ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δέρμα σημάδια: Οι διαφορές μεταξύ πορφύρας και πετέχειας

Δέρμα σημάδια: Οι διαφορές μεταξύ πορφύρας και πετέχειας

Δέρμα σημάδια: Οι διαφορές μεταξύ πορφύρας και πετέχειας. Η πορφύρα και οι πετέχειες είναι σημεία αποχρωματισμού του δέρματος που εμφανίζονται όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σπάζουν και αιμορραγούν. 

Η πορφύρα είναι κόκκινα, ροζ ή μωβ έμπλαστρα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι μεγαλύτερα από 2 χιλιοστά (mm). Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν κάτω από τις βλεννογόνους, όπως αυτές στο στόμα ή τη μύτη. Η πορφύρα σχηματίζεται όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή ξεχύνονται και διαρρέουν, προκαλώντας την συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα. Είναι επίσης γνωστά ως σημεία αίματος ή αιμορραγίες του δέρματος. Αν και συνήθως είναι επίπεδες, μπορούν να αυξηθούν ελαφρώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πορφύρα αναπτύσσεται σε ομάδες που μοιάζουν με εξάνθημα σε μία μόνο περιοχή του δέρματος, η οποία μπορεί να είναι μεγάλη. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η προσβεβλημένη περιοχή, τόσο πιο σοβαρή είναι η υποκείμενη αιμορραγία.

Οι πετέχειες είναι κόκκινα, ροζ ή μωβ τμήματα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι μικρότερες από 2 mm και συνήθως επίπεδες. Γενικά, οι πετέχειες είναι μικρότερες εκδοχές της πορφύρας, και, επίσης, μερικές φορές ονομάζονται αιματολογικές κηλίδες. Σχηματίζονται όταν οι τριχοειδείς σπάνε και διαρρέουν αίμα που πλημμυρίζει κάτω από το δέρμα. Όπως η πορφύρα, τα πετέχεια αλλάζουν χρώμα καθώς ο οργανισμός διασπάται και απορροφά το συγκεντρωμένο αίμα. Οι μεταβάσεις χρωμάτων από το κόκκινο-πορφυρό στο καφέ, το πορτοκαλί, το μπλε ή το πράσινο και αυτές οι κηλίδες δεν σβήνουν ούτε αλλάζουν χρώμα υπό πίεση. Η πετέχεια μπορεί να αναπτυχθεί σε μικρά σχήματα ή κυλίδες, που μοιάζουν με εξάνθημα. Αυτό μπορεί να απλωθεί σε μεγαλύτερη περιοχή του δέρματος ή να περιοριστεί σε μία μόνο περιοχή.

Η πιο προφανής διαφορά αφορά το μέγεθος: οι πετέχειες είναι μικρότερα από 2 mm, ενώ η πορφύρα είναι μεγαλύτερη. Η πορφύρα μπορεί να είναι πετέχειες που έχουν απλωθεί και ενωθούν, σχηματίζοντας μεγαλύτερες περιοχές αποχρωματισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Βασικά βήματα για την τέλεια περιποίηση δέρματος

Σκληρόδερμα: Ο παθογόνος ρόλος του ενζύμου CD38 στη δημιουργία ουλών

Οι αιτίες που λεπταίνουν το δέρμα σας

Τρεις τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τους μεγάλους πόρους στο δέρμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Με πόσους ερωτικούς συντρόφους γινόμαστε ευτυχισμένοι

Σεξ: Όταν η συζήτηση έρχεται στο σεξ, τότε σίγουρα σκεφτόμαστε ότι πρόκειται με βεβαιότητα για μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μας. Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, προφανώς όχι σε επίπεδο επιβίωσης, αλλά σε επίπεδο ποιότητας.

Για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα μετάδοσης του κορωνοϊού μιλούν οι ειδικοί στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να πυροδοτήσει αύξηση των κρουσμάτων την άνοιξη του 2021, σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών την περασμένη Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου. Η παραλλαγή θα μπορούσε να "οδηγήσει σε αυξημένο κύμα κρουσμάτων" γύρω στον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021, δήλωσε ο Τρέβορ Μπέντφορντ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισωμάτα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

Ελεύθερη σχέση: Τι σημαίνει αυτή η "συμφωνία". Οι ανοιχτές σχέσεις εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των συναινετικά μη μονογαμικών σχέσεων. Είναι σχέσεις στις οποίες ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορούν να επιδιώξουν σεξ, και μερικές φορές συναισθηματικά δεσμά, με άλλους ανθρώπους.