας καλός τρόπος για προθέρμανση. Το τέντωμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δροσιστείτε.
  • Εστιάστε στη φόρμα, όχι στο βάρος. Ευθυγραμμίστε σωστά το σώμα σας και κινηθείτε ομαλά σε κάθε άσκηση. Η κακή φόρμα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και αργά κέρδη. Όταν μαθαίνετε μια ρουτίνα προπόνησης δύναμης, πολλοί ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε χωρίς βάρος ή πολύ μικρό βάρος. Επικεντρωθείτε σε αργές, ομαλές ανυψώσεις και εξίσου ελεγχόμενες καταβάσεις ενώ απομονώνετε μια μυϊκή ομάδα.
  • Η εργασία με το σωστό ρυθμό σάς βοηθά να διατηρείτε τον έλεγχο αντί να διακυβεύετε τα κέρδη δύναμης μέσω της ορμής. Για παράδειγμα, μετρήστε μέχρι το τρία ενώ χαμηλώνετε ένα βάρος, κρατήστε το και μετά μετρήστε μέχρι το τρία ενώ το ανεβάζετε στην αρχική θέση.
  • Δώστε προσοχή στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Εκπνεύστε καθώς εργάζεστε ενάντια στην αντίσταση σηκώνοντας, σπρώχνοντας ή τραβώντας. εισπνεύστε καθώς απελευθερώνετε.
  • Συνεχίστε να προκαλείτε τους μύες αυξάνοντας αργά το βάρος ή την αντίσταση. Το κατάλληλο βάρος για εσάς διαφέρει ανάλογα με την άσκηση. Επιλέξτε ένα βάρος που κουράζει τους στοχευόμενους μυς ή τους μυς κατά τις δύο τελευταίες επαναλήψεις, ενώ σας επιτρέπει να διατηρείτε καλή φόρμα. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τις δύο τελευταίες επαναλήψεις, επιλέξτε ένα ελαφρύτερο βάρος. Όταν αισθάνεστε πολύ εύκολο να ολοκληρώσετε προσθέστε βάρος (περίπου 1 έως 2 λίβρες για τα χέρια, 2 έως 5 λίβρες για τα πόδια) ή προσθέστε ένα άλλο σετ επαναλήψεων στην προπόνησή σας (έως τρία σετ). Εάν προσθέσετε βάρος, θυμηθείτε ότι θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε όλες τις επαναλήψεις με καλή φόρμα και οι στοχευμένοι μύες θα πρέπει να αισθάνονται κουρασμένοι από τις δύο τελευταίες.

  • Ακολουθήστε τη ρουτίνα σας – το να δουλεύετε όλους τους κύριους μυς του σώματός σας δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια προπόνηση ενδυνάμωσης ολόκληρου του σώματος δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ή μπορείτε να χωρίσετε την προπόνηση ενδυνάμωσης σε μέρη του άνω και κάτω μέρους του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να εκτελείτε κάθε στοιχείο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Δώστε ελεύθερο χρόνο στους μύες. Η προπόνηση δύναμης προκαλεί μικροσκοπικά ρήγματα στον μυϊκό ιστό. Αυτά τα δάκρυα δεν είναι επιβλαβή, αλλά είναι σημαντικά: οι μύες δυναμώνουν καθώς τα δάκρυα πλέκονται. Πάντα να δίνετε στους μύες σας τουλάχιστον 48 ώρες για να αναρρώσουν πριν από την επόμενη προπόνηση ενδυνάμωσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

Είναι καλύτερο να τρώμε ή να πίνουμε την πρωτεΐνη;

Οι καλύτερες τροφές για ταχύτερη ανάρρωση από τον μυϊκό πόνο

10 Ομαδικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή χωρίς μικρόβια

Κουζίνα καθαριότητα: Η κουζίνα σε κάθε νοικοκυριό είναι συνήθως το μέρος του σπιτιού που χρειάζεται πιο εντεταμένη καθαριότητα. Η σημασία της υγιεινής διατροφής επίσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ειδικά σε μια εποχή που οι γαστρονομικές μας προσπάθειες τείνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πώς να κοιμηθείτε καλά και να απαλλαγείτε από την παράνοια;

Νυχτερινός ύπνος: Η παράνοια, που χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητα συναισθήματα συνεχούς απειλής, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, δυσπιστία, αίσθηση θυματοποίησης και απομόνωση. 

Οι ευεργετικές επιδράσεις της αυτοαγάπης στη ζωή μας

Αυτοαγάπη: Ας αφιερώσουμε χρόνο για να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε αυτήν την πολύτιμη σχέση με τον εαυτό μας και ας αφήσουμε την αυτοαγάπη να οδηγήσει τον δρόμο προς μια πιο φωτεινή και ικανοποιητική ζωή.

Φυσικοί τρόποι για την αύξηση σεροτονίνης

Σεροτονίνη: Καταστήστε αυτούς τους φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της σεροτονίνης μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για έναν πιο ισορροπημένο και χαρούμενο τρόπο ζωής.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς φυσικά;

Πόδια: Πόνος; Κνησμός; Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια; Nυχτερινές κράμπες και οίδημα; Οι κιρσοί μπορούν να κάνουν την ενοχλητική τους εμφάνιση με διάφορους τρόπους.