ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σκληρόδερμα: Ανακαλύφθηκε η σχέση φλεγμονής, μεταβολισμού και ουλών

Σκληρόδερμα: Ανακαλύφθηκε η σχέση φλεγμονής, μεταβολισμού και ουλών

Σκληρόδερμα: Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ανάλυση NAD + οδηγεί σε ουλές πολλαπλών οργάνων, αναδεικνύοντας τον παθογόνο ρόλο του ενζύμου CD38 στη δημιουργία ουλών, ο οποίος δεν ήταν γνωστός προηγουμένως.

Το σκληρόδερμα (Scleroderma), μια χρόνια και ανίατη προς το παρόν ασθένεια, όπου ο τραυματισμός των ιστών προκαλεί ζημιά στο δέρμα και δυνητικά ουλές στους πνεύμονες, παραμένει ελάχιστα κατανοητή. Ωστόσο, το καθοριστικό χαρακτηριστικό της συστηματικής σκλήρυνσης, η πιο σοβαρή μορφή σκληροδερμίας, είναι μη αναστρέψιμες και προοδευτικές ουλές που επηρεάζουν το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

«Διαπιστώσαμε ότι η φλεγμονή των σκληροδερμικών αυξάνει δραματικά το CD38, ένα ένζυμο που συνήθως διαλύει ένα μεταβολικό θρεπτικό συστατικό, το NAD +. Όταν τα επίπεδα NAD + μειώνονται, ο τραυματισμός των ιστών γίνεται χρόνιος και εξελίσσεται σε σχηματισμό ουλών παρά σε υγιή επιδιόρθωση», λέει ο συγγραφέας της μελέτης John Varga, MD, επικεφαλής του τμήματος ρευματολογίας της Michigan Medicine.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θεραπείες που εμπόδισαν τη μείωση του NAD + στα ποντίκια, είτε αυξάνοντας τα επίπεδα της θρεπτικής ουσίας γενετικά είτε φαρμακολογικά, εμπόδισαν τις ουλές στο δέρμα, τους πνεύμονες και το κοιλιακό τοίχωμα.

«Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που βρήκαν μια σχέση μεταξύ CD38 και σκληροδερμίας, καθώς και τη σύνδεση μεταξύ φλεγμονής και μεταβολισμού με ουλές δέρματος και οργάνων», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Johann Gudjonsson, MD Ph.D., δερματολόγος της Michigan Medicine.

Η ενίσχυση του NAD + μέσω του προδρόμου ριβοσίδης νικοτιναμίδης, ενός ασφαλούς και ανέξοδου διατροφικού συμπληρώματος, απέτρεψε την εμφάνιση ουλών στο δέρμα και σε άλλα όργανα, παρέχοντας στους ερευνητές έναν παθογόνο ρόλο του CD38 στην ουλή των σκληροδερμάτων, που δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως.

«Αυτά τα αποτελέσματα ανοίγουν την πόρτα σε εντελώς νέες θεραπείες για ίνωση και σκληρόδερμα. Χρησιμοποιώντας ιατρική ακρίβειας, αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να στοχεύουν επιλεκτικά στον αποκλεισμό του CD38 σε ασθενείς με σκληρόδερμα που έχουν αυξημένο CD38», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Bo Shi, Ph.D., βοηθός ερευνητής δερματολογίας στη Northwestern Medicine.

Τα ευρήματα της έρευνας δημιουργούν επίσης δυνατότητες για την αποκατάσταση των επιπέδων NAD + χρησιμοποιώντας προϋπάρχοντα φάρμακα ή καλά ανεκτά συμπληρώματα διατροφής. Και οι δύο αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι εντελώς καινοτόμες στρατηγικές για να σταματήσουν οι πιο εξουθενωτικές παρενέργειες της συγκεκριμένης ασθένειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

H ΡευΜΑζήν συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

Εκδήλωση για ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης στην υγεία

Διατροφή: Η βρώμη είναι από τους πιο υγιείς σπόρους της γης. Η βρώμη ολικής αλέσεως δεν περιέχει γλουτένη και είναι μια εξαιρετική πηγή σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν ότι η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το σεξ με παιδιά - εφήβους

Ο Δημητρακόπουλος σημείωσε πως πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, ενώ πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση - και αν δεν αποδειχθεί η σχέση εμπιστοσύνης -  δεν είναι αδίκημα.

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Εσείς ποια χρησιμοποιείτε

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, σύμβουλο γάμου και συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου "Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης: Τα μυστικά για μια αγάπη που διαρκεί", το κλειδί για μια υγιή και μακρά σχέση είναι η εκμάθηση των γλωσσών αγάπης. Υπάρχουν πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης που ο καθένας από εμάς "ομιλεί" προκειμένου να περιγράψει και να εκφράσει  - μαντέψατε τι- αγάπη.

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί η περιέργεια είναι μία από τις γλώσσες της αγάπης

Η περιέργεια στον έρωτα: Όταν κάποιος θέλει να μάθει για εσένα... Οι πέντε ερωτικές γλώσσες—ένα πλαίσιο για το πώς δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη που δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Γκάρι Τσάπμαν το 1992 ⁠—περιλαμβάνουν ποιοτικό χρόνο, δώρα, πράξεις υπηρεσίας, λέξεις επιβεβαίωσης και σωματική αφή.  Όσο κι αν μου αρέσει να λαμβάνω και τις πέντε επιδείξεις φροντίδας, πάντα ένιωθα ότι η πιο αληθινή μου ερωτική γλώσσα έλειπε από αυτή τη λίστα.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Σε χαλάρωση των μέτρων προχωρά η Δανία

Κορωνοϊός Δανία: Η Δανία σχεδιάζει να επιτρέψει σε καταστήματα και κάποια σχολεία να ανοίξουν και πάλι τον Μάρτιο, σε μια πολυαναμενόμενη κίνηση που μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε άλμα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες.

Εφαρμογή σε κινητό για απόδειξη εμβολιασμού εξετάζουν βρετανικό σύστημα υγείας

Βρετανία κορωνοϊός: Το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας εξετάζει την παροχή πιστοποίησης εμβολιασμού ή πρόσφατου τεστ κορωνοϊού μέσω κινητών τηλεφώνων ώστε να διευκολύνεται η είσοδος των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και θεαμάτων.